Varför satir om kineser men inte mot muslimer?

SATIR. Kina godtar inte SVT:s ursäkt efter inslaget om kinesiska turister i satirprogrammet ”Svenska Nyheter”. I stället riktar Kinas ambassad skarp kritik mot SVT och beskriver ursäkten som ”falsk och hycklande”.

-Pettersson ska inte gå in på detaljer men undrar varför Public Service tycker det är OK att skoja med kineser och hänvisa till yttrandefriheten när man inte törs eller får skämta om muslimer?

Är det för att muslimer har terrorister och självmordsbombare eller…

Krypandet för islam har pågått länge, men en vattendelare var den 30 september 2005, då muslimer världen över upprördes av att danska Jyllands-Posten publicerat några teckningar på profeten Mohammed. Ambassader brändes, folk sköts ned och västerländska medier och politiker backade. Inte sedan fatwan mot Salman Rushdies bok Satansverserna 1989 och attackerna mot USA den 11 september 2001 och senare terrordåd i Spanien, Frankrike, Belgien, England och Sverige hade världen så påtagligt fått känna på vad kränkta muslimer kan ta sig till.

Sveriges regering protesterade mot karikatyrerna nedan och SVT med flera vägrade visa Muhammed-karikatyrerna.

Fråga er sedan hur sjuka de personer är som är beredda att mörda och sätta världen i brand för några streckgubbar… – Varsågoda här är Muhammedkarikatyrerna på Petterssons igen.

Detta bildspel kräver JavaScript.

”Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser.”

Artikel 19 ur FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter

Yttrandefrihetsgrundlagen (1991:1469) är den yngsta av Sveriges grundlagar, och togs i bruk 1992. Lagen innebär bland annat att: Alla svenskar har rätt att uttrycka sina åsikter, tankar, känslor i radio, tv, videogram, ljudupptagningar eller andra sorters upptagningar.

Ingen myndighet kan kräva att något som skall framföras i radio, tv eller annan sorts upptagning först måste granskas av en myndighet eller något annat allmänt organ. Undantaget är biofilmer som ska visas för barn under 15 år.

Den som är upphovsman till ett radioprogram, tv-program eller liknande har rätt att vara anonym. Lagen har flera likheter med tryckfrihetsförordningen men berör inte tryckta skrifter. Däremot omfattar den webbplatser och databaser som drivs av ett massmedieföretag, t.ex. en redaktion för en tryckt periodisk skrift eller ett skivbolag. Även om huvudman för en webbplats ej är ett traditionellt massmedieorgan kan webbplatser och nyhetsbrev erhålla samma skydd med ett utgivningsbevis.

Till saken hör att de arabiska och muslimska länderna har en gammal tradition av att teckna karikatyrer, de tycker bara det är kul att driva med andra, dessutom hotar de ofta med död och pina…

27 thoughts on “Varför satir om kineser men inte mot muslimer?

 1. Islamiseringen måste sluta Nu! I Sverige ska inga moskéer få finnas.
  Och muslimerna ska åka hem igen. Det tycker till och med Dalai Lama.

 2. stop stop
  vi har slut på oskulder
  och jag undrar varför
  3 oxfiler är värt mer än ett helvetes lidande för flicka, kvinna
  vart tar alla moralister vägen när gäller våldtäkt,
  ja det är ju självklart man kan inte försvara en ”grupp/person” framför den andre, och absolut inte en kvinna när man skränar och gapar om fördelar för 9000 st av det andra könet.

 3. SVT´s pudel var inte i närheten av så vältrimmad och dresserad, som om humorinslaget hade drabbat ”fredens” och de lättkränktas religion. Scenen som utspelade sig utanför hotellet må ha varit bisarr, men den står sig ändå slätt, i jämförelse med det som dagligen utspelar sig i vårt avlånga land. Kina är en diktatur, visst, men jag vågar nog påstå att turisternas avtryck i Sverige var minimalt. Inte medialt förstås, men allt nytt tenderar ju att bli spännande. Det var det säkert några som tyckte om islam, innan vi hörde talas om brinnande bilar, IS och kastade kvinnor från balkonger. Hellre fyra små rättigheter än inga skyldigheter. 😉

 4. SVT:s fjäskande för muslimer har pågått och pågår sedan länge. Det är stötande att se det.

 5. En gång i tiden gick det ett korståg i Guds namn genom Europa som väl inte var helt rumsrent, nu går det ett nytt icke kristet tåg genom samma Europa !
  Är övertygad om att en världen utan religioner med sina sagoböcker skulle vara helt annorlunda och på många sätt bättre.

 6. Därför att alla vet vad som kan hända i Islams namn om man inte gör eller säger det man ska!

 7. Men, muslimerna har inte lämnat medeltiden, då gjorde man på detta viset. Nu verkar det dessvärre som våra tidigare regeringar vill vrida tillbaka tiden och närma oss muslimerna och deras medeltid.

