Danska forskare kritiserar det svenska valsystemet

VALET 2018. Det finns misstankar om att det skett misstag och fusk vid det svenska riksdagsvalet den 9 september, skriver danska Ekstrabladet

Det har inträffat fel i flera vallokaler i Sverige. Inledningsvis är det oklart om det varit fusk men det finns misstankar och Riksdagskontrollmyndigheten, Valprovämnämnden (VPN), har fått cirka 300 klagomål.

Det har hänt att medlemmar av politiska partier följt med in i valbåsen och “hjälp” osäkra väljare.

Systemet med att valsedlarna ligger öppet kritiseras också.

Det är särskilt känsligt i Sverige där Sverigedemokraterna stigmatiseras och den politiska situationen är spänd.

Professor i statsvetenskap vid Københavns Universitet Peter Kurrild-Klitgaard säger dock att det mesta handlar om misstag och inte fusk.

-Pettersson säger att det gäller att eliminera risken för misstag och fusk samt påverkan som sker innan valet av exempelvis SVT och ren lögnpropaganda som socialdemokraterna sysslar med. Sådant påverkar också…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

19 thoughts on “Danska forskare kritiserar det svenska valsystemet

 1. Svenskar är världens fegaste folk. Varför kan inte vi lägga oss in i politik och kräva ändring, så att SD får ta del av politiken och inte vara någon slags knähund . I andra länder avsätts regeringar ,men svensken går med på vad som helst.Varför gör ni det!?

 2. Tänk ändå att man ska få förstöra ett helt land, bara för att några mentalt störda individer ska kunna sno åt sig några extra röster. Folk har blivit inlåsta av såsse-partiet för lindrigare galenskaper än så.

  • Tänk OM VI skulle demonstrera mot valfusk och allt skit som pågår här. Vi måste mobilisera oss ,vi är stora grupper som är missnöjda och osynliga trots att vi inte gillar situationen i landet. Bara en tanke om att Lööf blir statsminister får mig att må illa. Det kan bli resultat om ingen agerar.

 3. Pressen skriver att dom röd/gröna leder men tittar man val.se just nu på staplarna ligger ju miljöpartiet under 4 % just nu ??????

  • Soduko på Valmyndigheten: det gäller att få den pågående rösträkningen på val.se att överensstämma med alla avgivna röster på alla olika partier i alla tre val.

 4. Reagerar på poströstningen i vårat kommunalhus hur kuverten med rösterna blev liggande på bordet och inte stoppades ner i valurnan ,Jag var tyvärr lite stressad just då och hade lite bråttom . Tänkte efteråt att tänk om mina kuvert byttes ut mot färdiga sosseröster under bordet????? Man vet aldrig vem som sitter bakom bordet.

 5. Där jag röstade fick man hämta valsedlarna bakom en stor skärm och en person såg till att bara en i taget gick dit. Sedan fortsatte man direkt till valbåsen och klistrade igen sina kuvär.

  Det verkar vara något nytt för i år, åtminstone där jag brukar rösta.

  • Tydligen inte tillräckligt negativt och klagande för att tillåtas passera utan de obligatoriska tummarna ned.
   Här ska minsann inte uttryckas något positivt, här ska gnällas för hela slanten.
   Inte ens en helt oförarglig upplysning om en vallokal är tillåten, så
   yttrandefrihet kommer aldrig att gälla här.

 6. Man undrar ju,vi hadde val 4 dagar sen.Det räknas och blöts resultatet,,det finns fortfarande lucker som man vet ingenting om,det dyker upp nya saker som skall räknas .I nya Sverige är kalabaliken är total.Tack svetsarn,klistersson,fridolin,lööv och alla andra som raserat en gång så stolt och bra land.Tack .

 7. Jag tycker danskarna ska hålla sin käft stängd och sopa upp all hundskit som ligger överallt på gator och torg, vilket ger en känslan av att ha kommit till ett jävla u-land.

  Har de inget att göra än sitta och pika Sverige och svenskarna? Haschrökande halvtyskar utan någon riktig ordning och reda!

  Och ett land som i mångt och mycket är rena socialistkommunist-landet där Mogens Glistrup på 70 och 80-talet motarbetades mycket mer än SD.

  Och det var ett förbannat liv då de låste in politikern och juristen Glistrup i fängelse för skattebrott!

  Något som SD inte har varit i närheten av så håll käften danskjävlar och ut och sopa upp er jävla hundskit.

  • Nu gäller klagomålen från Danmark det svenska fuskvalet, Danmark hade en observatör vid valet och han uttalade att det var det värsta han sett, som tidigare varit observatör i bland annat i öst europeiska länder.
   Det är fusk på alla nivåer en grupp erbjöd 5000 röster för byggande av en moske, men erbjudande var sannolikt för lågt.

   • Med det här valet kommer Sverige att hamna i samma division som vissa afrikanska länder, men de brukar vanligen proklamera för nyval, när de ser att det finns oegentligheter.

   • Ja jag gick igång lite där om danskarna, jag blir sån ibland och eftersom jag föddes och bodde länge i Malmö så åkte man ofta till Danmark och det jag minns mest tydligt det var just all hundskit.

  • Ha du något emot Tyskar?Du är väl en sån Tyskhatare som snacka skit om Tyskar men gärna byta ut sin Pripps blå mot äkta Tysk öl. Eller klampade på Tyska båtar mitt på natten och försöker köpa billig sprit och öl, som häller i sig 75% Riemerschnit, sprit som vi använder i våra Cigarettändare. Du tycker danskar skall sopa fram för egen dörr, ta hand om skiten utanför “din egen dörr” den ligger så högt att du knappt kan titta ut längre

   • Haha, vad arg du lät där, jag hatar inte tyskar, varför skulle jag göra det? Danskar däremot gillas ej då de är skitaktiga och det ligger minst 50 ton hundskit i Köpenhamn på gator och torg. Vidrigt alltså

Kommentera