Wallström läxar upp Finland men minns inte Sveriges historia

INVANDRING. Sveriges utrikesminister Margot Wallström riktar hårda ord mot Finlands flyktingpolitiska linje. Wallström påminner om att Sverige tog emot mer än 70.000 finländska krigsbarn under andra världskriget.

– En del länder borde kanske återuppliva minnen när de själva har varit utsatta och upplevt väldigt svåra tider och fått hjälp, säger Wallström och fortsatte med – Under kriget tog vi emot mer än 70.000 finländska krigsbarn, det nog bra att kunna sin egen historia.

Wallström förespråkar en bindande ansvarsfördelning mellan alla EU-länder. Av samma åsikt är också bland annat Tyskland, Frankrike, Italien och Nederländerna.

Svenska Yle (från 2015)

-Pettersson skäms över vår utrikesminister. Finland som varit en del av Sverige i 600 år hamnade 1809 under ryssarna och blev självständigt först 1917. Det följdes av ett blodigt inbördeskrig som tog tusentals liv.

Under 2:a världskriget kämpade finnarna mot ryssarna i två krig och förlorade stora delar av landet samt c:a 88.000 i döda och 200.000 i sårade.

Utrikesminister Wallström kanske inte minns att Sveriges regeringen gjorde allt för att hålla sig utanför kriget. Däremot ställde Sveriges folk upp för Finland. Den svenska Frivilligkåren ställe upp med runt 9500 man och en del kvinnor. Svenska folket och industrin samlade in pengar som det köptes krig- och underhållsmaterial för. Läs mer om de svenska finlandsfrivilliga på Svenska Finlandsfrivilligas Minnesförening.

Margot Wallström borde skämmas för att försöka lära finnarna historia, sedan att jämföra Finlands krigsbarn med dagens ljugande unga män är bra fräckt…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

56 thoughts on “Wallström läxar upp Finland men minns inte Sveriges historia

 1. Blondinen Wallström hade fått sin första bärbara telefon som hon s
  äkert inte betalat för En dag inne på COOP ringde telefonen för första gången och en mansröst sa Hej Margot dehär e Stefan Löfven Hej Stefan svarade Margot hur visste du att jag är här

 2. Både Wallström och sossarna kritiserar gladeligen andra länder, som om lilla Sverige skulle vara någon supermakt. Vi har minst lika många lik i garderoben som andra länder! Wallström har redan skadat vårt anseende så mycket att det blir svårt att reparera. Varför gjorde hon sig till ovän med Israel, fanns det någon som helst anledning till det? Nej!

 3. Många av krigsbarnen återvände till finland och många stannade Fast dom var 2-6 år så kom dom fortare i arbetslivet än dagens invandrare Men varför skall man arbeta när man får allt gratis Svensson sliter i sitt anletes svett för att betala kalaset och om Svensson lever till pensionsåldern så väntar bostadslöshet och fattigdom Så går det när man låter idioter styra landet och när man följer med regeringsfarssen så e de ingen bättring i sikte samma idioter på samma platser ser man

 4. Jag tror jag minns att José Barosso kallade henne Kaffeflickan när hon var EU-Kommissionär, då Göran Persson hade lyckats mygla henne till Bryssel, för att slippa henne på hemmaplan.

 5. Patetiskt att en Representant för den svenska skämtregeringen försöker att läxa upp ett av Europas modigaste folk, när man själva uppträtt som fega menlösa kärringar dom sista 100 åren? Är hon så jävla korkad att hon tror att bara för att man släpper in kreti o Pleti så är man mer aktad än andra nationer? Sverige ses idag som ett skämt, tack vare Sju klövern!

 6. En bild säger mer än tusen ord. Ensamkommande barn med lapp runt halsen. Mot unga män i grupp utan id- handlingar. Wallström borde läsa på bättre.

 7. Margot Wallström jobbar vidare på att bli ovän med ytterligare ett par länder till, tack för det, vi skäms redan för dina ”insatser”.

 8. Om dagens världssamvete det öppenhjärtliga naiva och dårhuset Sverige inte existerade, till vilken destination skulle då alla ensamkommande och övriga världen över som vill flytta hemifrån istället lösa en enkelbiljett ?

