Antisemitism


Antisemitismen är ett växande problem i Europa.

EU:s byrå för mänskliga rättigheter har granskar antisemitismen i en rad EU-länder och svaret på enkäten förvånar nog en del och förklarar kanske varför debatten om antisemitism i Sverige inte har högre tonläge än den har.

Sverige är förstås med bland de länder som ingår i undersökningen. Det är nog knappast någon hemlighet ute i Europa att Simon Wiesenthal-institutet varnat världens judar för att resa till Malmö och att Obama-administrationen skickade sändebud till Sverige för att höra sig för om situationen.

Vissa medier, ganska många förresten, har försökt utropa nynazismen och högerextremismen som de mest skyldiga till den ökande antisemitismen. Den finns, ingen tvekan om det, men sanningen kanske får många att höja på ögonbrynen.

12 EU-länder ingick i undersökningen. Sverige hamnade på en mindre smickrande femte plats när det ställdes frågor om hur pass stort problemet med antisemitism uppfattas. Det intressanta var att problemen i Sverige uppfattades som större än i av svensk media utropade ”rasistiska” länder som Danmark, Ungern och Österrike.

Anledningen att det trots allt är ganska ljumma debatter om den ökande antisemitismen, kommer i den här uppgiften. De skyldiga till antisemitisk rasism i Sverige är i rangordning dessa:

 • Muslimsk extremism  40%  (snittet i de länder som undersökts är 30%)
 • Vänsterextremister  27%  (21%)
 • Klasskamrater  20%  (16%)
 • Högerextremister  18%  (13%)
 • Bekanta och vänner  16%  (15%)
 • Tonåringar  16%  (15%)
 • Obekanta  16%  (31%)
 • Arbetskamrater  5%  (5%)
 • Kristna extremister  3%  (5%)

Den här undersökningen svider förstås hos de politiker, medier och intresseorganisationer som utmålat högerextremister som det största hotet mot judar i Sverige. Även i ett europeiskt perspektiv står muslimer och vänsterextremister för de flesta antisemitiska brotten.

Något för debattörer att ta till sig.

Undersökningen kan laddas ned här

 


4 responses to “Antisemitism

 • Nicklas

  Sverige är ju snart 100% babbeland. Då är det inte särskilt svårt att räkna ut att Antisemitismen blir därefter. Korkade 82:an stödjer detta.

  Gilla

 • Kurt

  Va det kommer ifrån kan man väl räkna ut med röven, ta man hit Mellan Östern/Islam och sen undra va det kommer ifrån är inte bara kriminellt naivt det är idioti i kvadrat.
  Jag ha bott i Sverige 41 år, I början aldrig hört ett ord om Antisemitism, det började med invasionen av dessa invasiva muslimska livsformer som vi blev påtvingad. Dags att börja med ogräsbekämpning.
  IG Farben utvecklade ju ett recept mot ogräs.

  Gilla

 • Bosse

  Vad mer kan man vänta av ett land vars utrikesminister 2016 klassades som nummer 8 på listan över dom värsta antisemiterna i världen
  http://www.friatider.se/wallstr-m-tar-plats-tta-p-antisemitlista

  Gilla

 • Mike E

  Att Tyskland med sitt national-socialistiska förflutna importerar miljoner av de värsta judehatarna i världen är motbjudande. Och det är igen primärt socialister som ligger bakom.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: