Så döljs arbetslösheten hos Sveriges nyanlända

INVANDRING. Sverige har redan i dagens högkonjunktur stora problem med arbetslöshet bland nyanlända. Frågan är hur stor krisen kommer att bli när konjunkturen vänder? skriver Nima Sanandaji och Erik Sjölander i Expressen. 

 • ”På pappret har Sverige låg arbetslöshet, men i praktiken ser läget allvarligt ut”
 • ”Men problemet är i själva verket större. Anledningen är att en stor del av den faktiska arbetslösheten döljs genom anställningssubventioner. Arbetsgivare som tar in nyanlända, långtidsarbetslösa och unga inom ramen för programmen behöver bara betala en del av lönen. Skattebetalarna bekostar resten. Subventionerna kan vara så höga som 85 procent av lönen.”
 • ”Systemen med subventionerade anställningar har byggts ut av såväl den förra Alliansregeringen som Stefan Löfvens sittande regering. Sverige har nu blivit det land i EU som spenderar störst andel av ekonomin på olika former av anställningssubventioner.”
 • ”I klarspråk: läget på arbetsmarknaden för utlandsfödda är inte alls bra, och politikens fokus har varit att dölja detta genom subventionerade jobb. Trots att forskningen visar att överdriven förlitan på anställningssubventioner är fel.”

Uppskattningsvis handlar det om minst 30 miljarder som går till subventionerade jobb. Det finns även forskning som stödjer att subventionerade jobb tränger undan riktiga jobb.

Läs hela artikeln på Expressen…

-Pettersson säger att subventionerade anställningar kanske behövs ibland men i undantagsfall. Dagens storskaliga bidragssystem uppmuntrar till brottslighet och mygel och är fruktansvärt dyrt.

Arbetsförmedlingen kostar 80 miljarder per år men skapar inga arbetstillfällen…

Stöd bloggen…

22 thoughts on “Så döljs arbetslösheten hos Sveriges nyanlända

 1. Eftersom Svenskarna ska integreras i ”det nya Sverige” så behöver väl även arbetsmarknaden integreras till detta. vi behöver därför en pre-industiell ekonomi där geta-herdar, kamel-ryttare och hydd-byggare ingår. Det är också bra att svenska skogar brinner ner så ödemarken kan användas för nomad-liv.

 2. Utan att rodna står SL och MA och talar om hur många hundratusen de fått i arbete när de skulle be om ursäkt med orden: ”tyvärr har vi skuldsatt er ni skattebetalare ytterligare med X antal miljarder för att köpa låtsasarbeten för de nyanlända” ”ni kanske undrar varför, jo vi har ju inget annat arbete än att vara politiker som vi älskar för det är bra betalt och inget större ansvarstagande krävs, så snälla rösta på oss.”

 3. Det är stora hål i statistiken. När Arbetsförmdlingen mäter arbetslöshet, mäter man bara dem som är inskriva som man anser kan jobba. Massor av människor anser Arbetsförmedlingen inte står till arbetsmarknadens förfogande och är därför inte med i statistiken.
  Öppna dörren till ett av Sveriges största företag, Samhall. Där bryter i princip alla på något utländskt språk, utom möjligen arbetsledarna. Alla anställda har subventionerade löner.
  Så Löfven, om du tror att flyktingar är lönsamma är det nog bästa att någon partikamrat väcker dig ur din dröm, så kanske du fattar vilken mardröm du ställt till för Sverige.

  • Enbart under ett årstid som man räknas som arbetslös.
   Därefter blir det i s.k. Arbetsmarknadspolitiskt program..
   När det beryktade Fas 1 – 2 – 3 är helt borta.
   Samtliga som är inskrivna på AF skulle därför tas med.

   Ett sätt med att få ner arbetslösheten ytterligare är att korta ner antalet dagar som man går arbetslös.
   För att därefter skickas in i något s.k. arbetsmarknadsprogram.
   Vips så ha de ytterligare fått ner arbetslösheten.

   Med Samhall så har de helt frångått med att ta in dem som har någon arbetsnedsättning.
   IKEA anlitar Samhall med städning.
   Bara med att se på vilka ifrån Samhall som är där.
   Även de som går inne på Coops butiker.
   Liksom flertalet övriga stora städbolag som ISS.

 4. Det finns enorma pengar till ”forskning” i Sverige. Idag har Umeå universitet fått ett 20-tal miljoner av MSB för att ta reda på hur kriser skal kunna undvikas och vilka åtgärder man kan vidta för att undvika dessa.
  Det är ju helt otroligt att en myndighet kan outsourca sitt uppdrag på detta sätt?
  Jobbet för myndigheten blir nu bara att attestera fakturor från leverantören. Dessutom för något som myndigheten skall vara en auktoritet på!!!!

  Vad fan får vi för pengarba?

 5. Ja och nu hindrar de också nattsömnen,för oss i pangstäderna…Inget roligt att vara knegare i dessa områden. Skottsalvor och brandos ligger så tätt,att fönstren får förbli stängda !
  Därtill Polishelikopter som surrar runt över de olika Ghettona.
  Absurdistan tre veckor före avgörande valet….

 6. Det här måste väl drabba den svenska befolkningen också i form av lägre tillgänglighet av arbeten. Det är väl klart att att man som arbetsgivare väljer att att öka företagets lönsamhet om man erbjuds anställa någon som hjälpligt klarar jobbet till en lönekostnad av endast 15% av vad man normalt får punga ut. Svenskarna blir utan jobb och konkurrensen gentemot företag i samma branch blir satt ur spel. Kanske kvaliteten på företagets produkter sjunker, men 15% i lönekostnad uppväger kanske.

 7. Ta bort alla typer av instegsjobb och nystartsjobb för nyanlända- vi får dels betala deras subvention dels för tjänsten och produkten.
  Låt folk göra sig anställningsbara på egen hand annars kommer ingen att vilja betala lön för en invandrare utan räkna med att ”få dem gratis”…knappt någon blir ju anställd när stödet upphör.

 8. Enligt AMS egna statistik från 2017 rör det sig om 300 000 som är sysselsatta inom AMS arbetsmarknads åtgärder , så kostanden lär ligga närmare 75 miljarder.

 9. Hade Sossarna åtminstone varit så ärliga att dom kallat
  det för sysselsättning när skattebetalarna betalar 85% av lönen
  men istället kör man med att så och så många fler arbetar idag,
  ja men det genererar inga nya pengar när dom tas från
  statskassan?

  Sverige är illa ute!

 10. Verkar som de få som jobbar har postverkets kläder på sig.
  Kanske en förklaring till problemen?

 11. Expressen som har gjort så mycket ont, jag tänker närmast på Jim Olsson, när kommer ursäkten till honom , den skall komma så att alla ser och hör !

 12. Spara de jobben till dem som har problem, förutom analfabetism och ointresse. Att komma hit och göra sig oanställningsbar bör vara straffbelagt.

Kommentera