 9. Margot är senil. Kärringen borde låsas in i med hamas. Vidrig tant,antisemit är hon också. Men skyller allt på sd för att ha något att gömma sig bakom.

 10. Finland är en förebild och uppvisar en förmåga till konstruktivt, nyktert och vuxet tänkande.

 11. Många barn var så ledsna ,när de skickades ensamma hit att de åt upp eller rev sönder sina namn,så de blev namnlösa. I norra Sverige togs de sötaste och kanske dem som kunde hjälpa till med arbete (!) , ofta skildes de från en lillebror eller syster, fast de hade lovats att få vara tillsammans. En stor trauma för barn från 2 år att lämnas ensamma åt sitt öde i ett tåg på väg någonstans.
  Ju längre ner i Sverige desto mindre barn, en del kanske blyga, rädda , eller av någon anledning ”överblivna ” på den långa färden.Grymt, säger jag bara!

  • Heregud vad du tramsar!
   De finska föräldrarna hade att välja mellan för de då aktuella krigets fasor och svält och det som dessutom skulle kunna bli ännu värre, nämligen att vilda, våldsamma ryska soldater välde in över Finland. Det de förtvivlade föräldrarna gjorde i den situationen vittnar om stor kärlek till sina barn.
   Du har blivit föremål för den mytbildning som vänster-SVT har lanserat för något år sedan. Du är historielös och från den utgångspunkten är du ett lätt offer för dagens mytbildning.

  • Svenska barn arbetade också vid den här tiden, sen var det bättre att få komma till Sverige än att få uppleva ett krig på nära håll.

  • Min älskade faster är ett finskt krigsbarn. Hon bodde i ett underbart hem, och jag glömmer aldrig hennes fosterföräldrar, som jag lärde känna när jag var barn. Hon hälsade på i Finland efter kriget, men stannade kvar i Sverige. Hon träffade min farbror och på den vägen är det.

 12. Margot Wallström fick mothugg från Finland efter sitt oseriösa angrepp.

  Delcitat

  ”Sveriges utrikesminister ska inte läxa upp Finland”

  När Helsingforsbon Silja Sjödin läste Margot Wallströms uttalande om att Finland borde minnas sin krigstida historia blev hon upprörd. Sveriges utrikesminister ska inte läxa upp Finland, säger hon.

  I en intervju för Svenska Yle riktar Sveriges utrikesminister Margot Wallström hårda ord mot Finlands flyktingpolitiska linje. Hon påminner om de drygt 70 000 finländska barn som Sverige tog emot under krigen och säger att ”det nog bra att kunna sin egen historia”. Wallströms uttalande förvånar Sjödin: (Publicerat 2015-09-15)

  Slut delcitat

  Läs mer på:

  https://svenska.yle.fi/artikel/2015/09/10/sveriges-utrikesminister-ska-inte-laxa-upp-finland

 13. Finland bryr sig inte ett dyft om vad det löjeväckande patetiska och lågbegåvade Sverige säger och tycker, med sin historia så gör Finland precis vad som faller dem in för folket och landets bästa !
  Synd bara att även Finland som länge stod emot till slut vek ner sig för mångkulturen även om de är ljusår från det trygga och heligt mångkulturella Sverige men så går det när man blir medlem i rikemansklubben EU.

 14. Finland har betalat många gånger om den hjälpen som Sverige gav. Folk kom mangrannt hit för att bygga upp landet och finns det bättre arbetskraft än finländare. Nu när de har gått i pension har den ekonomiska nerförsbacken gått med en rasande fart.
  Att inte glömma att Finland stod som en sköld mellan Sverige och Ryssland och bidrog således till Sveriges rikedomar.
  Jag vill minnas att över hälften i Marabous fabriker var finländare. Kolgruvor, byggsektorn, Asea, Borås fabriker, restauranger och inte minst sjukvården fick starka krafter från Finland på 60 och 70 talet.
  Nu möter jag fattigpensionärer, som har slitit hårt för sina pensioner.De lovades en pension baserad på de 15 bästa årens inkomster, tills lagändringen gjordes och alla miste det de har slitit för. Då arbetade massor av finländare i både två och treskift. Nu är pensionen 56 % av inkomsten! Knappast att man har råd att betala hyran .
  Wallström skall skämmas ordentligt .Att bara jämföra de nya med barn från ett krigsdrabbat land är en skam!

  • Glöm inte finsk socialpolitik under – 60″-70″-80talet enkel biljett Sverige.
   Du kan även höra det finska språket på närmste parkbänk än idag från dom stadsfinanisierade a-lagarna.
   Märkligt att alla folk har hjälpt till att bygga upp Sverige. Men jag har aldrig hört någon säga att dom 1,5 miljoner Svenskar som utvandrade till USA var med och byggde upp det landet. Vi kommer kommas ihåg som folket som alltid förnekade och hatade sig själva.

   • Riktigt så är det inte. Svenska rekryterare åkte runt i Finland och hämtade/bjöd folk att arbeta i Sverige. När det saknades arbetskraft annonserades det i Finland att det finns arbete inom en viss bransch i Sverige.
    Apropå USA och Canada. Även många finländare åkte dit och har byggt byar med mera, men det pratas inte om dem heller. Skulle tro att det inte var lätt för några som åkte dit undan fattigdom. Men av två onda ting var det nog ett bästa val att emigrera.
    Svenskar har varit mycket duktiga inom många områden , men nu när fabriker har försvunnit känns det som Sverige har tappat sin guldpolering , och man betraktar landet som ett kunskapssamhälle, inte som förr industrisamhälle. Tyvärr är kunskapen en bristvara numera,men det anklagar jag inte svenskar för .Det är våra politikers ansvar att kunna skapa sysselsättning till alla som har studerat till sig en utbildning. Tyvärr står en svensk inte på första plats vid jobbsök, ännu mindre om du är en man.

   • Finländare må sitta och tala finska på en parkbänk, men de bränner inga bilar och rånar inte folk. Eller våldför sig på våra ungdomar. Det fanns inga SFI kurser för finländare.De behövdes i arbete. Var och en kunde få 26 timmars studier i svenska OM arbetsgivaren tillät det. Det fanns ingen chans att någon uteblev, då det var en tuff tid i fabriker med mera, så tyvärr talar inte alla finländare svenska. Men och andra sidan ,det gör inte många andra grupper heller. Fast de är lediga hela dagarna! Så synd att man alltid får höra hur finländare dricker. Svensken spottar inte heller i glaset.

 15. Det är väl få om ens någon finländare med förståndet i behåll som bryr sig om vad Wallströmskan tycker.

 16. Notera på fotot i huvudinlägget ovan att de riktiga finska flyktingbarnen som kom till Sverige p g a det pågående kriget och den extrema fattigdomen i Finland orsakat av andra världskriget som pågick på 1940-talet. De finska flyktingbarnen hade primitiva ID-handlingar skrivna på pappskivor hängande på bröstet i ett snöre runt halsen.

  De afghanska, iranska, syriska, nordafrikanska ”flyktingbaaarnen” som anlänt i nutid hade under sina resor genom flera säkra länder i Europa äkta ID-handlingar ända tills de nådde Sverige. Straxt innan så förstörde de handlingarna avsiktligt för att handläggarna på Migrationsverkets i Sverige skulle få svårt att fastställa härkomst, identitet och ålder mm. För de svenska Migrationsmyndigheterna uppgav man påhittade uppgifter (t ex lägre ålder) för att erhålla de maximalt bästa fördelarna i Sveriges under asylprocessen och tiden därefter.

  Där ser vi den milsvida skillnad mellan hederligheten i agerandet från den finska sidan på 1940-talet … och ohederligheten som vi de senaste åren kunnat bevittna från de afghanska, iranska, syriska, nordafrikanska s k ”flyktingbaaarnens genomfalska beteenden.

 17. Margot Wallström tycks vara helt okunnig i det hon framför.
  Finland drogs in i andra världskriget med Tyskland mot Ryssland.
  Den 4 september slöt Finland separatfred med Ryssland, som ställde bland annat som villkor att alla tyska soldater skulle ut från Finland.
  Det fanns 200.000 tyska soldater i nord Finland, som Mannerheim visste om att de måste ta strid med, därför gjorde han förfrågan till Sverige om det var möjligt att evakuera kvinnor och barn till Sverige och även kor.
  Sverige accepterade evakueringen till Sverige , som medförde att 56.000 kvinnor och barn kom till Sverige som flyktingar och även 18.000 kor.
  Den 27 april 1945 var det tyska hotet borta,, tyskarna hade drivits till nord Norge och de evakuerade kunde återvända till Finland.

