Ubåten ARA San Juan

UTRIKES. För ett år sedan försvann ubåten ARA San Juan utanför Argentinas kust med 43 män och en kvinna ombord. Nu har ubåten hittats på 800 meters djup. 

San Juan försvann den 15 november 2017 efter att ha rapporterat om en kortslutning i sina batterier till den argentinska marinen under en patrullering i södra Atlanten. Enligt BBC, beskrev en argentinsk talesman från marinen orsaken till felaktigheten:

”Marinens talesman Enrique Balbi berättade för reportrar förra året att vatten hade kommit in i ubåtens snorkel, som användes för att ta in luft när ubåten går i undervattensläge. 

Saltvattnet droppade på ett batteriback i fören, vilket ledde till att batterierna kortslöts och till rökbildning. Felet rapporterades och ubåten beordrades att gå tillbaka till basen men försvann på vägen”

Argentinas president Mauricio Macri utlyser tre dagars landssorg efter att ubåten ARA San Juan hittades på havsbottnen. – Detta är en sorgens dag. Det handlar om en hjältinna och 43 hjältar som är oersättliga i sina älskades liv, sa Macri i ett tal till nationen.

Marinen bekräftade under lördagen att alla de 44 personer som fanns ombord dött omedelbart efter att ubåten imploderat. Många av de anhöriga var upprörda av beskedet att vraket troligtvis inte kommer att kunna bärgas eftersom kostnaden skulle bli stor.

The Drive

-Pettersson tycker att ubåtens förlisning är en tragedi, men den stora tragedin är Argentina. Det brukar sägas att Sverige blev rikt för att vi sluppit krig och det är delvis rätt. Argentina har också sluppit stora krig och är oerhört rikt i grunden, på 1960-talet var landet ett av världens rikaste men med dåliga politiker går det fort utför…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

One thought on “Ubåten ARA San Juan

  1. Sverige tävlar nog med Argentina där. Dessutom tror jag att det finns en båt i Östersjön som ligger på betydligt mindre djup som också eventuellt borde tas upp efter vad vissa politiker lovade för ca 23 år sedan.
    Att båda länderna har en negativ ekonomisk utveckling kan nog enkelt konstateras.

Kommentera