Finansiering av UNRWA: Blir europeiska skattebetalare förda bakom ljuset?

av Bassam Tawil • 27 september, 2018

  • Irans årliga bidrag till UNRWA under de senaste åren har varit $2000.

  • Iran spenderar flera miljarder dollar per år utanför sina gränser i Mellanöstern. Iran erbjuder vapen och pengar till terrorgrupper såsom Hamas, palestinsk islamistisk jihad och Libanons Hizbollah. Iran hjälper dessa grupper för att de vill förgöra den ”zionistiska enheten”. Iran lägger nu enorma resurser i Syrien för att hjälpa diktatorn Bashar Assad i sin kamp mot rebellerna, samt rejäla summor pengar på att hjälpa Houthimiliser i Jemen.
  • Libanons lagar behandlar palestinierna som en speciell grupp av utlänningar, och de förnekar dem vissa rättigheter som ges åt andra utlänningar. Palestinierna i Libanon blir inte bara förnekade grundläggande rättigheter som de libanesiska medborgarna och andra utlänningar har, utan de blir också nekade rättigheter som flyktingar under internationella konventioner.
  • Arabiska och muslimska stater skulle kunna börja fundera på sätt att hjälpa palestinierna få ett bättre liv istället för att sitta på flyktingförläggningar och vänta på välgörenhet från FN och andra västerländska länder. Eller lönar det sig mer att fortsätta be icke-arabiska och icke-muslimska stater om pengar?

Vid ett möte i Kairo denna månad uttryckte arabiska och muslimska utrikesministrar oro över FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingars (UNRWA) öde efter att den amerikanska administrationen bestämt sig för att kapa allt bistånd från USA till agenturen. Ministrarna ”underströk vikten av att låta UNRWA fortsätta spela en viktig roll i att erbjuda humanitärt bistånd” till Palestinska ”flyktingar”. De varnade också för att det skulle förvärra krisen i Mellanöstern om man ”skadade” UNRWA.

Om dessa arabiska och muslimska länder är så oroliga för UNRWA och de palestinska flyktingarna, varför kliver de inte in och fyller tomrummet och betalar för förlusten av den amerikanska finansieringen? Vad hindrar dem från att ta fram sina checkhäften och lösa denna ”flyktingkris”?

Läs vidare

3 thoughts on “Finansiering av UNRWA: Blir europeiska skattebetalare förda bakom ljuset?

  1. Hindret är att de satsar på islamsk ”mission”, som kan utföras väpnat (jihad) eller övertygande mullor i moskéer. Sedan finns ingen anledning så länge västländerna under press av sina inhemska vänsterextremister vanligen skickar massor av pengar.

Kommentera