Har alla myndiga svenska medborgare rösträtt i riksdagsvalet?


Svaret är nej om de är födda utomlands och aldrig varit folkbokförda i Sverige.

Denna bestämmelse må vara vettig men jag frågar mig vilken svensk medborgare är mer ”svensk och därmed rösträttsvärdig”, en person född och boende utomlands av två svenska föräldrar med århundranden av svenska släktband eller en utomeuropeisk person som redan efter ett par år i Sverige har tilldelats svensk medborgarskap utan något krav på språkkunskaper, egen försörjning eller kännedom om och beaktande av svenska seder och bruk?


7 responses to “Har alla myndiga svenska medborgare rösträtt i riksdagsvalet?

 • centurion

  Om man skulle fråga såssen, social/idrotts-ministern Annika Strandhäll, så vet ju alla att hennes (och ev. andras) våta dröm består i att MÄN ska fråntas sin grundlags-stadgade rösträtt. Men med tanke på hur dissekerade vi nu har blivit med genusvetenskap och allmän likriktning. så vet nog snart inte ens Annika själv vem hon är egentligen. Och om vi nu ska tillägna oss begreppet ”HEN”, så bör det innebära två saker. Antingen får alla rösta, eller så får ingen rösta. Rörigt va´ ?

  Gilla

 • Sten i Gatan

  Svaret är att svenskt medborgaskap ska vara mycket svårare att uppnå genom krav på härstamning och / eller motprestation, samt enklare att förlora genom visad allvarlig brist på åtlydnad av svensk lag, delaktighet i terrorism, anställning i utländsk tjänst eller främmande militär makt.

  Vidare borde röstvärdet differentieras istället för att vara lika som idag. (Regeringsformen kräver som bekant att rösträtten är lika för alla – inte röstvärdet). Med dagens databehandlade röstkort, torde det kräva automatisk samkörning med enbart några få myndigheters register för att enkelt kunna beräkna röstvärdet procentuellt, t.ex. vid att multiplicera tiden på hemvisten med kvaliteten på laglydnaden i Sverige. En svensk medborgare som bott i Sverige under lång tid och varit laglydig får därvid röstvärdet 1, medan en som bott kortare tid och brutit mot lagen får lägre röstvärde (exempelvis 0,5).

  Det är mycket mer relevant att belöna svenska medborgare som länge visat respekt för det svenska samhället och svenska lagen, än de som i ord och handling aldrig gjort någotdera.

  Med bägge ovannämnda åtgärder, erhålls upprättelse och rättvisa för det svenska folket samtidigt som demokratins idéer i Regeringsformen bibehålls.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Nästa år väntas enligt uppgift i SR från en moderat politiker en väldigt stor anhöriginvandring av bland annat icke läskunniga till paradiset Sverige som den lyckade SFI får ta hand om och förbarma sig över.
  Blir ännu fler röstberättigade svenska medborgare i framtiden.

  Gilla

 • KENT

  Beror säkert på vilket parti sannolikheten är störst hen röstar på.

  Gilla

 • The InfideL

  En svensk som är röstberättigad är en som har bara har en identitet till att börja med, och inte 6-7 som såssarnas valboskap..

  Gilla

 • tikamax

  Jag tror faktiskt att ”frågan” är för SVÅR för våra nuvarande POLITIKER….

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: