Den skånska skammen


Nu är det oroligt på mediernas ombonade redaktioner. Moderaterna i Hörby har varit involverade i något som verkar vara det mest skrämmande som hänt i Sverige under modern tid.

Moderaterna i Hörby har accepterat att ge sig stöd till kommunens största parti, Sverigedemokraterna. Detta för att få igenom sin egen politik i största möjliga mån.

Jag skulle inte bli förvånad om det skvimpade över en och annan droppe rödvin när den hemska nyheten kablades ut i etern. Nyheter Idag kan publicera några av reaktionerna och ni förstår säkert att vissa journalister på den vänstra sidan av yrkeskåren har en så nära döden-upplevelse man kan komma.

Csaba Bene Perlenberg på Expressen skriver:

”Agerandet i Hörby, som strider mot partilinjen, måste få konsekvenser. Annars är avståndstagandet från partiledningen bara retorisk teater. Uteslut eller dö”

Allas vår Anders Lindberg på Aftonbladet ger Perlenberg sitt stöd och förfasas över Moderaternas dubbelspel. Fast lite gladare idag är nog Lindberg i alla fall.

Fast närmast döden är nog den hårfagre Göran Greider, ständig gäst i SVT:s debattprogram.

”Det finns ingen särskild plats i helvetet för de lokala moderater som väljer att samarbeta med Sverigedemokrater. Hela helvetet tar emot dem”

Även från Moderaterna i Riksdagen kommer hårda ord mot kollegorna i Hörby. Att s.k. vänsterjournalister inte avgör vilka som samarbetar med vilka är en självklarhet. Desto mer intressant är att se hur Moderaterna som parti hanterar frågan. Att partiledningen, åtminstone utåt, inte har samma syn på demokrati som sina partikamrater i kommunerna märker vi tydligt.

324 av 609 moderatpolitiker svarade ja på frågan om ett stöd av SD i en enkät den 18/9.

I en undersökning från den 3/9 visade det sig att 64 procent av Moderaternas väljare vill se ett samarbete med SD.

Denna siffra hade växt till 76 procent för bara en vecka sedan.

Fast givet är att inte alla moderata kommunpolitiker har samma inställning till demokrati som de i Hörby och förmodligen många fler kommuner än så. En lokal kommunpolitiker som personkryssats in i kommunpolitiken, menar att ett samarbete med SD skulle förstöra allt som Moderaterna står för. Lite märkligt med tanke på att M kopierat stora delar av SD:s politik, men han kanske såg ljuset i tunneln under Reinfeldts olyckliga era?

Jag tycker Fredrik Antonsson (också han f.d. moderat) beskriver det ganska bra i sitt senaste blogginlägg.

”Med sin passiva tystnad bidrog moderaterna till att riksdagens tredje största parti inte fick någon vice talmanspost. Andra vice talman blev istället en före detta kommunist, tack vare moderaterna. Innan det hade man kommit överens om att förvägra landets tredje största parti allt vad rättvisa innebär i de olika utskotten. Även där ledde det passiva stödet till att gamla kommunister fick flytta fram sina positioner. I kommun efter kommun har moderaterna de förlorat stöd sökt vänskap med Miljöpartiet…//…Har moderaterna haft en ambition att vinna tillbaka de väljare som har flytt, hade det varit begåvat att visa att man förstår deras vägval och vilja”


2 responses to “Den skånska skammen

 • tikamax

  MEN snälla Göran Greider, Hur kan DU SÄGA att HELVETET har plats för alla de moderater som valt att samarbete med SD? DÅ HAR SÅ FEL, SÅ FEL!
  HELVETET är REDAN överbefolkat med vänsterpartister, sossar och miljöpartister. Djävulen funderar på att sätta upp taggtråd och bevaka gränsen då liberalerna och centerpartister och måste beredas plats.

  Gilla

 • ruben

  Jag tycker nog den största skammen är storkommunerna, som har så få skattebetalare så de går back varje år och måste ha hjälp. Malmö minus 5,5 miljarder, Södertälje minus 1 miljard t.ex. Det är exempel på kommuner, som inte är myndiga eller vuxna att ta hand om sig själva. Det är den stora skammen kan jag tycka.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: