De miljömedvetna stockholmarna värms av regnskog från Amazonas

MILJÖ. Tre veckor tar det att transportera 40000 ton flis på båt från Brasilien till Stockholm där den ska värma upp stadens bostäder. Flisen går till Fortums och Stockholms stads nya biokraftvärmeverk KVV8 där den eldas upp och skickas ut som värme till huvudstadens hushåll.

Miljömupparna i Stockholm värms av regnskog från Amazonas

Flisen levererades enligt Aftonbladet av det brasilianska bolaget Amcel som anklagas för flera fall av markstöld och illegal avverkning och som är mål för sammanlagt 13 utredningar av federala åklagare.

Trots att Amcel som även levererar flis till andra europeiska länder utöver Sverige ska ha flera miljömärkningar så tycker Greenpeace att man inte ska lita blint på varken dessa eller FSC-certifieringen.

– Det vi ser i Brasilien är att i väldigt många fall i väldigt många bolag, även de som är så kallat miljöcertifierade, så är det mycket olagligheter och mycket korruption. Man måste se till att inte bara ta det som företagen i Brasilien säger som sanning utan se till att kolla upp det noggrant, säger Frode Pleym på Greenpeace till Aftonbladet och fortsätter: – FSC som miljömärkningen heter är ett stort bolag som gör en hel del bra jobb, men just i regnskogsländerna är det ett så stort problem med korruption och olagligheter att det inte går att säkerställa att en FSC-certifiering inte leder till regnskogsskövling.

-Pettersson noterar att svensk flis inte räcker till, ej heller den från grannländerna och undrar naturligtvis varför de som pratar om miljö använder bränsle av oklart ursprung som fraktas över halva världen.

Det är miljöpolitik på papperet, några muppar kan skryta över hur duktiga de är men struntar i resultatet…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

10 thoughts on “De miljömedvetna stockholmarna värms av regnskog från Amazonas

 1. Stäng av värmen till riksdagshuset och departement, istället kan de ta två spannar brunkol och springa runt riksdaghuset för att hålla sig . Helst fridolin och lövin. Hur kom lövin till de så kallade miljö mötet i polen eller katovice? Gick hon. För hon åkte väl smuts flyget.

  • Sen kan man ju också undra om miljömupparna i Stockholms stadshus vet.
   Träden som behövs för att omvandla co2 (koldioxid) till syre skövlas, flisas och transporteras till Stockholm. Undrar hur mycket co2 och svavelväten dessa båtar släpper ut.

   Och flismaskinerna. Och motorsågarna. Och transporterna ut från de skövlade skogsområdena till hamnar. Känns nästan som att kol från Tyskland skulle blir mer miljövänligt.

 2. Mupparna borde ta sig litet tid att titta på TV.
  SVT (faktiskt) har sänt ett program Världens natur: Asiens gröna öar, där tredje och sista delen handlar om solen och regnskogen. De två första delarna var också intressanta. Serien finns även på Play.
  Vi behöver skogarna, alla sorters skogar! Men det är klart, vad vet jag, jag är ju inte Miljömupp!

 3. Allt pekar på att byggande av kärnkraftverk med modern teknik är enda lösningen på världens energiproduktion

  • Det har Ryssarna förstått, det har Kineserna förstått, det har Finnarna förstått, några få med, dock inte ”eliten” i Europa som skall avveckla och redan avvecklar säkra och moderna kärnkraftsystem…

Kommentera