Kan mannen som lovade så mycket för åtta år sedan och inget höll bli statsminister?


REGERINGSFRÅGAN. Sommaren 2010 startade Petterssons blogg efter att de invandringskritiska insändare jag skrivit sedan år 2004 fick allt svårare att komma in i tidningarna, och det var likadant i alla tidningar. Det märktes extremt tydligt eftersom gnäll på sossar och skatter fortfarande gick bra, men islam och invandring tog tvärstopp. 

Nåväl, i februari 2009 presenterade migrationsminister Tobias Billström (M), socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) och arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson en i mitt tycke bra utredning om brister i invandringspolitiken som publicerades i DN. Denna utredning låg sedan till grund för den invandringspolitik som moderaterna gick till val på i september 2010. 

Moderaterna krävde väsentligt hårdare invandringspolitik med självklara förslag som: Sverige som invandrarland måste se sanningen i vitögat.

 • I Sverige gäller svensk lag.
 • Medborgarskap som getts på felaktiga grunder, exempelvis genom falsk identitet, hot eller mutor ska återkallas.
 • Den som får avslag på sin asylansökan ska inte kunna stanna kvar i landet.
 • Utländska medborgare som dömts för grova brott ska utvisas.
 • Invandrare ska inte ha rätt att fritt välja bostadsort.
 • Tillräckliga kunskaper i svenska måste bli obligatoriskt.
 • Vägen till Sverige kan inte enbart bygga på asylsökande och deras anhöriga.

Svensk migrations- och integrationspolitik har misslyckats. 

Flyktingmottagningen, introduktionen till Sverige och Svenska för invandrare (sfi) fungerar så illa att det tar sju år för vuxna flyktingar att få ett arbete i Sverige, för kvinnor tar det mer än tio. Många invandrare blir år efter år helt beroende av bidrag eller av den man i familjen som ofta kom först.

År 2007 läste 65.000 personer sfi. Hela 20.000 avbröt utan godkänt betyg i någon enda kurs. I OECD:s statistik ligger Sverige sist i tabellen över jämförbara länders förmåga att sätta utomeuropeiska invandrare i arbete. I 105 svenska stadsdelar är förvärvsfrekvensen lägre än 50 procent. I delar av Skåne, Göteborg och i Mälardalen jobbar färre än var tredje. I Bergsjön och Angered i Göteborg har nära sex av tio socialbidrag. Sverige slösar bort talang och ambition.

För Sverige, som är ett av världens mest individualiserade och sekulariserade länder, innebär invandringen ofta möten med en traditionell kultur väldigt olik vår egen. Men även i Sverige finns tydliga gemensamma värderingar, varav en del är kodifierade till gällande lag. De handlar bland annat om individuella rättigheter och skyldigheter som gäller vare sig man gillar dem eller inte, som står över tycke och smak, familj, släkt, grupp eller klan.

I Sverige gäller svensk lag. Däremot har vi gravt försummat uppgiften att snabbt, effektivt och respektfullt tradera svenska grundläggande spelregler till människor som flyttar hit.

Få vuxna i första generationens invandrare kommer helt till sin rätt när de lämnar sitt eget land och söker sig ett nytt, ofta långt borta och med helt andra vanor. Då räcker inte ytliga hyllningar till alla spännande kulturer vi får möta – i stadsdelar många aldrig ens besöker. I Sverige har vi trivialiserat det svåra, i stället för att erkänna att med allt det lockande och mänskliga följer problem som ett bra invandrarland måste våga se i vitögat.

I den slutrapport som vi i dag överlämnar till Moderaternas partistyrelse stakar vi ut färdriktningen och lägger konkreta förslag inom migrations- och integrationspolitiken. Det är ingen lätt eller tacksam uppgift. Vi kommer antagligen anklagas för respektlöshet och nationalism av dem som föredrar bidrag och välmenande fraser framför tydlighet om rättigheter och skyldigheter. Vi får ta det.

