Norsk fregatt har kolliderat med tankfartyg


UTRIKES. En norsk fregatt befaras sjunka efter att ha krockat med ett tankfartyg vid en oljehamn utanför Bergen. Fregatten står på grund, men har slagsida. Produktionen på fem oljefält har stoppats som följd av olyckan.

Åtta personer fick lindriga skador i olyckan, som inträffade vid fyratiden natten till torsdagen. Tre fartyg var inblandade. Fregatten Helge Ingstad i norska flottan kolliderade med tankfartyget Sola, som drogs fram av en bogserbåt, uppger norska statens haverikommission.

Fregatten, med 137 personer ombord, råkade värst ut av fartygen och tog in vatten genom ett hål i skrovet. Alla ombord, utom tio personer, evakuerades tidigt till ett annat fartyg.

På morgonen kunde Helge Ingstad köras upp på land, men senare uppgavs fregatten ha fått slagsida och riskera att sjunka.

10 000 liter drivmedel till helikoptrar har läckt ut från fregatten.

Tankbåten Sola har 625.000 fat råolja ombord, men uppges inte ha något läckage. Fartyget är registrerat på Malta.

Kollisionen ägde rum vid Stureterminalen, som bland annat är en utskeppningshamn för norsk råolja, skriver den norska nyhetsbyrån NTB.

Terminalen stängdes på morgonen, som följd av olyckan. All personal som inte har beredskapsuppgifter evakuerades från terminalen.

Detta ledde i sin tur till att produktionen på fem oljefält stoppades under förmiddagen. Olja från fälten levereras normalt i rörledningar till Stureterminalen.

Helge Ingstad levererades till norska flottan 2009, och deltog några år senare i en insats med att transportera ut kemiska vapen från Syrien.

Olyckan utreds både av polisen och av haverikommissionen.

VG.no

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 


2 responses to “Norsk fregatt har kolliderat med tankfartyg

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: