Våldet kvar i palestinska skolböcker


MELLANÖSTERN. Det Jerusalembaserade institutet för att övervaka fred och kulturell tolerans i skolutbildning, IMPACT-se, har granskat läromedel avsedda att användas i skolor på Västbanken, i Gaza och i östra Jerusalem under förra och detta läsåret.

I en rapport som publicerades i september, noterar man att ensidigheten minskat något i böckerna. Bland annat står det i böckerna om palestinska terrordåd och om att arabländerna förkastade FN:s delningsplan 1947. Dessutom förordas ekonomiskt samarbete med arabiska israeler, och inte en total bojkott med Israel.

Men det övergripande intrycket är nedslående, menar rapportförfattarna.

”De nya läromedel som undersökts i denna rapport indoktrinerar till död och martyrskap. Judar och israeler porträtteras som i grunden onda, samtidigt som palestinska barn uppmuntras till jihad och martyrskap,” står det sammanfattningsvis.

Rapporten ger många exempel. Fjärdeklassare lär sig multiplikation genom att räkna de palestinska ”martyrer” som dödats av Israel genom åren. En bok i fysik lär ut Newtons tyngdlag med hjälp av en palestinier som håller upp en slangbella mot israeliska soldater.

Vidare får elever lära sig om hormoner genom en skildring av hur barn reagerar på en sammandrabbning med israeliska soldater. Hungerstrejkande fångar i ett säkerhetsfängelse ska få eleverna att begrunda nyttan av salt och vatten. Och när det i en bok handlar om en ung person med en ryggskada, så står det att personen skadats av ett föremål som lämnats kvar av ”den sionistiska aggressionen mot Gaza”.

Dalal Mughrabi, som låg bakom ett terrordåd på israeler 1978, beskrivs som en hjältinna, särskilt i böcker för de yngre klasserna.

”Och hon vattnade Palestinas land med sitt rena blod; att skapa en blomstrande revolutionär historia som historien aldrig kan tysta,” står det i en bok för femteklassare.

Läs vidare på Världen idag…

-Pettersson konstaterar att det inte hjälpte att Sveriges regering erkände Palestina och höjde biståndet.

För övrigt anser jag att tvåstatslösningen redan finns, juridiskt bindande sedan 1922.

Tvåstatslösningen finns redan. Jordanien är en palestinsk stat och fördelning verkar något så när rättvis med tanke på alla judar som drivits iväg från arabvärlden. 

 

Den orättvisa fördelningen mellan judar och muslimer.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

 

 


5 responses to “Våldet kvar i palestinska skolböcker

 • Hasse

  Margot Wallström är nöjd…

  Gilla

 • Kenth Andersson

  I Palestinska eller numera censurerade mångkulturella svenska skolböcker ?

  Gilla

 • Mm

  Låt Palestina sköta sig själv utan våra pengar, så duktiga som de är så går det säkert bra.

  Gilla

 • Ahmed Efendi

  Vem bryr sig vad judar och araber gör i mellanöstern.Jag är intresserad vad som sker i vårt land.Våra skattepengar skall inte gå till massa vansinniga projekt utomlands,vi har tillräckligt med problem här som behöver finansering.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: