20 år sedan 63 unga invandrare dog, men invandrare eldar fortfarande utan att tänka på konsekvenserna

HISTORIA. Det är 20 år sedan Sverige vaknade upp till nyheten om en tragisk diskoteksbrand i Göteborg. 63 unga människor dog och många skadades för livet. Detta utnyttjades på SVT Debatt av kulturarbetaren och vän till de omkomna Alex Rodallec som med kreativ historieskrivning fortfarande anklagar det svenska samhället, polisen och Jimmie Åkesson för mordbranden, dagens mord och rasismen i landet.

Invandrare ordnar fest för invandrare. Invandrare tar in för många invandrare i lokalen, invandrare tuttar på – det är Svenne Banans fel…

Minnessten. Bild från Wikipedia

För er som inte minns

Natten mellan 29 och 30 oktober 1998 brinner Makedoniska föreningens lokal på Hisingen i Göteborg. I lokalen som är godkänt för 150 personer befinner sig 400 invandrarungdomar för att dansa och ha skoj.

Från den ena ytterdörren väller svart rök in och från den andra släpps fortfarande människor in i lokalen. Fönstren sitter 2,2 meter upp på väggarna och 63 människor mellan 12 och 20 år omkommer och 200 skadas, många med mycket svåra brännskador.

Redan några dagar efter branden kom det upp affischer i förorterna, i centrala Göteborg och på spårvagnar. ”60 invandrarungdomar har dött, nu ska 60 svenskar dö” står det på ett av dem. På ett annat kan man läsa ”Ungdomarna på diskoteksbranden brändes av rasister, vars ledare måste ställas inför rätta för folkmord”.

I december 1999 utfästs en belöning på 3 miljoner kronor till den som kan bidra med upplysningar så brandorsaken klarläggs. Då har utredningen redan kostat 30 miljoner och ingen vet vid den tidpunkten exakt hur branden uppstod trots att polisen förhört 1400 personer.

I januari 2000 häktas tre personer och i februari den fjärde. Det visade sig att ungdomarna som var mellan 17 och 19 år i ilskan över att ha nekats att komma in i lokalen hade tänt eld i trapphuset där nödutgången var. Gärningsmännen var invandrare från Iran och de dömdes så småningom. Den som tuttat på fick 8 år, två andra 7 år och den fjärde som var under 18 fick tre års sluten ungdomsvård.

Detta om detta men trots att det inte är längre sedan än 20 år verkar det mesta vara bortglömt utom av dem som drabbades.

-Pettersson ser dock en sak som har ändrats totalt under dessa 20 år och det är den svenska journalistkåren. Läs på GP.se om gärningsmännen och jämför dagens rapportering med gårdagens.

Said, född i Iran i september 1980. Kom till Sverige 1992. Föremål för omfattande insatser av socialtjänsten redan 1993. Under uppväxtåren dömd för misshandel, stöld, rån och brott mot knivlagen. Vårdades under flera perioder på Margretelunds behandlingshem. ”Innerst inne en känslosam och varm människa som är lätt att tycka om. Han behöver tydlighet, trygghet och gränssättning, men har tyvärr snabbt identifierat sig med kriminella”, skriver en socialutredare. Inställning till diskoteksbranden: Erkände att han råkat tända eld i trapphuset – men förnekade brott. Hovrättens dom: Åtta års fängelse för grov mordbrand. Villkorligt frigiven i augusti 2005.

Hamid, född i Iran i augusti 1980. Kom till Sverige 1992. På grund av ett utvisningsbeslut tvingades familjen, efter ankomsten, hålla sig gömd under långa perioder. Gripen för brott första gången 1996. Fälldes redan 1997 för delaktighet i ett dråpförsök, sedan han tillsammans med sin storebror och en kamrat attackerat och sånär slagit ihjäl en man i Bergsjön med en spikbräda. Placerad på Fagareds ungdomshem i Lindome. Arbetade före branden på Volvo, men slutade och började jobba i en släktings jourbutik. Inställning till diskoteksbranden: Nekade till delaktighet i brottet. Hovrättens dom: Sju års fängelse för grov mordbrand. Villkorligt frigiven i september 2004.

Mansour, född i Iran i april 1979. Kom till Sverige 1992. Tidigt dömd för bland annat grov misshandel. Började som 17-åring med stark medicinering mot sömnproblem. Hade upprepad kontakt med socialtjänsten i Borlänge, där han tidigare bodde. Familjen flyttade 1996 till Göteborg. Var en lovande brottare, men ett armbrott satte stopp för karriären. Säger sig aldrig ha ingått i något gäng, eftersom han tycker det är ”töntigt”. Inställning till diskoteksbranden: Nekade till delaktighet i brottet. Hovrättens dom: Sju års fängelse för grov mordbrand. Villkorligt frigiven i september 2004.

