Den moraliska rötan i rörelsen del 6 av 8

VALET 2018. En påminnelse om socialdemokraternas moral i åtta delar. Vi publicerar en del om dagen. 

Pettersson tackar signaturen ISM och ber som vanligt om ursäkt för längden på inlägget men rötan är låååång. Brevet daterat den 23 december 2011. 

Till Socialdemokraterna; Partisekreterare Carin Jämtin, Partiordförande Håkan Juholt f k, Kanslichef  Sven-Erik Söder,  gruppledare Carina Moberg samt Marita Ulvskog, Lars Stjernkvist, Ingvar Carlsson, VU  f k

Den moraliska rötan i Rörelsen 6

S-märkta kommunpolitiker tycks i ovanligt hög grad lida av pekuniär bulimi. Uppenbarligen anser socialdemokratiska politiker att det är rätt att berika sig på sina förtroendeuppdrag under mottot: ”Upp till kamp! Beriken eder!”

Den dåvarande regeringens demokratiutredare Bengt Göransson konstaterade att ”skitstövlar finns nog inom alla partier och samhällsklasser.”  Men partiledningen borde vara åtminstone litet besvärad över att så många framstående ”skitstövlar” finns inom de egna leden!

Ingela Thalén har förklarat att det utbredda fifflet i Rörelsen beror på ”smitta från det dåliga  beteendet hos näringslivets direktörer.”Uppenbarligen är det regelverk som gäller för näringslivet lättare att förstå än Riksdagens!

Avdelning Käka ock kröka 3

Porrklubbar, spel och dobbel mm mm  i  de s-märkta kommunerna: Som ordförande i Botkyrka kommuns elbolag festade socialdemokraten Roland Thorsander upp kommunens pengar genom vidlyftiga utlandsresor och representation. Bl. a under tre dagar i Köpenhamn rann Chivas regal, Renaultkonjak och dyra viner i en strid ström ner i Thorsanders och hans två kumpaners torra strupar. Total kostnad för resan var 33 000 kr.

I november 1990 festade styrelsen med fruar på Berns för 17 618 kr varav sprit för 6 650 kr. 1989 var Thorsander med fru och två andra i Genève  –  officiellt för  en elmässa. Men varken någon inbjudan eller arrangör gick att spåra. Notan gick på 41 420 kr.

Thorsander har gått den långa vägen till makten och efter den ökenvandringen blir man givetvis törstig.

De s-märkta kommunalråden i Gävle Sture Sandberg och Håkan Vestlund, landstingsrådet Bernt Jerfsten och Jan Ericson, VD i trafikbolaget X-trafik var på Crazy Love i Bryssel utan att märka att de var på porrklubb eftersom ”lokalen var rökig.”   Röken hade uppenbarligen spritt sig även utanför klubben, eftersom meterstora neonbokstäver annars  kunnat upplysa om var herrarna befann sig. Notan gick på 32 000 kr.

Trots att neonbokstäver utanför entrén upplyste om vad som bjöds på nattklubben La Tour i Milano släntrade Gävleborgs kommunförbund dit kväll efter kväll under en resa 1994.  Utöver Kommunförbundets VD Sven Jansson var hr Vestlund med även här.  Var ska sleven vara om inte i grytan.  Porrklubbs-notorna gick på mellan 6 000 och 39 000 kr per kväll.

Sven Jansson åtalades för grovt bedrägeri, grov förskingring och trolöshet mot huvudman för att han låtit Kommunförbundet bl a betala spel på olika spelklubbar i Gävle.  Åtalet gällde 848 946 kr. Samtidigt pågick ytterligare en rättegång i Ljusdal mot Jansson för att han slarvat bort 1,4 miljoner skattekronor på spel.

I Stenungsund var kommunchefen på porrklubb för tiotusentals kronor samtidigt som kommunens bostadsbolag dragit kommunen till ruinens brant.

En s-politiker i Kungsbacka gjorde av med 50 000 skattekronor på sexklubben Kakadu i Köpenhamn. ”Det var inte uppenbart för mig att Kakadu var en porrklubb” förklarade han för tidningen Arbetet.

Frågan är om personer med så dålig synskärpa och usel uppfattningsförmåga skall ha politiska förtroendeuppdrag.

På Landstingstvätten i Alingsås kramade man ur så mycket skoj som möjligt ur verksamheten. Där fanns en s.k. skrotkassa bestående av intäkter från försäljning av maskiner, lump och upphittade smycken.  Intäkterna gick till resor, alkohol och annat som gör livet värt at leva för en socialdemokratisk landstingspolitiker. Landstingsrådet Hans Andersson (s) begärde tjänstledigt sedan byken (!) upptäckts.  Göran Persson kommenterade affären: ”Jag känner mig så snopen. Det är ju så korkat, så oerhört korkat.”  Det var förmodligen det att man åkte fast som var ”korkat ”!

Näringslivskonsulenten och f d ordföranden i kommunfullmäktige socialdemokraten Sölve Conradsson i Motala levde furstligt på skattebetalarnas bekostnad. Han försvarade sig med att han ”skolats in i en kultur” med semesterresor med fruar, dyra middagar och luncher på kommunens bekostnad.  Hela kommunledningen var indragen i nöjesreseskandalerna som de kallade ”resor för att främja näringslivskontakter med andra länder.”

Conradsson bakade bl. a in 10 650 kr för sitt 60-årsfirande på Statt i en nota på 118 403 kr – ”likvid för måltider i anslutning till Motala kommuns företagardag 950310.”

Hr Konjaksson – förlåt Conradsson  – åtalades för 39 grova fall av trolöshet mot huvudman. Dessutom åtalades åtta andra s-politiker för samma brott. Conradsson och kommunstyrelsens ordförande Håkan Carlsson dömdes till fängelse.

Av ånger eller ödmjukhet fanns inte ett spår hos dessa män som gav sken att vara hedervärda medborgare med kommunens bästa för ögonen.

Mer fiffel och båg: Några år senare förknippades Motala än en gång med fiffel. En av kommunens chefer polisanmäldes för att på skattebetalarnas bekostnad ha köpt tv-apparater, kameror och annan elektronisk utrustning – bl. a videobandspelare, kameror, digitalboxar och hemmabioanläggningar  –  till sig själv och några kolleger. Värdet på inköpen uppgick enligt ekonomichefen Leif Eriksson  ”till fem- eller sexsiffriga belopp.”

Kommunordförande Alf Ljungkvist (s)  i Sandviken fick avgå sedan även han gjort privata inköp på kommunens bekostnad.

Två kommuntjänstemän i Tingsryd avslöjades i november 2004 för att ha festat rejält för skattepengar under en projektresa till Ryssland – bl. a en middag med mycket sprit och avslutning på bordell.  Projektet i Mamonovo och Kaliningrad hade pågått i två år och finansierats med biståndspengar från Sida. Festandet avslöjades sedan männen utsatts för utpressningshot om vad de haft för sig i Ryssland.

Det socialdemokratiska kommunalrådet i Helsingborg Britta Rundström ville inte låta sig intervjuas om att hon på arbetarkommunens bekostnad åkt på kurs på Disneyland i Florida för 25 000 kr.

Tre månader innan Börje Granlund avgick som socialdemokratiskt oppositionsråd i Nacka länsade han representationskontot till sista öret.  Arbetarkommunens styrelse fick beskedet att han tänkte avgå i september 1999 och den 30 april 2000 var hans sista arbetsdag. Däremellan gjorde han en språkresa till Cambridge. Kursavgiften 34 300 kr tömde kontot.

Den socialdemokratiske nämndordföranden Bosse Östlund och hans förvaltningschef i Södertälje ombads år 2000 av kommunens revisorer att förklara resor – bl a till Rivieran, inköp och krogbesök för hundratusentals kronor.

Enligt Dagens Industri åkte tjänstemän i Örebros landsting till Hollywood för 45 000 kr i syfte att ”hämta inspiration till länets kulturliv.” Kulturchefen och en ungdomskonsulent tillbringade 10 dagar i Hollywood bl a med att bese Disneys julshow och en hockeymatch med Los Angeles Kings. [2]

Den genomröda kommunen Timrå var länge högborg för maktfullkomliga socialdemokratiska kommunpolitiker duktiga på att sätta sprätt på andras pengar.  Att gå igenom klippsamlingen om Timrå är – som det brukar stå i bokreklamen – ”fascinerande läsning.” Där finns nepotism, fallskärmar, förfalskade protokoll, utestängning av politiska motståndare, total likgiltighet för lagar och förordningar och en järnring av s-märkta bröder i vad  Expressen kallade ”de sjuttons gäng.”

Kommunchefen Bo Nilsson i Motala avslöjades med att ha fått arbete i kommunen med hjälp av falska betyg. När han 1990 sökte jobb som fritidschef använde han sin hustrus ekonomexamen från universitetet.

Uddevallas bussbolag fick i hemlighet kommunalt miljonstöd så att konkurrensförhållandena i branschen snedvreds. Chefen för kommunens festivalbolag polisanmäldes för bedrägeri, stöld, egenmäktigt förfarande och trolöshet mot huvudman i miljonklassen.

Den s märkta topp-politikern och ordföranden i Uddevallas arbetarkommun Helen Hagström Nordendorph åtalades för att ha undanröjt bokföringen på SSU:s kansli i syfte att dölja den egna brottsligheten.  Hon anklagads bl a för att ha lurat Försäkringskassan och Uddevalla kommun på 175 000 kr genom att avdrag på lönen inte skedde när hon samtidigt kvitterade ut sjukpenning, föräldrapenning och kommunala arvoden. Hon hade vidare undertecknat ansökningar om bidrag till den egna lönen med andras namn. Hon fälldes för undertryckande av urkund, bedrägeri och 16 fall av urkundsförfalskning

En socialdemokratisk kommunchef i Solna förde in folk på lönelistan som inta var anställda. Bulvanerna kvitterade sedan ut sina löner som politikern tog hand om. Enligt Tommy E Carlsson vid Ekobrottsmyndigheten hade den lönsamma verksamheten pågått i tre år.

