Två partier är dyrare än fyra

VALET 2018. Med drygt en vecka kvar till valet är det hög tid att granska regeringen och hur regeringskansliet har förändrats de senaste fyra åren. För det har hänt en hel del i rikets styrelse.

Regeringskansliet har svällt explosionsartat de senaste fyra åren. Anslagen till regeringskansliet har ökat med 936 miljoner till 7,8 miljarder kronor. Det motsvarar en anslagshöjning på nästan 14 procent och kan jämföras med förra mandatperioden då anslagen till RK bara ökade med 138 miljoner eller 2 procent. Ökningen är alltså sju gånger större de senaste fyra åren jämfört med förra mandatperioden.

Vad är det egentligen regeringen Löfven gör med alla pengar? Om något kan man tycka att regeringskansliets kostnader borde ha minskat under mandatperioden. Det borde vara enklare för två partier att komma överens och regera än för fyra partier att göra detsamma. Det är färre som ska sitta med och förhandla och färre som måste sätta sig in i ärendena. Kostnaderna för regerandet borde ha minskat när fyra regeringspartier blev två. Men så har det alltså inte varit.

Regeringskansliet är inte slöseri med skattepengar. Men man frågar sig allt varför det kostar så mycket mer att regera idag än det gjorde för fyra år sedan.

Tittar man på hur kostnaderna förändrats på olika departement är skillnaderna stora, här är skillnaden mellan 2014-2017 enligt Regeringskansliets årsredovisning:

 • Statsrådsberedningen +10%
 • Näringsdepartementet +64%
 • Kulturdepartementet +58%
 • Miljö- och energidepartementet +25%
 • Justitiedepartementet +17%
 • Utrikesdepartementet +16%
 • Finansdepartementet +12%
 • Utbildningsdepartementet +6%
 • Arbetsmarknadsdepartementet -4%
 • Socialdepartementet -6%
 • Försvarsdepartementet -9%
 • Gemensamma kostnader -16%

På Näringsdepartementet under Mikael Dambergs första tre år ökade kostnaderna med 64%. Ändå blev det ingen innovationskatapult eller industrikansler.

Varför det kostar 58% mer för Alice Bah Kuhnke att administrera kulturstödet?

Carl Bildt fick en del kritik för att han reste så mycket och han tvingades stänga ambassader när S, V, MP och SD gick samman och gav regeringen mindre pengar. Men kostnaderna på UD har ökat med 16% sedan Margot Wallström tog över.

En eloge till socialminister Annika Strandhäll, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och försvarsminister Peter Hultqvist. De sitter på några av regeringens viktigaste portföljer, men är faktiskt de enda som har dragit åt svångremmen. Starkt jobbat!

Läs mera på Skattebetalarna…

-Pettersson säger att om ni vill ha ett ännu dyrare regeringskansli så rösta på de röd-gröna, annars fundera över alternativen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

5 thoughts on “Två partier är dyrare än fyra

 1. Det mest skrämmande är enl mitt förmenande kulturdepartementet som fick ett 50%-igt påslag efter valet. Frågan är berättigad. Vad fan får vi för pengarna????

  • Bla har vi fått en ny lag där alla som har en inkomst ska betala för TV-licens, vilket kan göra att det i ett flerfamiljs hushåll kommer att bli betydligt dyrare, Oavsett om man har TV eller ej.

 2. Alice Bah Khunke kunde man utan men för någon bantat med 58%.
  Det är klart hon har uppdraget att hjärntvätta hela Sverige så att den nya statsrelionen med värdegrund, alla människors lika värde, genuspolitik, intersektionalitet och mycken annat trams kan genomföras.
  Är man socialdemokrat så är det ett kroniskt tillstånd att det fattas pengar och att skatterna måste höjas.

  • Man kunde lika gärna hämtat de socialdemokratiska politikerna från lyxfällans klientel, tror faktiskt de hade varit mer lämpade än dagens skräckkabinett.

Kommentera