Svenska poliser arbetar med gränsbevakning i Grekland

INVANDRING. I dagarna påbörjade poliser från region Stockholm och region Väst arbetet med att bistå EU:s gränskontrollorgan Frontex med gränsövervakning och sjöräddning mellan Grekland och Turkiet.

Svensk polis i Medelhavet

Polisen i region Stockholm och region Väst har skickat en båt med besättning som tillsammans med andra EU-länder för att arbeta med gränskontroll, gränsövervakning och sjöräddning på ön Samos. Ön ligger knappt två kilometer från turkiska fastlandet och är en av de viktigaste överfarterna i Grekland när flyktingar vill ta sig till Europa.

Patrullbåten och besättningen på tre man påbörjade sitt uppdrag på ön Samos den 1 oktober och ska arbeta med gränskontroll, gränsövervakning och sjöräddning i totalt sex månader. Uppdraget avslutas den 31 mars 2019.

Den svenska besättningen på Samos består av tre personer – en befälhavare, en maskinansvarig och en navigatör. Till det kommer en gruppchef samt en national officer som arbetar på International Coordination Centre i Pireus, Grekland.

– Vi är där för att bistå de grekiska myndigheterna med gränsövervakning, sjöräddning och kontroll till havs. Påträffar vi exempelvis flyktingar på grekiskt territorium, eller andra människor i sjönöd, har vi förmågan att rädda dem, säger gruppchefen.

-Pettersson tycker insatsen är tveksam. Det är bra om vi hjälper till att skydda EU:s gränser men plocka upp ”flyktingar” för att sedan köra dem till Grekland är inte bra.

Då menar jag inte att vi ska låta folk drunkna på Medelhavet men koommer de från Turkiet ska de tillbaks till Turkiet och svensk polis har tillräckligt att göra hemma…

Läs vidare på Polisen…

Mer om Frontex

Besök Frontex webbplats

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

10 thoughts on “Svenska poliser arbetar med gränsbevakning i Grekland

  1. Kanske skulle behövas bättre här hemma. Har man inte tillräckligt med folk i Grekland för att utbilda egna gränsvakter.

  2. Vad gör den svenska dialogpolisen där nere, delar de ut enkelbiljetter till paradiset Sverige ?

  3. Turkiet får redan en oerhörd summa pengar, runt 30 miljarder för att sköta sitt jobb. Greland går inte heller lottlösa ur det här löjliga spelet som pågår.

    Den dagen Sveriges polis löser våra egna brott, då kan de åka dit och stoppa terroristerna.

  4. Människosmugglarnas uppgift är att ta hutlöst bra betalt för sin påstådda båtfärd. Ett par sjömil ut från land avslutas smugglarnas ansvar och de kan återvända för nya profiter. Polisen och sjöräddningens uppgift blir då att agera medhjälpare till den brottsliga trafiken och fortsätta smugglingsäventyret. Vad myndigheterna inte fattar är att de bara är verktyg åt smugglarna och nyttiga idioter. Givetvis ska sjöfararna skjutsas tillbaka till platsen för avresan.

  5. Det här är åt skogen.Vi hjälper dem hoppas tillbaka där de kommer ifrån. Sjukt och fel! Läste att Iran och Irak samt Afghanistan tar inte tillbaka dem som skickas tillbaka! Så de återkommer till nordiska länder ifall vi skickar dem hem , som har inte asylskäl.

Kommentera