 1. Vi vill ha ett öppnare Sverige, inte ett mera slutet. Men vägen till Sverige kan inte enbart bygga på asylsökande och deras anhöriga. För bara några månader sedan öppnades möjligheten till arbetskraftsinvandring och redan har 2.000 personer ansökt om tillstånd. Integriteten i asylbegreppet värnas bättre samtidigt som reformen tillför internationellt syre till fler svenska arbetsplatser.
 2. Asyl- och migrationspolitiken är en del av EU:s gemenskapsrätt. Men nu behövs ett europeiskt asylsystem som både kan ge flyktingar skydd och se till att Europas länder delar på ansvaret. Det är inte rimligt att några svenska kommuner under perioder tagit emot fler irakier än hela USA.
 3. En rättssäker asylprocess ska innehålla regler som gör att alla får sin sak prövad. Men den måste också våga stå upp för det kärvare budskapet, att den som får avslag ska lämna landet. Den som får ja ska få hjälp att komma in i Sverige och etablera sig, den som får nej ska få hjälp att återvända hem. Det ska inte vara möjligt att kringgå regelverket genom att som tillståndslös stanna kvar efter ett avslag. Migrationsverket bör ges uppdraget att löpande meddela Skatteverket om utfärdade, utgångna och återkallade arbetstillstånd.
 4. Alla som kommer hit och behöver samhällets hjälp för att etablera sig, ska genomgå en obligatorisk, individuell introduktion. Förslaget om ”startkontrakt” för nyanlända ligger fast. Kontraktet ska vara kopplat till utbetalning av etableringsersättning och ställa lika tydliga krav på individen som på staten. Etableringsersättningen ska vara individuell och både män och kvinnor ska delta och sikta på egen försörjning. Att etablera sig innebär att skaffa bostad och arbete, bli självförsörjande och tillägna sig grundläggande kunskaper om svenska lagar och regler. Språkutbildningen ska vara en arbetsmarknadskopplad del av etableringen.
 5. Ebo – principen om eget boende – avskaffas i sin nuvarande form. Möjligheten att välja eget boende finns kvar men leder till lägre ersättning. Den som väljer en överetablerad kommun får ingen ersättning alls. Den som kommer till Sverige bör alltså bosätta sig där det finns möjlighet till arbete och lämplig bostad. Vi vill att fler barn ska få se sina föräldrar gå till jobbet på morgonen och se dem komma hem igen med egna inkomster.
 6. Medborgarskapet i Sverige får inte urvattnas. Det svenska passet är i dag en av få fördelar som skiljer medborgarskap från permanent uppehållstillstånd. Sverige ska vara ett öppet invandringsland som uppmuntrar människor att formalisera sin lojalitet mot sitt nya land.
 7. Medborgarskap som givits på felaktiga grunder ska därför kunna återkallas. Det kan handla om falsk identitet, hot eller mutor. Över 200.000 svenska pass är på drift ute i världen. Ett och annat är säkert bortslarvat. Men orimligt många är i praktiken sålda eller lämnade för syften som bryter mot allt Sverige vill stå för. Det bör därför inte längre vara möjligt att gång på gång förlora sitt pass. Sverige bör ogiltigförklara borttappade pass, vilket tekniken i dag medger, och införa noteringar i passen om hur många man har haft. Efter ett antal förlorade pass ska polisundersökning föregå nytt pass. Det ska också, i större utsträckning än i dag, vara möjligt att utvisa utländska medborgare som dömts för grova brott. Undantag bör bara göras vid statslöshet och andra synnerliga skäl, men inte automatiskt för den som har permanent uppehållstillstånd och många års vistelse i Sverige.
 8. Grundläggande kunskaper i svenska är ett rimligt krav för medborgarskap i Sverige. Vi vill att medborgarskapet ska vara attraktivt och meningsfyllt, att fler ska ha alla rättigheter och alla skyldigheter som svenskar.

I dessa åtta steg vill vi förändra svensk invandringspolitik. Nästa steg blir att föra samtal inom hela alliansen.

Ett land som inte förväntar sig att de allra flesta arbetar och försörjer sig själva är i längden inte ett bra invandrarland. Och ett samhälle som inte tydligt står upp för sina egna ideal kommer inte att klara av det berikande mötet med andras.

Ulf Kristersson, Elisabeth Svantesson, Tobias Billström

-Pettersson skrev inför valet 2010 till Moderaternas kansli och frågade om dessa förslag ligger fast och fick följande svar:

Hej, och tack för ditt mejl.

Den artikel du läser baserar sig på vad en arbetsgrupp inom Moderaterna tog fram.Mycket av det som arbetsgruppen lade fram röstades igenom på vår arbetsstämma och blev därmed vår politik. En hel del har också förverkligats. Bland annat är det startkontrakt som gruppen tog fram likt den reform i mottagandet av nyanlända som träder i kraft i december i år. Vi har också arbetat för att se till att fler som får avslag återvänder, gjort stora framsteg i utvecklandet av ett gemensamt asylsystem under vårt ordförandeskap i EU och infört ett försörjningskrav vid anhöriginvandring.

Moderaterna hoppas på din röst i valen den 19 september!

Med vänlig hälsning, Anna A, Politisk tjänsteman

-Pettersson inser att Anna A och de andra moderatpolitikerna blåljög för åtta år sedan. Skriv gärna till dem och fråga om de tänker göra det igen. Jag är övertygad om att det måste finnas något parti i riksdagen som kan hjälpa moderaterna att driva igenom det mesta av den politik de lovat sina väljare…eller tänker de göra upp med miljöpartiet igen.

Tänk på att de politiker som då låg bakom ovanstående utredning, var med och styrde landet i fyra år efter valet 2010, idag sitter de i moderaternas absoluta toppskikt.

Glöm inte att 72 procent av väljarna har röstat för minskad invandring

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 


11 responses to “Kan mannen som lovade så mycket för åtta år sedan och inget höll bli statsminister?

 • Hans Nilsson

  Så lätt som landsförrädaren Ulf Kristersson kom undan har 7 Klöverpolitikerna gjort under årtionden utan att väljarkåren har reagerat. Det finns allvarliga fel hos en stor del av den svenska valmanskåren. Svenska folket är förmodligen det konflikträddaste folket på hela jordklottet.

  Gilla

 • Grune

  Det spelar väl ingen roll vem av de två maktgalna knäppskallarna som blir statsminister. Ingen av dom har ju en aning om vad politik är förnågot.
  Vi har i Sverige ETT parti som sysslar med politik och 7 st. som sysslar med mobbing. De 7 partiledarna i 7-klövern är totalt urusla när det kommer till politik men när det gäller att mobba och vara chefer över sandlådan är dom bäst allihopa.
  Kasta ut samtliga ur riksdagshuset !!!!!!!!
  Det kommer inte att finnas vare sig TALMAN eller REGERING i Sverige förrens 7-klöverns ledare har fyllt 15 år och dit är det långt från 5 år

  Gilla

 • Kurt

  Sverige ett sekulariserad land?, glöm det. Vi håller på att integreras/Assimileras i skaran av de Fredliga och humana vare sig vi vill eller inte.
  Tyska kan jag, kanske dags att läsa Ungerska, Polska eller Slovakiska…..
  Jag tro att man klara sig rätt så bra på sin Svenska Pension i dessa länder.

  Gilla

 • Onkel Björn

  Återigen. Politiker ( åtminstone allt för många) är precis som ungdomar. Tror sig veta och kunna allt samt byter åsikt stup i kvarten.

  Och dessa människor tycker majoriteten av väljarna är mogna och kapabla att styra landet.

  Gilla

  • Grune

   Det konstiga är att före valet så var blocken så arga på varandra så dom skulle kunna mörda varandra. Efter valet är dom bästa kompisar och skall jobba ihop.
   Allt för att stänga ute det enda politiska partiet värt namnet från inflytande nämligen SD,
   Det enda som 7-klöverns partiledare är överens om är att mobba ihjäl Åkesson.

   Gilla

 • Lena

  Hon den onda i Tyskland, verkar att äntligen förstå vad som berättas för henne, hon hånler inte kanske en början till att hon avgår ?

  Gilla

 • Mike E

  Drygt 82% av svenskarna har fortfarande inte fattat ett dyft så varför inte.

  Gilla

 • Kenny Rogers

  I get it, it’s all about LAGOM !!

  Gilla

 • centurion

  ”Dom som insåg problemen men den oreglerade invällningen borde tackas för sin insiktsfulla analys”. Han har fortfarande chansen att göra avbön, men i stället väljer den falske profeten att liera sig med det extrema och radikaliserade islamist/centerpartiet. Ulf Kristersson är ett huvudlöst huvudlöss !

  Gilla

 • Punto

  Sedan kom Reinfeldt och körde över lille Ulf och nu är det Annie Lööf. Lita aldrig på de Nya Moderaterna. Återgå till originalet.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: