Minns ni skogsdöden?

Klimataktivisten: Jorden går under och makten tittar på – då är det rätt med civil olydnad, så lyder rubriken i dagens lokaltidning. – Civil olydnad är vår nödstoppsknapp. Med tanke på att vi människor håller på att utrota oss själva, är vi skyldiga att trycka på den fortsätter artikeln. 

– Pettersson tar det med ro, jag har varit med om några hot.

 • På 1960-talet hotades vi med kärnvapenkrig, DDT och vi var alldeles för många människor på vår planet, tre miljarder.
 • På 1970-talet var det också klimatkris, forskarna var eniga om att temperaturen sjunkit de senaste 30 åren och att en ny istid var på gång. Vi hade blivit 3,7 miljarder.
 • 1980-talet var tufft, då skulle vi krossas av asteroider eller dö av aids och vi hade blivit 4,4 miljarder.
 • 1990-talet skulle vi bli grillade för att ozonhålen växte och vi var 5,3 miljarder.
 • 2000-talet hotade med fågel- och svininfluensa och vi var drygt 6 miljarder på jorden.
 • 2018, det är dagliga klimatlarm och om några år är vi 8 miljarder men det pratas aldrig om befolkningsbegränsningar.

Media leker ”Följa John” och skriver likadant, de påstår att forskarna är eniga om klimatförändringarna och de tror att skattehöjningar i Sverige ska rädda jordens klimat…

För några årtionden sedan framträdde en ”enig forskarvärld” offentligt i våra medier, det så dystert ut för Europas skogar. Boven i dramat sades vara luftföroreningar från bilar, industrier och kraftverk. I bergen i Centraleuropa, i dåvarande Tjeckoslovakien och Östtyskland, och i Polen, fanns de värst drabbade skogarna. Under några år i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet dog träden på arealer om tusentals hektar. Skogsdöd och försurning blev ord på allas läppar.

Men larmen tystnade. Vart tog det stora problemet vägen?

-Pettersson skrev nedanstående insändare i mars 2007, den publicerades i lokaltidningen, Aftonbladet och Expressen. Det är delvis samma forskare som hade fel då som larmar nu…

Skogsdöden, minns ni den?

I början på 1980-talet och ett 15-tal år framåt skrevs det spaltkilometer om skogsdöden. Forskare, journalister och politiker var i stort sett eniga om att vi stod inför en miljökatastrof. Sedan svängde det och forskarna påstod att träd i alla tider blivit sjuka och dött av naturliga orsaker och att kalkning av skogsmarker var helt bortkastat.

Nu gäller det klimatet och växthuseffekten. Lika eniga forskare, journalister och politiker tävlar idag med varandra om anslag, upplagor och röster.

Kritikerna får inte en syl i vädret. Den som lever får te som kinesen sa!

Tommy Pettersson

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

12 thoughts on “Minns ni skogsdöden?

 1. Glöm för fan inte isbjörnen på is flaket.
  Eller Ernmans ivriga försök att göra sin dotter till klimatkändis.

 2. Man kan vända på steken. Skogsdöden minskade när utsläppen av svavel- och kväveoxider kraftigt minskades genom svavelfattiga bränslen, rökgasrening och katalysatorer. Likaså börjar ozonhålet fyllas långsamt men säkert efter att många freoner förbjöds. I båda fall alltså adekvata åtgärder efter att orsakssammanhanget blev klart. Jag anser att samma gäller klimatändringen och utsläpp av trion växthusgaser koldioxid, metan och lustgas.

 3. Att träden blev bruna och dog berodde uteslutande på att fel trädsort användes. Hade inte ett dugg med miljön att göra.

  • Just så är det… Men att det skulle dröja sååå länge innan vissa människor insåg,att vi inte kan odla Ananas,och liknande exotiska frukter uppe i N:a Europa,tyder inte på högre klokskap.
   I Tyskland har man först nu insett,att vissa trädarter inte är lämpade för dem…(kanske därför vi saknar Palmlundar ?) 😉
   Redan när Stenbock var barn,fick jag lära mig att det finns olika odlings-zoner,som styr naturens möjliga system vad gällde arter !

  • Skogsdöden berodde på plantering av skog, man använde frön från fel markhöjd när man tog fram plantor, som gjorde att träden sedan dog.

   Det hade ingenting med utsläpp att göra som många trodde.

 4. Den absolut effektivaste åtgärden mot klimatångesten måste vara att satsa på befolkningsminskning.
  Vilka driver spektaklet?
  Europa har aldrig varit i en bättre position än nu längsta perioden av fred någonsin befolkningstillväxten har stabiliserat sig, hyggligt ekonomiska förutsättningar.
  I stället så har vi en politisk nomeklaturan som vill dränka hela Europa med folk från dysfunktionella länder och religioner, främst Mena länderna.

 5. Kan hålla med Pettersson om mycket här men att man förbjöd DDT och att bl a engelsmännen slutade med att bryta och elda med kol var trots allt en förbättring som vi idag har nytta av

  Jämför hur det var på 50-talet. Det var inte alltid bättre förr

  https://youtu.be/Vkx-2mT1-q4

  • Jag antar att du menar ”den som lever får te” så skrev jag den 2007 och den var gammal redan då.

   Den tar vi sa polisen…
   Det jämnar ut sig sa han som sket i sadeln…
   Arga katter får rivet skinn…
   Allt är inte guld som glimmar…

   Det finns många, en del kommer från bibeln, andra från antiken, få är nya…

   Tvivlar på att Hegerfors var först, fast han var kul.

Kommentera