 8. Ja ren feghet syltryggarna på SVT/SR vet vilka man inte ska jävlas med,
  Ett annat (O)lustigt fenomen ser o hör man dagligen när den dömde
  så kallade kulturprofilen inte verkar ha något namn, utan nämns hela
  tiden just kulturprofilen, men igår hade man snokat upp en man
  som idag representerar SD, men vid det eventuella påståendet
  var Moderat, och han hade minsann namn i varje nyhetssändning.
  jag känner rent av äckel inför den statliga Radio o TV kanalen för
  att dom är så erbarmligt fega!

  ,

  • Konstnären Lars Vilks.
   Som gjorde teckningar med ansiktsbilder av Muhammed.
   Han lever under dödshot, har ständigt livaktsskydd samt bor och vistas på hemlig ort.
   Överlevde ett terrorattentat under en föreläsning i Köpenhamn.

 9. Det går inte riktigt att jämföra satiren om en händelse med turistande kineser i Sverige med att förlöjliga Allah som är den heligaste som finns för muslimer.
  Det skulle nog bli höga protester om man gjorde nidbilder av Jesus också.

  Men numera tror jag muslimerna mest suckar och rycker på axlarna när teckningar återkommer.
  Och Lars Wilks verkar dessutom ha slutat att tjäna sitt levebröd på att reta gallfeber på muslimer.

  För övrigt är det ganska litet intresse att yttrandefrihet ska råda på denna blogg kan man se på kommentarerna.

  • Mia:
   Du skriver att det skulle bli höga protester om man gjorde nidbilder av Jesus oxå, det har gjorts massor av nidbilder och kränkningar av kristna och Jesus. Har du missat t ex Ecce homo?
   Sluta upp med att försvara pedofiler,kvinnohatare och terrorister.
   Islam tål inte dagsljus därför blir muslimerna vansinniga när det kommer det allra minsta ifrågasättande av deras sjuka ideologi.

   • Vid utställningen Ecce Homo väcktes starka känslor och man fick genomsöka lokalen med bombhundar och det förekom både dödshot och vandalism. Påven bannlyste bilderna.
    Annars är ju Sverige ett ganska sekulariserat land jämfört med de islamska länderna.

    Så fort man har en åsikt beskylls man för att försvarat någon/något och min åsikt var att jag ifrågasatte om man kunde jämföra ett bråk mellan hotellpersonal, polisingripande och turistande kineser med nidbilder på Muhammed (råkade skriva Allah).

  • Mia, det övergår ens förstånd varför du skriver på bloggen då, när du blir så kränkt av kommentarerna och yttringarna här!?

   • Jag förtydligade något, vilket inte är samma sak som att bli kränkt. Jag är inte särskilt lättkränkt för övrigt.

  • Man får väl ändå utgå ifrån att alla debattörer på Petterson som flitigt kritiserar PK-media för att vara partisk och odemokratisk naturligtvis inte behöver gilla alla inlägg på denna blogg men däremot i sann demokratisk anda respektera alla inlägg och att det finns och ska finnas olika åsikter !
   Vore ju lite märkligt annars, tummen ner betyder eller ska med andra ord bara betyda, jag har en annan åsikt än dig.

 10. Kortfattat kan man väl säga att orsaken är att Islamister mordhotar, bannlyser och utövar våld, ofta grovt våld när de känner sig eller anser sig kränkta. Och de har därför fått ett privilegium att bli behandlade med silkesvantar i det sjuka samhälle vi nu har, som ger vika för trakasserier, våld och terror! Kineser är i allmänhet betydligt fridsammare och försvarar sig med argument, dvs de är mycket mer kompatibla med ett västerländskt yttrandefrihet-och välfärdssamhälle.
  Ut med allt MENA – folk och stäng gränsen!

 11. Jag håller med Pettersson, han är en klok man. Så även Jimmy Åkesson när han säger att vi ska lägga ner statliga media.
  Jag gjorde en avskrift av satiren SR sände om Åkesson. Det kliar väldigt i fingrarna att byta ut Åkesson och SD mot muslimer eller afrikaner. Då kommer jag förmodligen att få många tusenlappar i böter och kanske semester med mat och husrum några månader.
  Det är vänsterns rättvisa som existerar.

 12. Immigrationen av invasiva växter är riktigt bekymmersamt enligt myndigheterna. Ingen oroas av mängden österlandets ädlingar som kommer hit. Kan det vara för att vi har syltryggar i vårt styre?

 13. Helt riktigt. De skall åka hem till de länder som delar värdegrund med dem. Eftersom islam skiljer på dem som tror på Allah och de som inte tror på Allah kan det väl anses bevisat att de heller inte tror på alla människors lika värde.
  Det är bara att läsa.

Kommentera