Politikerna skyller på ”arbetskraftsbrist”


ARBETSMARKNAD. Vi hör ofta att det är brist på lärare, poliser, vårdpersonal med flera yrkesgrupper. Nationalekonomen Tino Sanandaji menar att svenskar visst skulle vilja jobba inom vården, polisen och skolan om lönen vore den rätta, men att politikerna försämrat villkoren så mycket att för få nu vill jobba där, och då skyller politikerna på ”arbetskraftsbrist”. 

Steget efter

Tino Sanandaji skriver på Facebook…

Nyligen polisanmäldes en elev på språkintroduktion för våldtäkt på en lärare. Enligt SVT kommer alltfler anmälningar till arbetsmiljöverket om våld och hot i skolan: “Anmälningar om fysiskt våld i grund- och gymnasieskolan har ökat med 129 procent mellan 2012 och 2017. Och utvecklingen fortsätter 2018“

Tidigare i år: “Många lärare blir slagna på Malmöskolor. Lärare som blir spottade på, slagna, skallade, bitna, hotade av föräldrar och kallade hora av elever….genomgången visar också på en stor mängd händelser där elever faktiskt slagit lärare. Det handlar bland annat om skallningar i bröstet, slag i magen, krokben, sparkar, spott i ansiktet, bett i handen och örfilar. En elev har huggit en glasbit i benet på en lärare“

Skolvärlden 2016: “Över 18 procent av de blivande lärarna funderar på att sluta på grund av förekomsten av hot och våld mot lärare. – Att så många tänkt hoppa av just på grund av detta är chockerande. Den här undersökningen visar att vi måste komma tillrätta med ordningsproblemen i skolan. Politiker pratar ofta om att lärarutbildningen behöver byggas ut för att möta de rekryteringsbehov som skolorna har, men vi menar att det är bättre att stärka arbetsmiljön“ Ett av de vanligaste påståendena av politiker är att skolan och övriga välfärden lider av ”arbetskraftsbrist” och att Sverige därför måste öka befolkningen. Detta påstående låter rimligt för många, men är en ogenomtänkt skröna.

Utöver specialister som tar lång tid att träna är påståenden om ”arbetskraftsbrist” ursäkter för att förvirra folk. Arbetsmarknaden styrs av utbud och efterfrågan. Vad som hänt är att lön och arbetsvillkor i vård, omsorgen och skolan har försämrats så de har svårt att dra till sig personal, som väljer andra arbetsplatser. Naturligtvis har Sverige fortfarande hundratusentals som skulle jobba som lärare, polis eller barnmorskor om lönen ökade och arbetsmiljö förbättrades.

När offentliga sektorn steg för steg försämrat arbetsmiljö, fallit efter i löner och vält över mer på sin redan utslitna personal får de svårt att rekrytera. Många lärare uppger att de gillar sitt yrken men inte orkar med stök eller bördan av stora klasser. För att slippa erkänna detta sprider politiker barnsliga myter som att inga svenskar vill jobba i vården längre, som en del sväljer. Varför söker sig då tusentals svenskar att arbeta i norsk vård?

Arbetskraftsbrist är ofta bara ett kordord för att politiker har förstört arbetsmiljön i en sektorn.

Tino Sanandaji

-Pettersson håller bara delvis med Tino. Arbetsvillkoren är viktiga och visst är det sjukt när en nyanställt handläggar på Migrationsverket får 35.000 i månadslön medan nyanställd polis och undersköterskan får 25.000.

Men det stora problemet är massinvandringen, allt påverkas på ett avgörande sätt av migrationen och dess konsekvenser. Den kan inte väljas bort.

Invandringen påverkar allt. Arbetslösheten, bostadsbristen, skolan, socialbidragen, skatterna, välfärden, brottsligheten, allt!

Invandringen måste begränsas, vi måste börja skicka hem folk, annars är vi snart som ett muslimsk arabland och vilka ska vi hjälpa då och vem ska hjälpa oss?

Landstingen i Södermanland och Stockholm påstår att utan invandrare stannar vården. Jag har mejlat och frågat över hur stor del med utländsk bakgrund som är anställda och hur stor andel som är patienter men får inget svar.

Troligen för att andelen utländska patienter är större än andelen utländska…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 


12 responses to “Politikerna skyller på ”arbetskraftsbrist”

 • Kenth Andersson

  Hur kunde det gamla fina homogena kristna och trygga Folkhemmet existera och överleva utan mångkultur ?
  Måste varit ett mirakel men vi som haft turen att växa upp i och uppleva ett icke mångkulturellt Sverige vet att det fungerade alldeles utmärkt vilket man utan problem kan säga att dagens mångkulturella samhälle defintivt inte gör trots all mångkulturell propaganda från nyadeln (7 klövern), extremvänstern det övriga välgödda hyckkande och mångkulturälskare etablissemanget.

  Gilla

 • Johan

  Undrar om de verkligen avser att lösa problemet. Inte i skolan, inte i rättsväsendet, inte i vården eller försvaret. Eftersom de inte ser nationellt på Sveriges framtid. Vad är det de väntar på? The Federation of Europe?

  Gilla

 • bodil.

  Största gruppen som kommit är analfabeter. Dessutom är de de facto inte flyktingar de är ekonomiska migranter, som saknar flyktingskäl. Dessutom ingår pensionärer, ända upp till 125 år. (Västerås)

  Gilla

 • bodil.

  Det måste vara skyhöga löner för att räcka till skatten.
  Politikerna visar vägen.

  Gilla

 • Bosse S

  På ett finare språk heter det att man slimmat organisationerna. Sen kände de väl sig stolta över att minskat den kostnaden.
  Ingen var väl intelligent nog för att förstå att samtidigt så ökade man på med invandring antalet personer som skulle servas av de krympande organisationerna.

  Gilla

  • Jenny

   Det finns många arbetslösa civilekonomer I Sverige, både svenskar och invandrare – jag har själv träffat dem. Jag läste i en tidning om en man som bodde i Kroatien – han bodde med fru och hade inga barn – arbetade som ekonom. En kompis till honom fixade jobb åt honom som ekonom i en kommun. I Sverige fick han sex barn – 700 000 i barnbidrag, gratis läkarvård och tandvård till barnen, daghem och skola till barnen, gratis skollunch, gratis skolböcker. Samtidigt ska de arbetslösa civilekonomerna ha arbetslöshetsersättning, barnbidrag, gratis läkarvård och tandläkare, skola etc. Sverige ska vara ett rikt land men hur rikt?

   Gilla

 • Jenny

  Sedan 90-talet har en del personer pratat om att Sverige behöver befolkningsökning för att ta hand om den åldrande befolkningen. Men en del svenskar har sedan 90-talet inte fått jobb i Sverige och flyttat utomlands och fått barn utomlands. En del svenskar har varit arbetslösa och /eller arbetat hårt och inte fått barn. Jag förstår inte resonemanget kring den åldrande befolkningen.

  Sen håller jag med om att det är så dålig arbetsmiljön på många arbetsplatser att folk vill inte arbeta där- många slutar efter ett tag – så jag förstår inte varför vi ska hämta hit t. ex. sjuksköterskor från andra länder till avdelningar med dålig arbetsmiljö–de slutar väl snart de också.

  KORT sagt – jag förstår inte politiken som har förts efter 1991.

  Gilla

 • Billy Boy

  Här ett intressant videoklipp från en debatt i SVT Opinion Live den 27:e sept. 2018 mellan David Eberhard, psykiatriker och Veronica Palm (S) fd riksdagskvinna i ämnet ”Är lönediskriminering en myt?”

  Eberhard klargör med vetenskapliga fakta att lönediskriminering knappt existerar. Han beskyller också med rätta att det är Socialdemokraterna som bär det tunga ansvaret för att kvinnorna i den offentliga sektorn är underbetalda.

  Veronika Palm (S) är ett skämt. Hon gör bort sig gång på gång så fort hon öppnar käften. (Speltid 12 min. 38 sek.)

  Gilla

 • El gringo

  I stället för att prioritera kompetens så föredrar kulturmarxismen inkompetens, vilket leder till att de kompetenta flyttar bl a till Norge där de får de löner de förtjänar. Sedan använder regimen detta faktum som förevändning att öka vansinnesinvandringen ännu mer! Det fattas t ex mellan 1000 och 1500 specialistläkare i Sverige, vilket ger långa vårdköer.
  Det blir en ond cirkel, mer invandring ger större INKOMPETENS, ger lägre löner som ger personalbrist som täcks med fler invandrare som…… så är den sinnessjuka cirkleln igång. Den kan brytas bara genom att höja lönerna och skicka hem invandrarna!

  Gilla

 • centurion

  Men-hallå där inne i huvet. Vad är det som händer ? Fredrik, Mååna och Stefan har ju importerat en massa pensionsräddare. Har ni redan glömt eller förträngt det ? Det kom ju Läkare, Ingenjörer, Tandläkare Civilekonomer och Svetsare. De allra flesta med högskoleutbildning. Det var ju rena vinstlotten för landet……Eller kom dom kanske inte hit för att göra rätt för sig ? Alla visste att det skulle gå åt pipsvängen, men PK och media mörkade. Redan pensionerad arbetskraft måste ut och jobba igen för att curla den nya bidrags-adeln. Vi andra får slava på uppåt 70-strecket. Vi har blivit färre som arbetar, men fler att försörja och det kan t.o.m. en amatör-ekonom inse att det inte håller. Arbetskraft finnes. Arbetsuppgifter finnes. Varför måste det vara så förjordat svårt i våran svenska ankdamm ?

  Gilla

 • putte

  Ett yrke som det inte finns någon brist på så är det korkade politiker , för det verkar som om den ”yrkesgruppen” är på ständig tillväxt och tillgången är obegränsad .

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: