En fantastisk film på vår planet


VETENSKAP. Europeiska rymdorganisationen, ESA, är Europas länk till rymden. Organisationens mål är att skapa och utveckla möjligheter för Europa i rymden och se till att investeringarna i rymdforskning gynnar européer.

ESA har 17 medlemsländer. Organisationen samordnar medlemsländernas ekonomiska och intellektuella resurser och kan därmed genomföra program och åtgärder som är mer omfattande än vad som hade varit möjligt för ett enskilt land.

ESA:s uppgift är att planera europeiska rymdprogram och sedan genomföra dem. Organisationen driver olika projekt för att få större kunskap om jorden och dess omedelbara omgivning i rymden, samt om solsystemet och universum. Målet är också att utveckla satellitbaserad teknik och främja den europeiska industrin. För att hela världen ska kunna dra nytta av rymdforskningen arbetar ESA även i nära samarbete med rymdorganisationer utanför Europa.

ESA:s 17 medlemsländer är Österrike, Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Irland, Italien, Luxemburg, Holland, Norge, Portugal, Spanien, Sverige, Schweiz och Storbritannien. Kanada, Ungern och Tjeckien deltar dessutom i vissa projekt enligt särskilda samarbetsavtal.

Sedan den första modulen Zarya lanserades från Baikonur Cosmodrome den 20 november 1998, har den internationella rymdstationen levererat ett helt nytt perspektiv på den här planet vi kallar vårt hem.

Följ med ​​när ESA firar 20 års internationellt samarbete och forskning. På bara 15 minuter tar filmen dig från Tunisien över Peking och genom Australien i två resor runt jorden. Du kan följa stationsplatsen med hjälp av kartan längst upp till höger på skärmen. Hastigheten är 12,5 gånger snabbare än den verkliga. Musik är Orbital Horizons, en originalkomposition av Los Angeles-baserade musiker Matt Piper.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

 


3 responses to “En fantastisk film på vår planet

 • Stenbock

  Pettersson:
  Tack för den filmen. Även om jag måste säga som den som såg Östersjön för första gång,.Oh så möd vann !
  Sen började jag tänka på dem som i vetenskapens tjänst befinner sig på rymdsonden ISS ! Måste vara långtråkigt att kretsa runt däruppe,halvår eller än längre !

  Gilla

  • Billy Boy

   Stenbock:

   Följ gärna med astronauten Sunita Williams, som guidar dig runt på en intressant rundtur inne i ISS. Videon publicerades 23 nov. 2015 och har hittills haft 3 640 803 visningar.

   Man kan också se färden runt jorden med ISS Live på den här YouTube-videon. På världskartan i nedre delen av bild kan man se var ISS befinner sig för stunden i sin färd runt jorden. De ljusare delarna av kartan är dag medan de mörkare är natt.

   Mycket nöje!

   Gilla

   • Stenbock

    Billy B:
    Tackar dig ! Sååå mycket har jag ju inte ens sett från ovan under alla år,rund halva klotet ! Tyckte mig känna igen sanden i öknarna,kring Persiska Viken…
    Fördelen däruppe hos ISS är väl främst,att de aldrig råkar in i svårare Thermik ! 🙂

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: