Efter torkan: Elpriset kommer att svida i plånboken


ENERGI. Sommarens torka kommer att svida hårt i plånboken i vinter. Trots en hel del regn den senaste månaden är nivåerna i vattenmagasinen under det normala. – Vi skulle behöva ha en väldigt blöt höst för att kunna komma ner på samma nivåer som i fjol, säger energianalytikern Kaj Forsberg.

Vattenkraften står för cirka 40 procent av elproduktionen i Sverige. Fyllnadsgraden i vattenmagasinen har därför stor betydelse för elpriserna. Enligt branschorganisationen Energiföretagen var fyllnadsgraden i magasinen 65 procent förra veckan – jämfört med 86 procent ett normalår.

I september var elpriserna cirka 60 procent högre än förra året. Det så kallade spotpriset i landets fyra elområden sjönk med 13-15 procent förra veckan, men ligger ändå en bra bit över de senaste årens nivåer.

Andra faktorer som driver elpriserna uppåt är stigande kolpriser samt det senaste årets kraftiga prisökning på utsläppsrätter.

-Pettersson undrar om politikerna glömt bort att vårt välstånd bygger på säker och jämn tillgång till relativt billig energi. 

Just nu visar kontrollrummet hur det ser ut i Sverige…

 • Vattenkraft 33 %, svårt att öka om ingen har en regnmaskin
 • Kärnkraft 38 %, den vill politikerna ta bort
 • Vindkraft 22 %, det är ovanligt mycket, men det blåser friskt i hela landet

 • Vi vet också att kolpriserna ökar och att vi ska köpa elbilar.
 • Hur miljövänligt tror ni det blir att köra elbilarna på kolkraft när kärnkraften är avvecklad och vattenkraften inte räcker?
 • Kommer politikerna att höja priserna så många inte har råd och sedan påstår att det råder överskott?
 • Hur bra är det att öka befolkningen med invandring ur energisynpunkt?
 • En somalier släpper ut 20-50 gånger mer koldioxid i Sverige än en somalier i Somalia.

-Pettersson tror att vi kommer att få ta trampcykel till Medeltiden…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 


20 responses to “Efter torkan: Elpriset kommer att svida i plånboken

 • Onkel Björn

  ”-Pettersson tror att vi kommer att få ta trampcykel till Medeltiden…”
  Hoppas det nu inte är en elcykel. Blir kanske svår att ladda : )

  Gilla

 • Two Different Shoes On

  Trodde elpriset var internationellt.
  Det är det i alla fall när de utländska elpriserna går upp.
  Sedan borde inte detta påverka Vattenfalls tranportkostnader, men de gör de garanterat.

  Gilla

 • Maya

  Jag fick i dag en räkning på mitt företag. Det ser ut så här; Elnät för två lokaler 2750 kronor per kvartal.
  Energiskatt 2382 kronor. Kvartal. Därtill kommer el per månad på ca 2500 kronor. Det är inte lätt att driva ett litet företag med dessa kostnader. Hutlöst!

  Gilla

 • Hans

  Vad har kolkraft med våra elpriser?

  Gilla

  • Punto

   Efter påtryckningar så har vi kablar till Danmark och Tyskland. Samtidigt avvecklar vi väl fungerande och billig kärnkraft.

   Merkel som också avvecklar kärnkraft i Tyskland säger att vi ska ha Energiewende och köra på vind och sol. Nu funkar inte det när det inte blåser och solen inte skiner. Så då måste hon importera vår vattenkraft och ännu kvarvarande kärnkraft genom kablarna och dessutom köra egna gamla kolkraftverk. Annars blir det inga Mercedesbilar och de får motsvarande arbetslöshet som på 30-talet som ledde till Hitlers uppgång.

   Samma i Danmark. Så vår i grunden billiga produktion går för dyra pengar till Tyskland och Danmark och driver upp höga elpriser i Sverige. De tre stora i Sverige, varva två utlandsägda, säljer givetvis till högst betalande. Tacka EU och Globalisterna.

