”Svensk” terrorist har rymt i Danmark

ISLAM. Den syrier som i går rymde från ett häkte i Köpenhamn misstänks vara inblandad i ett stort terrormål i Italien och har tidigare bott i Sverige. Flykten gjorde under onsdagen att polisen utrymde hela Köpenhamns centralstation och stoppade tågtrafiken mellan Köpenhamn och Malmö.


Mannen är syrisk medborgare och har suttit häktad i Köpenhamn sedan januari, i väntan på att han sak överlämnas till Italien. Han misstänks vara inblandad i ett stort mål som rör terrorfinansiering. Polisen i Danmark har ännu inte lyckats hitta mannen.

Ekstrabladet

TIDIGARE. 2018-05-18. ”Svensk” syrier gripen i Danmark misstänkt för terrorbrott

ISLAM. En 45-årig syrier bosatt i Finspång, Östergötland pekas ut som huvudman i en penningtvättshärva med terrorkoppling av den Italienska polisen. Mannen utreddes tidigare i Sverige för misstankar om terrorfinansiering men släpptes i november.

Enligt den italienska polisen är mannen, som tidigare varit bosatt på Sardinien i Italien, ledare för ett nätverk på minst 14 personer som sänt över 20 miljoner kronor till terrorstämplade al-Nusrafronten, i Syrien.

Pengarna ska enligt den Italienska polisen ha kommit från människosmuggling.

Syriern, med svenskt uppehållstillstånd som han fått på felaktiga grunder, häktades i maj förra året i Sverige och har ägnat åt så kallad hawala, ett sätt att föra över pengar utanför banksystemet.

Den svenska Säkerhetspolisen misstänkte att pengarna, som mannen var med och förde över, gick till terrorister. Parallellt bedrevs en utredning om penningtvätt.

Men utredningar drog ut på tiden, säger åklagare Martin Bresman, kammaråklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet på en knagglig telefonlinje.

Samtidigt visste Martin Bresman och Säkerhetspolisen att det fanns en europeisk arresteringsorder från Italien mot 45-åringen. Problemet var, enligt Ekots källor, att brottet han var eftersökt för i Italien – så kallat bank- och finansmissbruk – inte var brottsligt i Sverige.

Därför kunde han inte lämnas ut till Italien från Sverige. De svenska åklagarna bestämde sig för att släppa honom i november 2017.

45-åringen visste däremot ingenting om någon europeisk arresteringsorder. Och så snart de svenska åklagarna hävt reseförbudet reste mannen till Danmark.

Det skulle han inte gjort. För till skillnad från i Sverige var arresteringsordern giltig i Danmark. Åklagare Martin Bresman igen.

– Sedan hävde vi det reseförbudet och då reste han till Danmark och greps där på europeisk arresteringsorder.

Åklagare Martin Bresman vill inte svara på om han eller Säkerhetspolisen misstänkte att 45-åringen skulle resa till Danmark om han släpptes ur häktet.

Men säger han. Han visste att den europeiska arresteringsordern fanns Och han visste att Danmarks skulle kunna lämna ut 45-åringen till Italien om han greps där.

Den 45-årige mannen nekar till brott och hävdar enligt sin försvarare att han bara hjälpt människor i olika delar av världen att föra över pengar till varandra.

Sveriges Radio

Tidigare om ”Östgöten” HÄR och ”Finspångsbon” HÄR (det är samma person)

Norrköpings Tidningar kallat syriern för östgöte…

9 thoughts on “”Svensk” terrorist har rymt i Danmark

 1. Han släpptes i Sverige och greps i Danmark. Misstänkt terrorist… Inte olagligt i Sverige men i Danmark… Va faan är det här? Varför måste just Sverige ha blivit ett så totalt uppfuckat land?Är det inavel och partiboken som gjort alla sk beslutsfattare så satans ryggradslösa?!

  Faan skäms på er! Ni är totalt odugliga!

  9000 lögnare från någonstans…? Då ska det utredas… Förtur och ditten och datten.. kosta va det kosta vill, pga några högljudda sinnessjuka vänsteridioter känner.. och Batikhäxor trånar..

  Lagar om terrorism??? Det ska ta flera år att utreda och fatta beslut om! ! Så Jävla värdelösa ni är!

  • Har han gömt sig under lasarna, så gjorde en eferspanad terrorist i UK när jag bodde där, han lånade sin systers pass och flög ut från Manchester Airport iklädd en burka !

 2. Varför kallas han svensk? Ta tillbaka medborgarskapet för kriminella och utvisa dem på livstid.

  • Dessa muslimer är väl att likställa med zegenare, de kommer aldrig att göra något mer är terrorisera och kräva bidrag. Vem fan vill ha dom?

   • Linga :
    Inga vill ha dem, så Sveriges skattebetalare offrar sig, de betalar redan världens högsta skatter men ingenting som hindrar den” ”Humanitära STORMAKTEN”.
    Över världen känd som SVERIGE !

Kommentera