Medicinen för dyr – Isabella, 9, riskerar att bli blind – i Sverige prioriterar vi annat

VÄLFÄRD. 9-åriga Isabella Kühnel i Sätila lider av en mycket ovanlig sjukdom. För att överleva måste hon ta bromsmediciner. Sedan i höstas har Västra Götalandsregionen inte velat stå för kostnaderna. Nu måste familjen betala medicinen själv – en kostnad på 15.000 kronor i veckan.

Läs mer på Sveriges Radio…

-Pettersson vet att politiker, journalister och andra påstår att man inte ska ställa grupp mot grupp trots att det är politikens uppgift.

Ett exempel är herr Ahmad Suliman med tre fruar och 16 barn som fick stanna i Sverige trots att familjen saknade skyddsbehov och det är olagligt med månggifte i Sverige.

Isabellas medicin kostar 15.000 i veckan, herr Suliman med familj har 23.000 i bidrag i veckan, men det är politikerna som prioriterar och vi som väljer politiker…

Ett annat exempel, Isabellas medicin kostar 780.000 om året, en ensamkommande, ljugande desertör utan asylskäl från Afghanistan/Iran/Pakistan c:a 1.000.000 kronor om året. Det finns ett tiotal personer med Isabellas sjukdom i landet och tiotusentals ljugande afghanska män…

Om herr Suliman på bloggen...

UPPDATERAT: Ögonkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset ändrar sig och kommer att stå för Isabella Kühnels ögondroppar, rapporterar flera medier.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

14 thoughts on “Medicinen för dyr – Isabella, 9, riskerar att bli blind – i Sverige prioriterar vi annat

 1. Nu har det blivit en helomvändning så familjen behöver inte betala 15.000 per vecka för Isabellas medicin. Glädjande!

 2. ”för att överleva” tycker det är illa nog om hon mister synen, hemskt, önskar lt ger hk skydd.

 3. Det är läkemedelsföretaget eller dess importör som höjt priset från 1 700 till 15 000 kronor. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/isabella-9-far-inte-langre-sina-ogondroppar Motsvarande hände i USA med en ny ägare eller chef på ett läkemedelsföretag och den personen blev fullständigt stigmatiserad och hamnade slutligen i fängelse vill jag minnas. Vänsternissarna som är så duktig på att hänga ut alla som de ogillar kanske kunde göra lite nytta för en gångs skull.

  • Argus. Läs SVT:s reportage en gång till. Läkemedelsföretaget har inte höjd priset. Det är familjens kostnad som ökad från 1700 i veckan till 15.000.

   För övrigt tycker jag 1700 också är för mycket. Medicinen ska vara gratis för familjen. Sedan kan landstinget försöka minska kostnaden men det får komma i andra hand.

   Det är inte en förkylning det handlar om.

   • Au contraire, Pettersson:

    ”Men i höstas fattades ett nationellt beslut att dropparna, Cystadrops, inte längre skulle ingå i det så kallade högkostnadsskyddet. Patientnyttan står inte i rimlig proportion till vad läkemedlet kostar, menade TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.

    Josefin Kühnel, Isabellas mamma, känner sig maktlös.
    – Jag fick först panik, men då kostade dropparna 1 700 kronor i veckan, vilket vi hade klarat med ett extrajobb. Nu kostar de 15 000 kronor i veckan, och det är ju omöjligt för oss att bekosta, säger Isabellas mamma Josefin Kühnel.” (SVT)

    ”Högkostnadsskyddet begränsar dina kostnader för medicin på recept. Det innebär att du betalar högst 2250 kronor under ett år för mediciner som ingår i den så kallade läkemedelsförmånen. Överstigande kostnader betalar landstinget för.

    Receptförskrivna läkemedel inom läkemedelsförmånen är kostnadsfria för barn under 18 år.” (apoteket.se)

    Eftersom Isabella är 9 år så kostade medicinen inget för familjen innan Tandvårds- och läkemedelförmånsverket beslutade att den inte längre skulle ingå i högkostnadsskyddet. Efter beslutet fick familjen betala 1 700 kronor i veckan. Enskilda landsting kan själva besluta att ändå subventionera medicin. I detta fall tycks de valt att inte göra det. Att kostnaden sedan ökar dramatiskt kan därför inte förklaras på annat sätt än att läkemedelsföretaget höjt priset. Eftersom journalister har förmedlat information kan dess riktighet inte garanteras lyder min brasklapp.

    Om TLV skulle släppa igenom prisökningar som denna skulle högst troligt andra följa efter och till slut skulle hela systemet för högkostnadsskydd kollapsa så man sitter i en rävsax och Isabella är en bricka i ett cyniskt spel. Nu har dock kliniken ändrat sig och Isabella för sin medicin för 780 000 kronor om året samtidigt som medicinen inte är nationellt godkänd vilket kan leda till att Orphan Europe och i förlängningen dess ägare, Recordati S.p.A, sänker priserna.

    Vi måste få till en process där både patienters och läkemedelsföretags behov tillgodoses under balanserade former.

 4. Jag mår illa av den inhumana hanteringen av barn och sjuka och äldre i Sverige nu. Men friska muslimer som borde bygga upp sina länder kan t o m kristna sitta och böla och be för. Humanitär stormakt, jo, tjena!

  • Ja tyvärr så är detta dagens trygga och heligt mångkulturella Sverige i ett nötskal våra gamla och övriga infödda hederliga arbetande svenskar är noll värda kan och får behandlas hur illa som helst av makteliten och dess knähund PK-media och inte lär det bli bättre i framtiden heller !

 5. Vidrigt, men så är vi ju en humanitär stormakt, ( OBS gäller ej blonda, ljusa pursvenskar) utan bara typ Suliman! Hälsar Feministregeringen o Alliansen! Hur fan kan Ni rösta på dom PK??

Kommentera