  Den totala evakueringen från Norra Finland var 106.000 personer, där 50.000 evakuerades till Österbotten..

  • Det är en skam att ha en utrikesminister som har bland annat inga historiska kunskaper, utan kommer med eget hopkok, som kan kallas för trams.
   Hon har upprepade gånger kommit med rent svammel, som visar att hon har ingen kompetens för sin uppgift.

   • Man får ha överseende med en stackars person från den lägsta begåvningsreserven i detta fall utrikesminister M.W man kan ju däremot fundera på vilken begåvning de andra som ställde upp som kandidater till utrikesposten har när Margot valdes ! När Löven kan bli statsminister så är ju ingenting konstigt.

   • Stalins plan var att ockupera Finland som därmed skulle blivit ett hot mot Sverige.
    Därför försökte Sverige hjälpa Finland så mycket som var möjligt, under kriget mot Ryssland.
    Finland utkämpade två krig, vinterkriget och fortsättningskriget som var nödvändiga för Finlands självständighet.
    De två krigen blev kostsamma även för ryssarna som såg det bästa är att få fred med Finland.
    Stalin accepterade endast fredsförhandlingar med Mannerheim, och han skålade för den finske soldaten, som visade, att Stalin hade stor respekt för dem.

   • Finland fick betala ett högt pris för sin självständighet ,med vinterkriget och fortsättningskriget var de 80.000 stupade soldater och många invalider.

 18. Det är medvetet att hon kläcker ur sig dessa dumheter. Dagens yngre är historielösa och lätta att påverka och det vet partistrategerna om.

 19. Vilken skitkärring, vilket skitparti hon representerar. Skatt vill hon inte betala. Tigga till sig en hyreslägenhet mitt i Stockholm kunde hon.

 20. Egentligen ska man inte behöva upplysa ”fruntimret” Wallström om historia , men faktum är att det under kriget kom ca 80000 barn till Sverige . Och av dessa barn så var det ca 7000 som stannade kvar efter kriget , det innebär att ska vi då kopiera det mottagandet med dagens inkommande av personer betyder det att nittio procent ska hem igen . Sedan var dom Finska barnen inga fullvuxna kravmaskiner utan dom var BARN som knappt hade kläder på kroppen och hemmen dom kom till var ett ställe som dom kunde söka trygghet i.

  • Det bästa jag läst i saken. Kort och precis – precis som det var.
   Mina föräldrar skickade kläder och pengar till Finland de där åren och tre av mina bästa lekkamrater var just dessa ensamkommande finska barn. Men de åkte hem igen när kriget var slut- och Finland byggdes upp.

  • Det var heller aldrig meningen att de finska barnen skulle stanna, det var en tillfällig lösning tills det lugnat ner sig i Finland.
   Att ett antal ändå blev kvar berodde på att oroligheterna startade om så det drog ut på tiden och barnen hann rota sig i Sverige och många adopterades.

   • Men sak är i alla fall 100% säker, dagens s.k ensamkommande barn med grov röst och skäggväxt kommer att stanna i Sverige för att bli 7 klöverns framtida svenska pensionsräddare !

   • Till skillnad från det där som kommer idag och vilket sådana som du vurmar för.

    Inte för att jag hade haft något emot ifall samtliga finska krigsbarn stannat naturligtvis.

   • Många hade mist båda sina föräldrar under tiden de var i Sverige och kriget varade. Vad skulle de åka hem till?

   • Att afghanhannarna skulle åka tillbaka, har aldrig varit meningen.

    Den största skillnaden då och nu är, förutom barnens ålder, kön och att de flesta åkte tillbaka till Finland, dels att det var krig i hemlandet den gången, dels att man inte färdades över halva jordklotet, utan valde grannlandet.

   • Mia ! Vad ska du säga till nästa generation när dom undrar ???? Du har ju så bra svar på alla andra saker !

