En ekonomi i balans…


MALMÖ. Årets andra utfallsprognos visar att det prognostiserade resultatet för Malmö stad uppgår till 761 miljoner kronor 2018, vilket är 461 miljoner kronor mer än det budgeterade. Det framgår av den rapport som kommunstyrelsen tog del av på onsdagen.

Bild från Jeander

Det förväntade överskottet beror till största del på att realisationsvinster och intäkter från fastighetsförsäljningar är högre än beräknat. Dock beräknas skatteintäkterna bli lägre än budgeterat.

Nio nämnder prognostiserar överskott, tre förväntas göra underskott. Underskotten återfinns i funktionsstödsnämnden, överförmyndarnämnden och i arbetsmarknad- och socialnämnden.

Funktionsstödsnämndens underskott beror främst på ökade kostnader för hälso- och sjukvårdsinsatser. Underskottet är dock betydligt mindre än tidigare eftersom nämnden fått ett utökat kommunbidrag om 60 miljoner kronor som kompensation för Försäkringskassans övervältring av assistanskostnader. Arbetsmarknads- och socialnämnden prognostiserar underskott på grund av ökade kostnader för ekonomiskt bistånd och för ett ökat antal omhändertaganden under sommaren. Antalet hushåll som får ekonomiskt bistånd har minskat jämfört med förra året, men höjd riksnorm, hyresökningar samt otillräckliga inkomster och etableringsersättningar har lett till ökade kostnader. För hemlösheten beräknas ett underskott på 115 miljoner kronor.

Det förväntade resultatet innebär att Malmö stads ekonomi anses vara hållbar och att man uppfyller det lagstadgade kravet på en ekonomi i balans.

– Resultatet för 2018 är starkt. Det överskott som vi ser består till största del av engångsintäkter och kan inte användas till verksamheten, men ger en ekonomi i balans inför tuffare tider, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Grunden till ett gott liv är egen försörjning och även framöver kommer vi fortsatt att arbeta för att fler Malmöbor ska bli självförsörjande. Arbetet med att minska hemlösheten fortsätter också, för en egen bostad är många gånger en förutsättning för att kunna ta det där jobbet eller börja studera.

– Vi står inför osäkra tider som kräver ansvarstagande för vår stad. Den växande hemlösheten särskilt bland barn skapar otrygghet och ofrihet, och statens övervältring av assistanskostnader hotar Malmöbors grundläggande frihet att kunna leva och inte bara överleva. Vi kommer gemensamt lägga all energi för att komma tillrätta med dessa avgörande livsfrågor för tusentals Malmöbor och stadens framtid, säger Roko Kursar (L) kommunalråd.

Ovanstående är ett pressmeddelande från Malmö stad

Om Sverige i morgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige då?

-Pettersson ser inte ett ord eller en siffra om att verkligheten är betydligt mycket värre. Malmö får år 2018 ungefär 5,5 miljarder i statsbidrag och från det kommunala utjämningssystemet. Det är ungefär 28 % av Malmös budget och de pengarna var från början avsedda för glesbygdskommuner

Systemet med skatteutjämning var från början avsett att utjämna skillnaden mellan stad och land. Det är inte otroligt att anta att kommuner som Åsele, Sorsele och Dorotea blir lite smågriniga när det mångkulturella kalifatet Malmö investerar i arenor och konserthus för miljarder och sedan skryter om överskott!

Vi tar det igen Malmö går back. 15 MILJONER OM DAGEN!

Jan Björklund 2014: Invandringen är en vinst för Sverige. Nu 2018 har han ändrat sig.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 


5 responses to “En ekonomi i balans…

 • Peter Skoglund

  Nu är sossarna på landsbygden, griniga på sina partikamrater i Stockholm.

  Sollefteå: ”Nu släcker staten lyset på landsbygden”.

  Fast ”släckt lyset” . Det har sossarna i regeringen, gjort för många människor, under den senaste mandatperioden. Ingen nyhet.

  https://www.dagenssamhalle.se/debatt/solleftea-nu-slacker-staten-lyset-pa-landsbygden-25062

  Gilla

 • Björn

  Vi tar bort skatteutjämningsbidragen så får vi se hur bra det går för Malmö stad. Då är det nog inte lika kul att stå och skryta om att ”resultatet för 2018 är starkt”.
  Liberalerna svek ju sina väljare även i Malmö och kastade sig i armarna på S vilket ännu en gång bevisar: lita ALDRIG på en liberal eller centerpartist. Aldrig någonsin för du blir grundlurad.

  Gilla

 • Billy Boy

  SVT UG föredrar att prioritera ”avslöjanden” om lagliga affärer i flera utländska skatteparadis än att granska storsvindeln med skattepengar i …

  … skatteparadiset Malmö där handeln t ex på stadens svarta marknad orsakar ett gigantiskt skattebortfall på c:a 2,2 miljarder kr / år (sannolikt ännu större idag 2018) som beror på den utbredda svarthandeln som pågår i allsköns olika branscher i den sosse-vanstyrda kommunen Malmö?

  SVT Uppdrag Granskning tycker det är mycket viktigare att ägna massor med tid och resurser till att djupgranska utländska skatteparadis på Malta & Bermuda (Paradisläckan) samt (Panamadokumenten) etc där svenska lagar inte gäller.

  T ex ordföranden i Svenskt Näringsliv Leif Östling hade placerat en del av sina inkomster han tjänat utomlands i ett bolag på Malta vilket inte ens var olagligt. Han ifrågasatte själv vad man fick för skattepengarna som betalades i Sverige och blev hudflängd av både SVT:s vänsterjournalister men också av dåvarande finansminister Magdalena Andersson (S) m fl.
  Pressen på Östling fick honom att avgå trots att han inte gjort något olagligt.

  Men de politiska sosse-bedragarna i Malmö undgår alltid befogad hårdgranskning från Public service och andra MSM-media.

  Gilla

 • ruben

  Jag tycker det är på sin plats att någon förklarar Malmös obegripliga och osannolika kommununderskott. Det finns tillräckligt många vuxna i befolkningsunderlaget för att klara alla åtaganden i en stad. Varför har de så usla skatteinkomster med så pass stor befolkning? Är det rasism bakom? Varför ställs såna krav på den skattebetalande befolkningen? Varför skall andra kommuner dela sina skatter med Malmö? Korten på bordet nu utan falsk ryktesspridning tack!

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Det går bra för Sverige som det alltid heter !

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: