Priset på vatten kan dubblas inom 20 år och det är det lilla

BEFOLKNINGSÖKNING. Framöver kommer dropparna ur kranen att bli betydligt dyrare – vattenpriset i Sverige kommer att fördubblas inom 20 år, enligt branschorganisationen Svenskt Vatten, skriver Dagens Industri. 

En anledning är att många anläggningar är gamla, en annan att det kommit nya krav på avlopp och rening.

Men framförallt byggs det så många nya hus på grund av befolkningstillväxten som beräknas till 2 procent per år enligt Svenskt Vatten. Det är 200.000 nya invånare per år.

-Pettersson säger att det kostar på att vara ett invandringsland och det kommer inte att stoppa med nya vattenanläggningar.

Det kommer att behövas nya skolor, nya sjukhus, nya vårdcentraler, nya polisstationer, nya domstolar, energiförbrukning, telekommunikation, vägar, parkeringsplatser med mera och folk som sköter allt detta.

Nedanstående är en insändare jag skickade till vår lokaltidning Södermanlands Nyheter tidigt måndagen den 10 november 2014. Jag bad reaktionen svara om de skulle ta in den eller varför inte. Inget svar har kommit. Så jag publicerade den på bloggen. 
Observera att detta var innan krisen hösten 2015. Och att prognoserna på invandring ligger på 300.000 personer till år 2021. Sedan tillkommer alla nyfödda som är fler än de som dör.
12 nya Nyköping eller 50 nya Oxelösund

Håller prognoserna om invandringen så kommer det under kommande mandatperiod 600 000 asylsökande och anhöriginvandrare till Sverige.

Det är 12 kommuner av Nyköpings storlek eller 50 svenska kommuner av Oxelösunds storlek.

Har vi klart för oss vad som krävs i form av infrastruktur, offentliga jobb, bostäder, skolor, bussar, vårdcentraler och liknande som finansieras via skatterna för att driva varje kommun? Vet man vad som behövs i infrastruktur som telekommunikationer, färskvatten, avlopp, vägar, kraftverk, värmeverk, livsmedelsproduktion i ett land som redan importerar 50 % av maten osv.

Bara ökat elbehov för 600 000 personer lär betyda en och annan kärnkraftsreaktor.

Har man tänkt på hur många nya lärare som behövs för att ta hand om 150.000 nya elever som inte kan språket och att lärarutbildningen tar fyra år?Hur har man tänkt att domstolsväsendet ska hinna med 100.000-tals nya asylärenden bredvid den ordinarie verksamheten samtidigt som den nuvarande regeringen drar ned på anslagen?

Räcker det med att svenskarna öppnar sina hjärtan för att få fram 100-tals nya vårdcentraler och 100-tals nya skolor, fyrtio nya polisstationer, flera nya tingsrätter, ett dussin nya sjukhus och 200.000 nya bostäder de kommande fyra åren?

Om det räcker med öppna hjärtan, varifrån ska kvalificerad personal för att bemanna detta komma? Det tar som bekant runt åtta år i snitt för att få de nyanlända i arbete.

Svaret är naturligtvis att politikerna inte ens börjat planera för detta så den befintliga välfärden som redan krakellerar betänklig ska svälja ytterligare 600.000 personer.

Det kommer inte att hjälpa med öppna hjärtan, moral eller pengar?

Vad återstår då? Att minska invandringen verkar totalt omöjligt. Så vilken samhällsservice ska vi dra in på? Barnfamiljerna eller pensionärerna? Förlossningsvården eller barnomsorgen? Pensionerna, hemtjänsten, skolan, vården?

Vi ligger illa till och den enda möjliga vägen är stängd av 87 %.
Pettersson

Ovanstående skickades som insändare till SN den 10 november 2014 men SN:s redaktion gillade inte budskapet…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

18 thoughts on “Priset på vatten kan dubblas inom 20 år och det är det lilla

  1. Gruvmor – Bor i en liten by i Bergslagen som omvandlats till en asylförläggning utan att vi boende tillfrågats. Är mycket arg på politikerna och Migrationsverket. Oändligt trött på den undermåliga svenska journalistiken.
    Gruvmor skriver:

    Läste nyligen en artikel om hur det blev för kunderna i England, när vattenförsörjningen hade privatiserats (vet ej om det gäller hela landet). Framförallt mycket dyrare, och trycket av vattnet sjönk, till och med försvann, då och då utan någon förklaring. Man kan ju ana att de privata vattenbolagen endast var intresserade av vinster, inte ville de väl satsa något alls på underhåll.

  2. Ifall Landet skötts, och med alla dom skatter som Svensken
    betalar borde där finnas medel att hela tiden bygga och förnya
    reningsverk, men här verkar det vara viktigare att lägga medlen
    på Hamas och återvändande IS krigare?

  3. ”……. .och det är det lilla”. Skriver Pettersson.
    Undrar bara hur vi ska kunna klara våra klimatmål med all denna nybyggnad, alla dessa nya människor som kräver energi i alla dess former. Bara undrar?

    Det blir väl att man klimatkompenserar genom att lägga på mer avgifter/skatter på våra bilar så att det till sist endast är företagsbilar som har råd att köra. När det blir tillräckligt många elbilar så kommer de nuvarande förmånerna att tas bort och dessa beläggas med olika energiskatter.

    Må alla de nya människorna som kommer vara riktiga pensionsräddare.

    • PS har under mina resor passerat flera boenden för ”nyanlända” under olika tider på dygnet och flera årstider !
      Varje gång blir jag blivit förvånad över att på dessa boenden så är FÖNSTER ÖPPNA, ALLA LAMPOR TÄNDA och det gäller både sommar som vinter !
      Resorna täcker södra norrland ner till norra Svealand !
      Vill inte ens tänka på det som rapporteras om att på dessa boenden lämnas alla kranar öppna både med varmt och kallt vatten …..

  4. Vattenpriset /m3 har fördubblats på ca 10 år redan, där jag bor, så en fördubbling till på 20 år är väl det man får räkna med. Det är väl också många skyddade karriärer som ska betalas!?

  5. Ingen i den så kallade sjuklövern driver realpolitik.

    Speciellt inte socialdemokraterna där en massa flum, löften och lögner skall täcka upp allt det som fattas i vår omgivning.

    Politik är att ljuga och luras, i alla fall så långt det går, eller så långt folk går på det.

    • Tor inte att politikerna medvetet ljuger. Däremot tror jag att de många gånger säger saker och ting som de tror är rätt. Många gånger är det nog som så att vi väljare tror att det som en politiker säger är vad han ska göra istället för vad han egentligen säger är att han vill göra.

      Ta Löfvéns valfilm där han kommer fram till korvluckan och grabben frågar vad han vill ha. Hans svar är ju ”Jag vill ha…………..”.
      Inget av det han ”vill ha” är ju något som han lovar att han ska försöka genomföra. Så egentligen bara en massa floskler. Men säkert var det många väljare som lät sig luras och som sen kommer att bli besvikna när vådköerna inte minskar, Polisen inte blir duktigare på att sköta sitt jobb, skatterna höjs utan att tryggheten ökar mm mm.

      https://www.youtube.com/user/socialdemokraterna

  6. Jag kan tillägga att ventilationen i hyreshus klarar inte när släkten kommer på bönestund. Då ska delar av kroppen tvättas några gånger om dagen. Då används mycket vatten. Det har därför blivit populärt att sätta in vättenmätare i hyreslägenheter. Avfuktare skulle också vara nödvändigt.

  7. Mycket bra skrivet av Sveriges absolut klokaste bloggare PETTERSSON.
    Tänk om det fanns en enda människa i Sverige som röstade på 7-klövern som hade en hundradel så mycket hjärnkapacitet som dig Pettersson, då hade vi inte haft det så uruselt i Sverige idag som vi har det. TACK från Grune.

    • Vi talade om att skriva in vår Pettersson överst på alla röstsedlar.
      Vi ska kanske enas om det till nästa val?
      Nästa val är väl snart på gång?
      //age

  8. EU beslöt om ett direktiv för 6-7 år sedan.
    Ingen jag har pratat med har hört talas om det och ingen jag berättar det för förstår hur allvarligt det blir för EUs invånare.
    Direktivet handlar om att ingen av medlemsstaterna får lov att tillhandahålla offentliga varor eller tjänster.
    Således, allt kommer att ligga hos privata företag, med prissättning därefter.
    Detta verkar vara avancerat eftersom ingen förstår varför jag tycker det är oerhört.
    Varje diskussion mellan politiker om vem som ska tillhandahålla välfärden, sjukhus, dagis, skolor, pensionärshem etc etc, är en stor show och bluff. De vet allihop att det måste ligga hos privata företag.
    DET KOMMER ATT BLI OERHÖRT DYRT.

  9. SVÅRT att hitta något lika intressant som VALET idag! Man ”lunkar bara på” so to speak…..Och orden ”Jasså, jahaa, mmmm är vad ialla fall jag får fram …Suck

KommenteraAvbryt svar