Den 14 november 2005  skrev DN om att en ekonom i den kommunala bostadsstiftelsen i Uddevalla förskingrat 30 miljoner och bl. a köpt sex av lyxprostituerade.

Den s-märkta nomenklaturan borstar varandra på ryggen: Hur den s-märkta nomenklaturan håller varandra om ryggen och vänskapsband, lojalitet och maktbegär härskar visade sig än en gång när det avslöjades att vd:n för det kommunalägda Stockholm Vatten och f d socialborgarrådet Karin Jonsson utan att informera sin styrelse lånade ut 2, 5miljoner kr av skattebetalarnas pengar till bolaget Ecofem, där hon var styrelseordförande.  Revisorerna godkände inte transaktionen och Annika Billström ville sparka Jonsson. Då ingrep Mats  Hulth till Jonssons fördel ”Skulle hon få sparken skulle reaktionen ute i partiet bli kraftig. I ett sådant läge skulle jag själv och de som känner mig delta i en sådan reaktion. Jag hoppas allt går att lösa. ”Vilket det givetvis gjorde.

Karin Jonsson  är/var  f ö gift med Harald Ullman f d reklamguru för (s) och  paret är/var nära vän med Bosse Ringholm.

Enligt SKTF och SSR fick mellan 100 och 150 kommunala chefer sparken under fem år. Lågt räknat kostade de utköpta cheferna försiktigt räknat ca en miljard kr enbart för SKTF:s och SSR:s medlemmar. Under 2003 kostade f d kommunchefer enbart i Stockholms län 40 miljoner kr. Fallskärmsavtal som tecknats för mer än 15 år sedan fortsatte att falla ut på skattbetalarnas bekostnad i åtminstone ytterligare tio år.

Fr.o.m. 2000 uppbär t ex en kommunchef i Järfälla 43 500 kr i månaden fram till 2014 då han går i pension. S.k. fattiga och ”eftersatta” kommuner som Botkyrka, Haninge, Järfälla, Upplands Väsby, Sundbyberg och Södertälje betalade 2003 ut 1 600 636, 1 725 156,  l 537 280,  1 626 896 ,  1 382 301, 2 861 364 och  2 487 870 kr i avgångsvederlag.

Avslutningvis två citat: ”Ju högre apan klättrar desto mer ser man av rumpan” Sydafrikanskt ordspråk

”Pengar är som havsvatten – ju mer man dricker desto törstigare blir man” Schopenhauer

Pettersson tackar signaturen ISM

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

7 thoughts on “Den moraliska rötan i rörelsen del 6 av 8

  1. Det vore intressant att se reaktionerna om media inför ett val gjorde samma typ av inlägg i syfte att peka ut ett enskilt parti, förslagsvis SD.

    Övriga partiers eventuella moraliska röta skulle inte nämnas.

    • Såvitt jag vet har väl SD aldrig varit ett statsbärande parti
      så dom kan väl inte göras ansvariga förrän den dag dom
      blir det och fortsätter på Sossarnas linje, att Sverige det
      är vi?
      Sossarna är inte bara festprissar, där verkar att vara en
      hel del k— bockar också efter alla porrklubbsbesök.?

      Sen när det gäller granskningen av SD, är det något
      parti som blivit granskat i minst 20 års tid av hela
      Media kåren så är det SD, och när man inte hittat något
      så har trollfabriken Expo komponerat en höna av en fjäder.

  2. grebom5 – Sweden – Retired male with more than 25 years experience of overseas work, mostly in Africa and Asia but also Europe. Convinced that Islam is a dangerous religion present in our time but still using medieval ways of practising their religion.
    gamgubben skriver:

    Det är därför sossarna inte vill tala med SD för att de inte har samma värdegrund.

  3. Det kan inte bli tydligare hur sossarna leder landet till total kaos.Nu på morgonen lyssnar man på att i Tensta eldar man upp kommunalkontoret med hjälp av bildäck.Importerar man mellanöstern så blir det mellanöster.Välkommen till nya Sverige,dags att vakna Svenskar medan vi har något att vakna till.

    • Jag har varit vaken länge och röstat på SD så länge dom funnits. Det som är värre är att media undviker fakta som är vesäntligt för att förstå Sverige idag.
      Kan någon hitta kopplingen mellan regering, media och storföretagen, så kanske vi kan komma närmare sanningen?
      Lars Bern har några riktigt bra pusselbitar.

KommenteraAvbryt svar