Regeringen räknade fel – nu är a-kassans pengar slut


SKATTER. När det blir lågkonjunktur kommer kostnaderna för a-kassan sannolikt att skena. Då kommer vi också bli varse att regeringen har eldat på konjunkturen och blåst upp siffrorna i stället för att spara till sämre tider, skriver Siri Steijer, programansvarig för arbetsmarknadsfrågor på Timbro.

A-kassan saknar över två miljarder kronor. I sin senaste prognos larmade Arbetsförmedlingen om att pengarna riskerar att ta slut redan under oktober. Häromdagen meddelade regeringen att man därför kommer höja anslagskrediten för a-kassan, vilket innebär att Arbetsförmedlingen får spendera nästa års anslag redan nu. Felräkningen är symptomatisk för Löfvenregeringens övertro på sin egen politik. Underskottet beror framför allt på glädjekalkyler för såväl den svenska ekonomin som arbetslösheten. På grund av detta gav regeringen Arbetsförmedlingen nästan 1,5 miljarder kronor mindre i budgeten 2018 än myndigheten begärde för arbetslöshetsförsäkringen.

På en presskonferens nyligen upprepade finansminister Magdalena Andersson (S) sitt mantra om Sveriges goda tillväxt, att arbetslösheten sjunker och att de offentliga finanserna stärks. I verkligheten är Sverige ett av de länder i EU som har lägst tillväxt av BNP per capita. Arbetslöshetssiffrorna har också skönmålats: inför 2018 bedömde Andersson att arbetslösheten skulle bli 5,9 procent. Det kan jämföras med Arbetsförmedlingens prognos på 6,7 procent eller Konjunkturinstitutets på 6,4.

Inför valet 2014 lovade Socialdemokraterna också EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Fyra år senare kan vi konstatera att andra länder ligger betydligt bättre till. Tyskland har en arbetslöshet på 3,4 procent och i Storbritannien är den 4 procent. Trots brinnande högkonjunktur har vi halkat ned från 10:e till 17:e plats.

Läs vidare på Dagens Samhälle…

-Pettersson är övertygad om att det inte bara är A-kassan regeringen räknat fel på och det är lindrigt sagt…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 


16 responses to “Regeringen räknade fel – nu är a-kassans pengar slut

 • Ståfräs

  Det är nog inte bara A-kassan som är slut, läs dagens ”Ledarsidorna”, men det verkar ju som 82% vill sänka Sverige rakt ner i avgrunden och det ser ut som dom får sin vilja fram, stort grattis PK idioter.

  Gilla

 • Grune

  Man kan ju bara hoppas att regeringsmedlemmarna blir allvarligt sjuka och nekas ersättning från F.K. och om dom blir intagna på sjukhus får lov att ligga i väntrummet eller i en korridor och bli bortglömda.

  Gilla

 • S Eriksson

  Det här är viktiga saker som berör hela landet för en lång tid. Tack så mycket Pettersson för att du tar upp det, en kommentar från Stefan hade kanske varit bra men det kanske kommer.

  Gilla

  • Orvar d.ä.

   Herr Löfvén har redan kommenterat – mera invandring!

   Detta sagt i pågående toppmöte om invandringen i EU.

   SAP är numera ett enfrågeparti, där den enda frågan som gäller är mera och ännu mera invandring, precis allt annat är helt oväsentligt.

   Och det är därför han vägrar tala med det andra enfrågepartiet, SD, därför att dom har diametralt olika åsikter.

   Någon lite mera sansad åsikt, med hållbar budget i frågan, hade kanske varit bra.

   Gilla

  • Grune

   Löven läser nog inte enligt hans tycke nazistiska bloggar som Pettersson som bara sprider falsk propaganda om hans kärleksfulla parti NAZISTDEMOKRATERNA.

   Gilla

 • gamgubben

  Det måste bero på SD, inte kan väl S och MP ha gjort fel.

  Gilla

 • Stenbock

  Förvånande att såå många Akademiska snillen, i såväl LO som regeringen kan räkna sååå fel ! 😉

  Gilla

  • Fyllfinnen

   Dom akademiska snillena var nog med i mulleskolan och byggde bondgårdar med kottar och grenar, efter det slutar deras utbildning och lärokunskap. Sen vart det mer genusvetenskap och medlemskap i ryggdunkarklubben, därav att dessa siffror (eller hieroglyfer för dom) blir så här
   Ingenting förvånar mig något mer med dessa tjänstemän
   Som Einstein sa tidigare: Två saker är oändliga: mänsklig dumhet och universum; och jag är inte säker på det andra

   Gillad av 1 person

 • Björn

  Minusränta i en brinnande högkonjunktur. Det säger egentligen allt. Vad ska man ta till när konjunkturen viker?

  Gilla

 • Jack

  Vilka idioter röstar på detta skitparti? Om det blir nyval, måtte de hamna under fyraprocentsspärren.

  Gilla

 • Torleif

  Ha, ha, ha. Nu kommer alla lågutbildade hamna på gatan. Rätt åt er.

  Gilla

 • Hans Nilsson

  Med S, MP och V som ledare av landet är som att sätta bocken som trädgårdsmästare.

  Gilla

 • Kåre

  Trollhättan
  här skickade sossarna ut alla från utanförskapet i jobb lagom till valet och vid TV intervju var alla så lyckliga för de fått jobb, tack vare komunen, nu går de säkert på a-kassa för valet är slut, och som innan valet fanns inget nu heller.
  så självdestruktivt och demokratiskt🤔

  Gilla

 • HB

  3,4%. 4%… Det är den registrerade boende befolkningen….

  Gilla

 • Helen

  Tror inte för en sekund att de har ”räknat fel”. Detta visste de innan valet och var en av de saker de mörklade.

  Gilla

  • Grune

   Med tanke på allt som hände före och under valet så är det uppenbart att 7-klövern med sossarna i spetsen riggade valet flera månader före innan det blev av. Det var nog bestämt i Juli-Augusti redan hur utfallet skulle bli.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: