Sveriges stöd till de kommunistiska massmördarna i Kambodja

KOMMUNISM. Nu döms Nuon Chea, 92, som ledaren  Pol Pots andreman och Khieu Samphan, 87, statschef i kommunistiska röda khmererna skräckvälde för folkmord till livstids fängelse. De är de två sista överlevarna från regimens topp.

Det har gått nästan 40 år sedan den brutala kommunistiska regeringen i Kambodja föll. Innan dess hade närmare två miljoner kambodjaner dött i avrättningar, svält och arbetsläger, rapporterar The Guardian.

Mellan 1975-1979 dödades över 1,7 miljoner personer i Kambodja genom massavrättningar, svält och brutala arbetsläger.

Nu döms de två männen till livstids fängelse för folkmord i vad som beskrivs som en historisk dom. Som ledare har de gjort sig skyldiga till mord, utrotning, förslavning, tortyr, förföljelse och massvåldtäkter.

– Det var en ondskefull regim och det värsta exemplet på vad en regering kan göra. Även om brotten skedde för 40 år sedan fortsätter det att drabba barnen till de som torterades och mördades, säger åklagare Nicholas Koumjian till The Guardian.

Männen avtjänar sedan tidigare livstidsstraff för brott mot mänskligheten.

-Pettersson säger att det är bra så långt men vi ska inte glömma att massmördarna i Röda Khmererna hade stöd av kommunister i Sverige också.

En av dessa var Jan Myrdal, som reste till Kambodja första gången 1967, och återvände åtskilliga gånger både innan, under och efter Pol Pots regeringstid, 1975–1978, bland annat på uppdrag av SVT, Svenska Dagbladet och Expressen. Myrdal och de medier han rapporterade åt kallade massmördarna en socialistisk bonderörelse. Socialdemokraten Birgitta Dahl hyllade Röda Khmererna, ”Alla vet vi att mycket, ja kanske det mesta, av det som sägs och skrivs om Kambodja är lögn och spekulation. Det var helt nödvändigt att evakuera Phnom Penh.”

den svenska regeringen blundade, den socialdemokratiska biståndsministern Gertrud Sigurdsen avvisade uppgifter om tvång och dödande som ”onyanserade skräckskildringar”.

-Pettersson säger att det var många på den tiden, liksom idag som hyllade kommunisterna, många flyttade in på redaktionerna hos SVT, SR med flera där de är kvar än. Tystnaden påminner om att Åren går men det är fortfarande tyst om de 57 svenskar som spionerade för Stasi. 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

2 thoughts on “Sveriges stöd till de kommunistiska massmördarna i Kambodja

  1. Kommunister igen, så otippat..

    Nu är det väl på tiden att Löfven ställer sig upp i TV och förklarar sitt partis värdegrund och anständighet – och för den delen Pol Pots parti detsamma.

  2. Detta är inte unikt i Sverige vid den tiden att Socialdemokraterna hyllar och glorifierar en massa marxist-leninistiska förtryckare och mördartegimer i tredje världen.
    Fick inte Pol Pott också komma till Stockholm och åka i kortege med Olof Palme som så många andra i nutidshistoriens skräckkabinett?

Kommentera