HD dömer SVT-journalist för människosmuggling


BROTTSLIGHET. Högsta domstolen sänker straffet för SVT-journalisten Fredrik Önnevall och hans två kollegor som tidigare fällts för människosmuggling.

Fredrik Önnevall. Wikipedia

Sommaren 2014 hjälpte de en 15-årig syrisk pojke från Grekland till Sverige. Resan skildrades i SVT-programmet Fosterland. Pojken sökte senare asyl här.

TV-teamet har ansett att de ska frias av humanitära skäl. HD anser att de tre gjort sig skyldiga till människosmuggling men anser att straffet ska vara mildare än vad hovrätten dömt ut.

Straffet fastställs till villkorlig dom och 40 dagsböter. HD anser att straffvärdet motsvarar en månads fängelse. Den tidigare domen innebar villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst.

-Pettersson noterar att SVT tar lätt på att ha kriminella anställda. Önnevall syns ofta i TV och SVT har lovat stå för den del av medarbetarnas rättegångskostnader som inte den allmänna rättshjälpen tar, alltså skattebetalarna eller skattebetalarna. Märk att Önnevall hjälpte pojken från Grekland, inte från kriget i Syrien och att ankarbarnet numera har fått hit sina föräldrar och tre syskon, alltså ett ”barn” blev sex personer.

TIDIGARE 2018-06-13. HD verkar inte ha något att göra. Prövar dom mot SVT-journalist

RÄTTSSYSTEMET. Högsta domstolen kommer ta upp den fällande domen mot SVT-journalisten Fredrik Önnewall som dömdes för att ha smugglat en syrisk pojke från Grekland till Sverige.

HD ska inte bedöma om brottet har begåtts, utan utgår från att Tingsrätten och Hovrätten har gjort en riktig bedömning när de dömde Fredrik Önnevall, en tolk och en fotograf för människosmuggling.

Åklagaren ville ha Fredrik Önnevall dömd till fängelse medan försvaret ansåg att en friande dom vore rimlig på grund av att handlingen utfördes av humanitära skäl. Fredrik Önnevall dömdes tillsammans med två medarbetare för att ha hjälpt en 15-årig pojke till Sverige i samband med en inspelning av en dokumentärserie år 2014.

Högsta domstolen ska ta ställning till brottsrubriceringen och straffets längd, säger justitiesekreterare Anna Tikkanen.

– Vi ska pröva hur gärningen ska rubriceras. Det finns tre olika grader av människosmugglingsbrottet. Eftersom det är bara de tilltalade i målet som klagat och de är dömda för människosmuggling av normalgrad, så är prövningen begränsad att bedöma om det är normalgrad eller ringa brott. Sedan ska högsta domstolen pröva påföljdsfrågan, säger Anna Tikkanen till Ekot.

-Pettersson menar att Önnevall och de två andra SVT-medarbetarna borde åtalas för slöseri med statens medel.

De är dömda för människosmuggling av normalgraden till samhällstjänst i 75 timmar och vill att det ska kallas människosmuggling, ringa brott och ett lägre straff.

Sveriges Radio skriver om saken. De envisas dock med att kalla pojken flyktingpojke, trots att han befann sig i Grekland när SVT-teamet dog med sig honom till Sverige.

Önnevall och SVT använde licenspengar till kriminalitet, nu slösar de med skattepengar. Önnevall riskerar inget. SVT betalar med våra pengar.

Om Önnevall på bloggen…


11 responses to “HD dömer SVT-journalist för människosmuggling

 • KTJ

  Att SVT kan med att BETALA böter och rättegångskostnaderna med VÅRA licenspengar, så djävla SKAMLIGT ,och BELÖNA personen i fråga med att ge honom ett eget program!!!!!!
  inget förvånar mig längre. pajasfasoner

  Gilla

 • Punto

  Belönas av Hanna med eget program som det nu blir tvång att betala för, även av dem som vägrar att se på barnsmugglare.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Vem är förvånad över detta i dagens röta inom svenskt rättssystem !

  Gilla

 • Zero8

  Han är kriminell och får jobba kvar medan Lars Krone fick sparken innan han var dömd och nu har Krone blivit frikänd Två gånger, ja det är statsfinansierad vänsterbliven tv. Fy fan

  Gilla

 • tikamax

  Ledsen, kan inte uttala mig, är bara FÖRBANNAD att man slinker undan rättvisan. Gillar inte journalisten heller, för den delen.

  Gilla

 • Kent

  Föräldrar och syskon dyr affär för oss skattebetalare tydligen.
  Fredrik Önnevall borde ha ådömts att betala familjens uppehälle i Sverige tills de klarar sig själva.

  Gilla

 • Mary Agnes

  Tyvärr, som den fina country-låten går…

  ”The more they run my name down, the more my price goes up.”

  NU är Fredrik martyr och helgon i PK-media. Sicken jävla pajas och sicket hån mot rättsväsenet. Och mot alla dem som LEGALT söker ÄKTA arbetstillstånd för att vilja och kunna bidra till samhällets ekonomi.

  Vem fan kan vänta på en öl i morgon kväll… cheers.

  Gilla

  • Blodsven

   Tänker heller inte vänta tills imorgon. Fyra fingrar whiskey gör gott…

   Gilla

   • Mary Agnes

    Gott och gott min vän, åtminstone dimmar det vardagens jävlighet. Hoppas du med ”whiskey” menar Kentucky Straight… inte skottskt vatten. Svenska Systembolaget har faktiskt några bra butäljer med Bourbon. Små… saknar 1/2 gallon (2 L).

    Fy fan vad man mår dåligt av att återvända till Sweden om än för en kort period. Testa att ”emigrera”… it’ll do you good.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: