Vi tar en gammal som inte kan upprepas för ofta

VALET 2018. Socialdemokraterna påstår att de vill ha en schysst valrörelse 2018 men vad de säger är en sak och vad de gör en annan, så vi upprepar den gamla sanningen att sossarna säger och gör vad som helst för att behålla makten…

Bild från Politikfakta

 

Bild från Projekt Allmogen

Wilhelm Moberg, Svensk strävan, 1941

”Sverige är vårt, det är sex och en kvarts millioner levande svenskars land. Men det är även de dödas land, deras som byggt upp det åt oss från början och lämnat oss sitt verk att förvalta och förkovra. De döda är åtskilliga millioner flera än vi. De har mycket att säga oss nu, och vi är skyldiga att lyssna till dem. Vi lyssnar till dem genom att minnas vad de uträttat och genom att värdesätta deras strävan. De kan icke mera värja sitt verk. Det åligger oss.

Någon gudomlig rätt till ett visst landområde, någon rätt i och för sig att besitta ett visst land från begynnelsen och intill änden, gives naturligtvis icke åt vårt folk. Den rätten är någonting som skall förtjänas, som skall förvärvas av varje folk.

Svenskarna har förvärvat sig rätten till sitt land. Sverige är vårt sedan årtusenden med odlarens och brukarens självklara rätt, genom fädernas offer i blod, genom den särpräglade kultur, som har skapats här.

Vad Sverige i dag är, det har döda och levande svenskar gjort det till, och ingen annan. Sverige är idag vårt genom svensk strävan. De levande svenskarnas uppgift är att bevara det och förkovra det genom att fortsätta denna strävan – på frihetens grund.

Vi är ett litet folk, men vi har ett stort land att bo i. Se på Europa-kartan! Vårt land brer vida ut sig i världsdelen. Men vi är få, vi är de ensamma stugornas folk, och även om vi numera delvis bor i städer, så är vi dock någon gång komna från bönders, torpares, backstugesittares stugor.

I ensamheten i stora ödsliga skogar har en svensk folksjäl danats genom tusendena år. Brottningen med stenen och stubben när åkern bröts, har gett oss krafter – andliga och kroppsliga. Och starkt motstånd utvecklar starka krafter. Så har detta lands skog och mark präglat oss, gett oss det egnaste, upprinnelsens källa till vår folkstyrka, den ensamme skogsbons stolthet och frihetssinne och den sege odlarens ihållighet.

Det verkligt svenska är sålunda ursprunget – vår växtplats. Det är för mig den barndomens jord där jag sprang barfota något dussin somrar, och kände enrisbuskens barr under fötterna. Barndomens mark, det är vårens allt ljusare kvällar med morkullsflykt över stugbacken, och tranornas skrik från kärret. Det är sommarens solvärmda bäck med sitt ljumma vatten plaskande kring barnaben med sårskorpor på knäna. Det är höstens röda lingontuvor och det nedfallna äpplet i dagg-gräset en klar morgon. Det är vinterns snödrivor vid farstubron. Det är iskanornas kälkbacke. Det är några barn i en gråmosses lavstuga på skogsbacken en enslig kväll i skymningen. Far är på regementsmötet, mor på dagsverke uppe i Roten. Barnen sitter vid stugans fönster och trycker sina näsor platta vidmot emot glaset. Finns det inte någon där nere på vägen? Det är fattigdom – men en stolt fattigdom, som hjälper sig själv till livets tillräckliga uppehälle, till det grova, men mustiga dagliga brödet från rågen på åkerlappen kring stugan. Det är en sund och fri barnaväxt, som den vilda örtens mellan enbuskarna i hagen. Det är frid och trygghet i ett fredligt land, där barnen föds fria av fria föräldrar. Ett land där också de minsta backstugors barn får pröva sina möjligheter av alla slag så långt deras krafter räcker till. Ett land där var och en får växa efter sin egen art. Detta är det egna, det som aldrig skall låta sig utbyta mot något främmande. Detta är roten och blodsbandet, min andliga arvslott som jag har att föra orörd vidare åt mina egna barn. Detta är för mig det svenska, det omistliga.”

– Wilhelm Moberg, Svensk strävan, 1941

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

7 thoughts on “Vi tar en gammal som inte kan upprepas för ofta

 1. Mobergs romansvit Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige borde det vara lag på att alla som sysslar med invandring i Sverige skulle läsa.

 2. Ännu en medlem och SD-politiker utesluten ur partiet efter att ha önskat livet ur Sveriges och folkets framtida räddning S-politikern Veronica Palm !
  Ett osmakligt och obegåvat uttalande säger J.Å.
  Nu duggar utrensningarna tätt, snart måste SD efter alla uteslutningar också vara ett heläkta PK-parti.
  Vilket naturligtvis är ett absolut måste för trovärdigheten och för att SD framöver ska kunna rädda Sverige vilket väl kommer att ske om partiet får något politiskt inflytande ?

  • Den stora skillnaden på SD och de övriga är att SD rensar ut ogräset i sitt parti medans de övriga har ogräset kvar och skäms inte ett dugg för det.

 3. SD utesluter en medlem som kallat Löven för landsförrädare !!!!!!
  Sossarna är tuffare än SD de utesluter inte Löven som ständigt påstår och anklagar SD för att vara ett nazistiskt och rasistiskt parti, snart är nog SD det åttonde politiskt korrekta partiet i riksdagen.

  • Jag är evigt trött på att kallas nazist och rasist offentligt av sossegubbe Löven.
   Jag har noga övervägt att anmäla honom för förtal.

 4. Ville var en genuin torpargrabb född i ett soldattorp, tre av sex syskon dog som små, senare uppväxt i ett småbruk i Algutsboda socken. Alltid med stor omsorg om de svaga och försvarslösa. Vilhelm Mobergs namn förpliktigar varje svensk att komma ihåg tidigare människors strävan för att vi skulle få det bättre. Hans roman Rid i Natt speglar dagens verklighet, att våga agera för en bättre framtid. Trots nutidens försök att sabla ner Ville, så framstår han än mer som en genuin smålänning och svensk, som var karl för sin hatt.

Kommentera