Nu är samerna samer fast Sjöstedt säger att de är svenskar

IDIOTI. Maskeraddräkter föreställande samiska plagg har fått många att reagera. En av de som blev upprörd när hon såg bilderna på Partykungens sajt var Pernilla Tengberg Eliasson, 43, som själv är same.

– Det här är en djup kränkning mot vår minoritetsbefolkning, säger Pernilla enligt Expressen.

Nu ber Partykungen om ursäkt och tar bort produkterna efter kritiken.

-Pettersson undrar vad det är för larv. Sverigedemokraten Björn Söder har jagats med blåslampa i fyra år av PK-Sverige inkl. Expressen för att han sagt att samerna är en minoritet i Sverige.

Häromdagen sade kommunistledaren Jonas Sjöstedt att Söder var olämplig som andre vice talman eftersom han var rasist för samerna är inte samer, de är svenskar enligt Sjöstedt.

Är svenskarna alltså kränkta över dräkterna nedan eller har kommunisten fel?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

 

13 thoughts on “Nu är samerna samer fast Sjöstedt säger att de är svenskar

 1. Användningen av den vanliga tjänstemannakostymen i alla möjliga sammanhang måste alltså ses som etnisk/kulturell appropriering?
  Likaså jeans och collage-tröja?

 2. Däremot så kan inte etniska Svenskar och framförallt inte utlänningar bli samer, det finns det bevis på i flera poddar, där sameledare rings upp och tillfrågas om de vill ta emot asylsökande. Svaret blir: ”du måste skämta”, tack och hej! Detta för att man har bestämt att bara vita Svenskar kan vara rasister.

 3. Samerna kallades för skridfinnar på 14-1500 talet. Namnet Samer har troligtvis sitt ursprung från ordet Suomi, Finland, enligt finska forskare. De blev undantryckta från Finland upp i Lappmarken i Sverige Norge och Finland. Kvänerna var ett annat folkslag som också blev undanträngda, innan samerna, från Finlands kusttrakter. De slog sig ner runt Bottenviken, ner mot Piteå. Det var säkerligen en stor utbyta av varor och människor över Bottenviken, havet var färdväg. Samma språk talas än, på båda sidor Bottenviken. Kalix älv antas ha fått namnet av finska ordet för Kväner, Kainulaiset, Kvänernas älv. Vilket betyder att de hade bosatt sig en bit upp efter Kalix älvdal, och försvarade sina bosättningar mot andra folkslag, som hade finskan som språk. Om man tänker sig att kusttrakter befolkas först, vilket är normalt, så fanns Kvänerna där innan samerna kom. Så ursprungsbefolkning om Samer är en modifierad sanning.

  • Befolkningar fanns där redan för minst 6000 år sedan, ända uppe i Vuollerim, det bevisas av lämningarna där! Flera tusen år före samerna!

 4. Vem och vilka kan leda i bevis att samerna är någon slags ursprungsbefolkning i Sverige?
  Var smälte isen först i norr eller söder?
  Jag skulle kunna kalla mig minoritetsperson från Tiunda, det nordligaste området av det gamla Svea riket. Jag gör dock inte det för jag är svensk medborgare, och det tycker jag alla kan och borde göra även om de en gång kom till Sverige som utlänning. Men, det fordras att de lever som en svensk respekterar våra lagar och inte propsar på särskild behandling och framför allt försörjer sig själv och sina närmaste samt äger ett svenskt medborgarskap och inte slarvar bort sitt pass.

 5. Aj då, stackars utsatta samer vilken tur att det kom en PK-ursäkt så att det trygga och mångkulturella Sverige Sverige kan gå vidare !

Kommentera