Sveriges regering gillar Trumps förslag

EKONOMI. Kinapaketens dagar på den amerikanska marknaden är räknade. President Trump har meddelat att USA lämnar Världspostföreningen och drar sig ur de portoavtal som Wish och andra e-handlare har utnyttjat.

– Sakligt sett är vi överens med USA, säger ansvarig minister Peter Eriksson (MP).

Air China Boing 747 Pixabay

Från sajter som Wish har konsumenter i EU och USA kunnat beställa småprylar direkt från Kina – till vrakpriser och ofta utan fraktavgift för konsumenten, men till betydande kostnader för postoperatörer som amerikanska USPS och Postnord.

Tidigare i år anlände i snitt 150.000 paket om dagen med flyg till Arlanda.

– I praktiken innebär det att västländerna subventionerar paket från bland annat Kina. Det medför snedvridningar i e-handeln, säger Emma Maraschin, enhetschef på Post- och telestyrelsen.

Världspostföreningens avtal om så kallade terminalavgifter från 1969 är centralt i systemet. Här regleras hur postoperatörerna ska ersätta varandra för utrikesförsändelser.

Länderna delas in i fyra kategorier, från A till D. Sverige och USA ingår i kategori A, tillsammans med andra rika ekonomier. Kina hör till kategori C, bland låg- och medelinkomstländerna. De får en kraftig rabatt i det globala postmaskineriet.

När en konsument i USA eller Europa beställer varor från en e-handelsplattform i Kina anlitas den lokala postoperatören China Post, som ansvarar för frakten till exempelvis Arlanda. Sedan står Postnord för leveransen till kundens brevlåda.

Men det är detta steg som är det verkligt kostsamma. Ungefär 70 procent av kostnaderna uppstår i samband med sorteringen och den manuella utdelningen.

– China Post erbjuder ett lågt fraktpris till e-handlarna i Kina, och China Post betalar så lite som 10-15 kronor till Postnord som ska sortera och köra ut det till kund.

Läs mer på Dagens Nyheter…

-Pettersson kan inte så mycket om Internationell handel men vet att president Donald Trump har rätt i mycket. Några exempel.

  • Bilar exporteras från Europa till USA 2,5 % tull.
  • Bilar från USA till Europa 10 % tull
  • Jordbruksprodukter från Kanada till USA, i princip fritt.
  • Jordbruksprodukter från USA till Kanada, skyhöga tullar. Kanada vill skydda sin jordbruk.
  • Paket från Kina till västvärlden nästan gratis.
  • Litet paket från väst till Kina, flera hundra kronor.

Detta får SVT med flera svenska medier att påstå att det är Donald Trump som hotar världshandeln…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

8 thoughts on “Sveriges regering gillar Trumps förslag

  1. Hade Hillary Clinton startat 3e världskriget om hon blivit president hade expressen och 82:an hyllat henne med orden: hon är en stark kvinna som gjort mycket för världsfred.

  2. Naturligtvis har Trump rätt, det är bara dom som läst i ett vänstermagasin att man måste hata Trump, oavsett vad han säger och gör, som påstår han har fel

  3. Detta blir en godbit för en av SVT:s många Trumphatare, Carina Bergfeldt, att sätta tänderna i.
    Den kvinnan kan ju vränga till det mesta till Trumps nackdel.

  4. Ja det finns mycket som skall/bör återföras till normaliteter !
    Inte minst i Abzurdien….
    Under tiden dessa ”världsviktiga” frågor diskuteras, ( bl.a.sommar/vintertid inom EU) sjunker låglänta delar av Abzurdistan under havsmassorna från polernas smältvatten.
    Förresten ni som vill rädda er i tid,kan ta färjan över till Tyskland.
    Här lär den bekanta floden Spree,som genomkorsar Berlin bli uttorkad inom kort, p.g.a, klimatuppvärmningen !!
    Bara en tidsfråga tills de kan bygga asyl-mottagningar i flodfåran….

KommenteraAvbryt svar