  • Bland de här finska flyktingarna fanns det också unga kvinnor, som såg sannolikt en möjlighet till försörjning på den svenska landsbygden dit de kom, och sannolikt tog jobb som pigor, för att sedan gifta sig med någon bonde och de bildade familj och blev kvar i Sverige.
   Att barnen blev kvar i Sverige är inte logiskt, därför männen var i fronten och kämpade för Finlands överlevnad som självständig nation.
   Finska barn kunde bli adopterade av svenskar, därför med kriget var det hårda tider i Finland, de fick inte ta emot Marshallhjälp, utan hade en stor krigsskuld till Ryssland.
   Evakueringen till Sverige påbörjades den 4 september 1944 och avslutades med hemfärd den 27 april 1945.

 21. Sen är det väl som så att det var krig därifrån dom kom, inte från ett annat land där det inte är krig. Det var en viss skillnad på åldern då och nu bland barnen. När kriget var över åkte många av dom tillbaka till sina föräldrar, dom tog inte hit sina föräldrar som vissa andra gör efter dom ljugit färdigt.
  Jag har haft många diskussioner ikring detta ämne med folk som direkt börjar med, men dom finska barnen då. Det slutar oftast med att dom slutar prata om det och byter ämne, men jag tillåter dom inte att byta ämne. Jag gör det väldigt obekvämt åt dom att dom ens tagit upp denna jämförelse med finska krigsbarn.
  Det är skönt att se sådant folk försöka slingra sig undan det som dom sagt, när deras övertygelse har fått sig en allvarlig törn. Det är alltid bättre att ha fakta att komma med, inte någon egen agenda och övertygelse

  • Fortsättningskriget bröt ut juni 1941, ryssarna satte in storoffensiven på Karleska näset juni 1944.
   Finland ansåg att det bästa var att söka separatfred med ryssarna, som ställde villkor att alla tyskar skulle ut ur Finland., som Finland accepterade.
   Den 4 september 1944 förhandlades om vapenvila mellan Ryssland och Finland.
   Det är nu som förfrågan kom från Finland att få evakuera barnen till Sverige, därför Mannerheim visste om att tyskarna måste köras ut med våld när Finland gjorde separatfred med Ryssland.
   Barnen som evakuerades kom till Sverige efter 4 september och då hade kriget mellan Finland och Ryssland upphört.
   Barnen kom från Norra delen av Finland där tyskarna var stationerade ca 200.000 man.
   Tyskarna kördes ut mot nord Norge , och byar efter hela Tornedalen och även Rovaniemi brändes ned och minerades som hämnd mot separatfreden, som Finland gjorde med Ryssland.
   Den 27 april 1945 var alla tyskar utkörda från Finland och barnen kunde återvända till Finland från Sverige.

 22. Nu måste det vara slut med klavertramp som isolerar och förlöjligar Sverige i utrikespolitiken. Börja med att avveckla Margot redan i dag.

  • Hon har missat att regeringen egentligen är avsatt och ska bara expediera löpande ärenden.

  • Finlands sak är vår sa man på den gamla goda icke mångkulturella tiden men numera heter det väl att Afghanistan, Iran, Irak, Syrien, Somalia, Eritrea, Etiopien, Marocko med flera är Sveriges sak ?

 23. VIlken ”rolig tant” , lider hon av minnesförlust?
  VEM ÄR HON att LÄXA UPP FINLAND!!!

  Hmm hur var det nu med norska kungahuset som ville fly över Sverige till England då Norge ockuperades av NAZISTER men inte tilläts göra det då regeringen inte ville STÖTA SIG MED TYSKLAND??? HUR var det J:et i JUDEPASSET???
  Ska inte tanten pensioneras snart?

  • Hennes partikollega Stefan Löfven som trakasserat Åkesson och Sverige Demokraterna om nazismen, som försvann för mer än 70 år edan när SD aldrig fanns.
   Däremot fanns Socialdemokraterna som hade starka och besvärande relationer till det partiet.
   Om Löfven hade kunnat andra världskrigets historia med nazismen och dess relation till Socialdemokraterna skulle han hållit tyst, men han kan ses som helt okunnig i ämnet,. liknande som Margot.,

 24. Vad är det som är så djävla svårt att förstå Margot ??? Titta på bilderna en gång till och jämför !!! Läs historian en gång till !!!

Kommentera