Mehdi, född i Iran i april 1981. Kom till Sverige 1990. Var ostraffad före brandrättegången. Bytte skola väldigt ofta, hade anmärkningsvärt hög frånvaro och fick därför dåliga betyg. Tyckte ändå, enligt lärarna, att han ”kunde allt”. En socialsekreterare skriver att ”Mehdi fungerar socialt sett inte tillfredsställande i det svenska samhället”.
Läste medialinjen på Munkebäck och jobbade i sin brors livsmedelaffär på eftermiddagarna. Den av de fyra åtalade som berättade mest i polis- och domstolsförhören. Inställning till diskoteksbranden: Nekade till delaktighet i brottet. Hovrättens dom: Tre års sluten ungdomsvård för grov mordbrand. Frigiven i februari 2003.

Fotnot: Samtliga namn är fingerade.

 • Detta om detta men trots att det inte är längre sedan än 20 år verkar det mesta vara bortglömt utom av dem som drabbades.
 • Invandrarungdomar eldar fortfarande både här och där utan tanke på vilka konsekvenser det kan få.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

8 thoughts on “20 år sedan 63 unga invandrare dog, men invandrare eldar fortfarande utan att tänka på konsekvenserna

 1. Så gruvligt besvikna man blev när det visade sig vilka det var som tuttat fyr, och i synnerhet A. Pascalidou kan man tänka.
  Pascalidou som krävde en internationell och oberoende utredning av branden, hon ville väl antyda att svenska utredare skulle mörka och skydda de svenska pyromanerna.
  Haha!

 2. Sverige har nog världens mest ondskefulla politiker och mainstreammedia journalister/chefredaktörer.

  Här berättar en kvinna som överlevde diskoteksbrande för 20 år sedan sin historia från den kvällen och vilka spår den anlagda branden gjort i hennes liv,hennes första kärlek och många vänner dog en fasansfull död den natten,en mycket gripande historia.Man blir heligt vred på politikerh-vetet och mediakåren som faktiskt har skapat,det inferno av brottslighet som eskalerar för var dag i Sverige då de bjuder /lockar hit all världens värsta kriminella avskrap och därmed ökar på och förvärrar det grova kriminella helvetet de utsätter oskyldiga människor för dagligen i Sverige,en otrygghet som vi aldrig haft här tidigare.

  https://www.hemtrevligt.se/hemmetsjournal/artiklar/artiklar/20181024/minnena-fran-diskoteksbranden-lamnar-aldrig-alicia/

 3. Slutsatsen bör vara att invandrare hellre än andra ägnar sig åt pyromani. Varför det, skulle jag vilja veta? Varför blir deras hat så stort och konsekvenstänkandet så svagt att de så gärna tuttar eld? Som sagt var, behöver väl aktuella myndigheter undersöka varför saker har ett utmärkande negativt och samhällsfarligt mönster samt eliminera det mönstret genast. Våra myndigheter skall förstås göra sin plikt nästan oavsett vad plikten kräver? Vad sysslar alla ansvariga myndigheter med egentligen? Har de fullt upp med intern byråkrati? Vi behöver ny regering, som tillsätter myndighetspersoner med förnuft och nytta.

 4. Det politisk korrekta Göteborg har satt upp en minnessten med text ” här utbröt en brand”.
  Varför inte hålla sig till sanningen ” här anlades en brand av av tre invandrarungdomar”?

 5. Samtidigt gick snacket att det blev väldigt lugnt en lång tid efter branden.
  Vad nu det kunde bero på? Att det var en viss etnicitet på offren?
  Var det så att invandringskritikerna har rätt om vilka det är som stökar och förstör?

  Med vänsterns logik så landar allt i knät på SD trots alla fakta som finns.
  Jag påstår i bästa expo stil att brevbomberna i Usa var så noga planlagda,att det bara kan vara demokraternas avdelning för vänsterextrema som ligger bakom.

 6. Allt är bögarnas fel,eeh..menar Jimmie Åkessons fel.
  Självklart är det den då 1998 okände Åkessons fel att invandrare tände på , och det är såklart Åkessons fel att Palme blev mördad, och att Estonia sjönk, och hans fel att Kennedy blev skjuten 1963. Det känns nog bäst så för pk vänstern att hitta förklaringar till allt.

Kommentera