Att tampas med getingar


INSÄNDARE. Förra sommaren när sonsonen och jag satt på trappan till sommarhuset svärmade plötsligt en massa mängd getingar kring oss. Här fanns ingen tvekan hur faran skulle hanteras. Snabbt undan med barnbarnet och sedan omedelbar jakt efter getingboet, vilket bo sedan utplånades. Ingen misskund visades. Det var getingarna, eller vi.

Planerat getingbo i Rinkeby. Bild från NCC,

Hur märkligt det en kan synas så skulle jag kunna haft ett helt annat förhållningssätt. Ett vore att förflytta getingboet till avlägsen plats och låta dem fortleva där.

Det är dock i grunden samma lösning som jag valde, bara lite mer buddistiskt influerad.

Getingarna skulle bort, döda, eller levande.

Men jag skulle också kunna låtit getingboet vara kvar. Givit dem rätten att kvarbli i mitt hem. Mina argumentation skulle då vara att getingarna bor här och jag ska vara tolerant. Dessutom förtydliga är getingen bara farlig när den sticker och att faran kan hanteras på andra sätt. Kritiken från den övriga familjen skulle då förmodligen blivit våldsam.

Hur kan jag tillåta detta skulle jag då fått höra, getingstick kan ju tom döda och här har vi hundratals.

Naturligtvis skulle jag varit totalt oförmögen att motivera varför faran skulle accepteras.

Anta dock att getingboet vansinnigt nog skulle tillåtits vara kvar. Vad står då för medel till buds för att skydda familjen? Här finns en hel radda med åtgärder man skulle kunna tänka sig, till exempel undvika att vara nära getingboet, vaksamhet och fly när attacken kommer. Man skulle också kunna försöka sig på konststycket att identifiera just de getingar som fällt ut gadden, eller planerar att så göra, och då agera med en flugsmälla i högsta hugg. Kort sagt att hålla sig undan, vara uppmärksam, beredd på flykt och dessutom helst beväpnad.

Islamisterna är en mänsklig motsvarighet till getingarna. Inte för att islamister är djur, utan för att islamister är aggressiva, hatar vår blotta närvaro och är extremt benägna att gå till attack. Precis som getingar. Men när de fäller ut gadden och anfaller är stinget garanterat dödligt. Med sådana getingar i närheten står livet på spel varje sekund.

En del menar att den mänskliga getingen islamisten är avlad och fostrad av Mohammad och att moskén är boet. De säger därför att det är boet man måste komma åt för att lösa problemet. De mest försiktiga kräver boet helt ska bort, och mer toleranta säger boet bara får tillåtas vara boplats för garanterat fredliga varelser utan gadd. Hur det ska gå till har dock ingen lyckats förklara för mig. De sistnämnda menar att moskén visserligen är platsen där islamister och terrorister föds, men att man måste skilja mellan farliga och ofarliga getingar.

Man menar att problemet ” bara ” är de fåtal getingar som tar fram gadden och sticker, inte getingen och inte boet. Begreppet ”bara ” inkluderar bl.a. då de tusentals som dog 11 september i USA och stackars lilla flickan Ebba Åkerberg på Drottninggatan.

Andra förnekar att islamisten har ett födelsebo. De menar istället att de handlar om att vanliga beskedliga insekter plötsligt förvandlas till en geting. Varför och hur omvandlingen går till presenteras inga klara svar för. Det sker såsom ett djävulens mirakel som människan bara kan vara oförstående inför.

Gemensamt för de mer toleranta är att den mänskliga getingen ska accepteras i vårt hem trots dess sting är dödligt. Dessutom anses frågan om existensen av eventuellt getingbo sakna betydelse för hur getingar ska bekämpas. Detta är också rådande förhållningssättet från staten.

Men staten är inte bara överseende tolerant mot getingarna utan t.o.m. mycket välvilligt inställd.

Man matar dem med bidrag, försvarar deras närvaro och pysslar om de som varit i Syrien och stungit med gadden.

Vare sig taggen är ute, eller inne tillåts getingarna vara kvar i vårt gemensamma hem Sverige. De varken buras in, eller skickas väg och riskerar bara drabbas av flugsmällan precis i det ögonblick de stinger. Om andra länder begär att få en geting utlämnad så är statens största bekymmer normalt getingens välbefinnande. Om man tror getingen riskerar bli avrättad, eller t.o.m. bara omilt behandlad får getingen hellre vara kvar i Sverige i det fria. Istället ska Säpo ha dem under bevakning. Exemplet Akilov visar på hur effektivt det arbetet är. Vår trygghet bygger därmed huvudsakligen på statens förmåga att skydda oss i exakt det ögonblick getingen stinger. Eller annorlunda uttryckt på en i stunden förhoppningsvis närvarande polis och betongklossar.

Med de stöd, rättigheter och skydd getingarna åtnjuter i Sverige så finns ingen gräns för antalet. Säpo har informerat att de attackbenägna getingarna numera kan räknas i tusental. Om ett antal år kanske tiofalt fler för livsbetingelserna för getingar är mycket goda i Sverige. Om man tror på att moskén är boet kommer antalet bon ge svaret på mängden framtida getingar.

Hur ser då framtiden ut för din personliga säkerhet med nuvarande förhållningssätt mot getingarna ? Tja, hur bedömer du din förmåga att i sommarbersån kunna identifiera och slå ihjäl just de enskilda getingar i svärmen som just håller på att sticka dig och detta INNAN du blivit stungen. Om du tror staten är duktigare på uppgiften så borde aldrig attentatet på Drottninggatan skett.

Gustaf


9 responses to “Att tampas med getingar

 • Macke

  Getingar i sig är fredlig insekter som tillhör vår fauna och gör sitt för naturen.

  Så här går det till när man bekämpar getingar.
  Medelst en färgspruta.

  En härlig gammal klassiker.

  Gilla

 • Tore

  Getingar fyller en funktion utan dom ingen pollinering.
  Babbar fyller ingen funktion utan dom inga gruppvåldtäkter, äldrerån, assistans bedrägerier, hedervåld.

  Gilla

  • Tore

   Ja det är väl bin i huvudsak som pollinerar men getingar gör också det.

   Gilla

   • Urban Lindgren

    Getingar är rovdjur och äter protein. För pollineringens skull kan vi vara utan getingar men vi skulle då få ökande problem med andra insekter

    Gilla

   • Urban Lindgren

    Hade jag tagit mig tid att läsa kommentarerna så hade jag inte behövt göra mitt inlägg

    Gilla

   • AmaTona

    Vill inflika.. Det är humlorna som är de flitigast.. Pollinerar mest. Tidigast, är inte selektiva och jobbar längst. Bygger inte bo i ditt hus..

    Gilla

  • Gila

   Getingar fyller visserligen en funktion,,,,
   Som rovdjur !
   Dom tar en hel del andra plågodjur som byte och bär tillbaks till boet.
   Dom har dock ingenting alls att göra med pollinering.
   Dom är INTE samlare av nektar och blompollen.
   Det är bara bin och humlor som gör.

   Gilla

   • Tore

    Jo dom pollinerar men inte i samma utsträckning och som bin. Och ja dom är rovdjur och fyller i och med detta en funktion som alla andra djur också gör.

    Gilla

 • Kurt

  Alldeles rätt!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: