Vår jul är svensk även om det finns många tomtar som är turkar

TRADITIONER. Jul har firats i Norden så länge vi kan följa historien, den nämns på 900-talet och var troligen inte ny då. Så när Åhlens häromdagen hyllade allt möjligt jul och mångfald så hade de rejält fel. 

Jultomten år 1904 av Jenny Lind ser inte ut som en turk.

Åhléns vill slå sönder det svenska kulturarvet på mångkulturens städ. Åhléns har meddelat att de i sin väggbonad syftar på helgonet Nikolaus av Myra, mer känd som Sankta Klaus. Nikolaus är barnens skyddshelgon, känd för sin givmildhet, och är en av de historiska figurer som har införlivats i den moderna jultomten, men att kalla Sankta Klaus turk är helt fel. Nikolaus var ärkebiskop av Myra och föddes cirka 280 i Patara. På den tiden fanns inga turkar i Myra, som då var en del av det romerska imperiet. De första muslimska turkarna dök upp först 800 år senare när de erövrade den grekiska ”tomtens” hembygd med våld. Men vår nordiska tomte kommer varken från Grekland eller Turkland.

Ingen förnekar att vår moderna svenska tomte är en sammanblandning av många olika traditioner och figurer med ursprung både i vår egen nordiska folktro och i utlandet. Vi har greken helgonet Nikolaus, och den modernare stormagade ”Santa Claus” som populariserats av Coca Colas.

Då ska vi veta att Coca-Colas världskända tomte som vi känner den idag skapades på 1930-talet av svenskättade Haddon Sundblom, som hade en svensk mor och åländsk far.

Sundbloms Coca Cola-tomte, den här från 1934. Foto: Coca Cola

Men vår egen tomte kommer varken från Grekland, Turkland eller Coca-cola, vår inhemska tomte är ett gammalt övernaturligt väsen som bor på gården, på tomten, därav namnet, och drar god lycka och rikedom till gårdens folk. Han kunde även bo under gårdens vårdträd eller i ättehögen. Den här föreställningen om tomten som så kallat dragväsen tillhör nordeuropeisk jordbrukskultur och är gemensam för germaner och slaver. Här var det inte tal om någon stor, munter tomte med vitt skägg, röd utstyrsel och renar, tvärtom. Gårdstomten var liten och klädd i grå vadmalskläder, ibland även röd mössa.

Lundby-nissen 1842

Vill ni veta mer om tomten och vår svenska jul läs på Allmogen.org…

-Pettersson säger dock att det finns turkiska tomtar, de är många, en av dem är bergsturken Özz Nujen men han har inget med vårt julfirande att göra…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

9 thoughts on “Vår jul är svensk även om det finns många tomtar som är turkar

 1. Vad jag vet firar inte muslimer jul så vad väntar framöver i detta skitland?
  Naturligtvis är det en tidsfråga bara innan julen helt avskaffats i Sverige allt för att inte exkludera de stackars muslimerna.
  Annie Lööf kommer garanterat göra allt för att släcka ner de svenska traditionerna om hon får chansen.

  Jag har för övrigt ett syskonbarn som är ihop med en nya zeeländare.
  Han är skön. En go gubbe från andra sidan jorden. Och med mycket vettigare åsikter än 82% av svenskarna.

  Vi svenskar är konstiga som hyllar allt som kommer utifrån men tar avstånd från allt som är svenska traditioner.
  Samtidigt tror pk-nissarna att flyktingarna blir som försvenskade när de passerar gränsen och blir som fromma lamm innanför landets gränser och slänger av sig kvinnoförtryck och homofobi.
  Det är något fel på svenskar. Många av dem.

  • Vissa har också åsikter om icke vita människor samtidigt som man helt frivilligt grillar sig i något som heter solarium !!!
   Märkligt.

 2. Snart är svenska jul och andra svenska traditioner ett minne blott, 4 år till med Löven och den övriga månkulturälskande 7 klövern inklusive en påskrift på FN:s flyktinglista blir spiken i kistan, sedan fortsätter garanterat 7 klövern med hjälp av sin trygga väljarkår att styra ett avkristnat Sverige även efter valet 2022 !
  Tack och adjö med Folkhemmet.

 3. Petterssons har minsann inga tomtar på loftet. Det är alltid lika spännande och upplyftande att få ta del av hans och deltagarnas justerande av den goda upplysningen.

 4. Mitt förlag är att vi aldrig mer handlar på detta företag, eller i andra butiker som vill utplåna svensk kultur och införa förtryckarkultur som burkini mm

 5. Om nu Åhléns har tröttnat på det Sverige som har gödslat penningar över deras verksamhet i åratal, så är det ju bara att packa ihop och bege sig till Holland, Turkiet eller Tyskland. #Bojkott.nu

 6. Vår tomte kunde vara en väldigt argsint liten gubbe ifall man inte visade honom uppskattning.

Kommentera