   Gilla

 • Kurt

  Om vi så stod med vatten upp till halsen, kommer elpriset att stiga.
  Skulle man kunna tanka bilar med vatten kommer det läggas hur mycket skatt som helst på vatten. Staten vill ha sina intäkter så att man kan fortsätta att vara Mellan Österns, Främre Asiens, Afrikas socialtjänst.
  Allt vi kan göra är gilla läget, eller starta en revolt

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Dyrare el ?
  Allting är relativt höjda elräkningar har man hört om förut och det brukar utslaget på 1 år handla om några få extra kronor i månaden, patetisk och tramsigt.
  Är ett välfärdsproblem precis som när bränsle tobak och alkoholskstten höjs några ören då blir ett löjeväckande gnäll på svenska folket.

  Gilla

 • bodil.

  På min elräkning är energin det billigaste.
  El-överföringen, avgifter och skatter är den tyngsta bördan.
  Påverkas skatter och överföring om det är lite vatten i magasinen?

  Gilla

 • Stenbock


  Bilden från HD:
  Abzurdien blir dagligen allt mer spännande p.g.a. berikarnas upptåg.
  Just nu skriver Sydsvenskan om ett knivmord,mitt inne bland besökare och personal,på Rosengårdens Centra.Vill tillägga att sådana saker sker inte ens,i deras arabiska hemländer….

  Gilla

  • Onkel Björn

   Lyckligtvis, ta i trä, är vi fortfarande ganska förskonade från självmordsbombare. Än så länge!

   Gilla

 • Stenbock

  Ja som tur är,lär inte Stenbock få uppleva när klotet går under 2028 !!
  Samtidigt missunnar jag er utvalda,som får uppleva Tellus explosion,efter att i miljarder år kretsat i rymden !
  Till Petterssons förslag att skaffa cykel kan jag då tänka mig,att dårarna inför någon form av cykelskatt/vägskatt,för tvåhjuliga fordon !
  F.ö. hur mycket blir kvar av den pensionshöjning som socialisterna skänkte oss ”fattigpensionärer”,när krona sjunker i värde,och allt blir dagligen dyrare för överlevnaden ?

  Gilla

  • Mia

   Tellus lär nog fortsätta kretsa runt solen obekymrad om hur dess invånare har det. Vår närmaste granne Venus har ju en temperatur på runt 500 grader och inte exploderar den för det.

   Du har missuppfattat det där med 10 år, det är den tiden man beräknar att vi har på oss att försöka hejda den ökande växthuseffekten, sedan tror man det kan vara för sent att göra något.

   Gilla

 • Kalasbetalaren

  Som vanligt!

  Man kan bli mångmiljadär på att sälja utsläppsrätter och det är exakt samma påverkan på miljön utan eller med dessa!

  Gilla

 • Thomas Welander

  Märkligt hur ”Marknaden” uppför sig! För länge sedan fick alla svenskar en b0k med ett kassettband i brevlådan. Har för mig att den hette ”Det naturliga kretsloppet”. I den beskrevs hur det fungerar i naturen: Det regnar, vattnet rinner ner till haven, avdunstar, regnar osv. Alltså är det ingen risk att vattnet här i Sverige tar slut. Men ”Marknaden” gör allt för att tjäna pengar och lura oss konsumenter. Att elpriserna på kontinenten är höga har vi inget med att göra – vi kan ha ett pris på den marknaden och ett pris här, där vi producerar elen.
  Sen ska de producerande kommunerna ha ett öre KwH, vilket redan under 70-talet krävdes, men som vanligt utan resultat, för vinsterna ska gå till Stockholm!

  Surjämten

  Gilla

 • Mm

  Tok&Hittepåpartiet MP kan säkert få PK att börja dansa regndansen, det har de redan tänkt på. Å andra sidan skall ju världen gå under om 10 år, så det kan ju vara bra att komplettera regndansen med kol från Tyskland. Det räcker säkert.

  Gilla

 • Kent

  Klimatet är det nya argumentet för att införa kommunismen. Klimatet är den nya guden med värdegrunden och genusteori som ska bli Sveriges religion i framtiden och politikerna blir överstepräster.

  Gilla

 • Punto

  För länge sedan, innan det fanns miljöpartister, när man var oense i löneförhandlingarna så sa man när man skrev på efter nattmanglingar: Det här är för högt, men vi har ju låga energipriser så vi klarar den internationella konkurrensen ändå. I dag finns det inga spärrar för något. Ingen utöver SD törs gå emot småpartier och lobbygrupper.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: