Dagens Nyheter faktagranskar åsikter, dessutom helt felaktigt

MEDIA. Dagens Nyheter, ni vet den tidning som påstod  att Sandvikens kommun tjänade 500 miljoner om året på invandringen är åter ute och fjantar sig. 

Den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali påstod på Facebook att Sveriges asylinvandring fortfarande ligger på ”abnormt höga nivåer”.

Det fick DN att gå igång rejält med sin fjantiga faktagranskning, då ska vi veta att Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski öppet sagt att DN under hans ledning inte är intresserade av fakta utan ”Vi kommer att satsa mer på denna typ av agendasättande journalistik som får oss att både tänka och känna…”

Nåväl,  eftersom Dagens Nyheter inte är intresserade av fakta, utan sedan 2013 arbetar med Agendasättande nyheter som betyder alltså att skapa publik uppmärksamhet och intresse för av massmedierna valda frågor.

 1. Medierna reflekterar inte verkligheten, de filtrerar och skapar den.
 2. Mediernas koncentration på några få ämnen leder till att mediekonsumenterna uppfattar dessa ämnen som viktigare än andra.

Den som är intresserad kan läsa mer i boken Setting the Agenda: The Mass Media and Public Opinion, Maxwell McCombs, 2004.

I Sverige gav alltså DN den agendasättande journalistiken ett ansikte då nytillträdde chefredaktören Peter Wolodarski beskrev det journalistiska uppdraget som: ”Vi kommer att satsa mer på denna typ av agendasättande journalistik som får oss att båda tänka och känna.”

Allt beror naturligtvis på vad man jämför med. 1989, när det kommit i runda slängar 30.000 asylsökande stängde socialdemokraterna med hjälp av moderaterna gränsen Sverige var fullt. Det kallades Luciabeslutet.

Nu försöker Dagens Nyheter faktagranska en åsikt. Jag tycker 5.000 asylsökande är abnormt höga nivåer så länge vi inte har ordning på dem som redan är här. Hanif Bali anser att 23.000 asylsökande plus anhöriga och ökande antal är abnormt högt.

Subernormalt

Ovanstående gäller EU, nedan enbart Sverige över lite längre tid.

Jag tror inte vi behöver kommentera DN något mer, det enda som verkar vara fel med Hanif Bali är partiet han företräder…

Stöd bloggen…

7 thoughts on “Dagens Nyheter faktagranskar åsikter, dessutom helt felaktigt

 1. Vem fan vill läsa den tidningen? Den är så mycket skit i, så den kan ändast användas till att lägga på utedasset.

 2. Så här kommenterade entreprenören, författaren och esteten Henrik Jönsson på sociala media tidigare idag. Henrik Jönssons video nedan kan jag varmt rekommendera.

  Citat

  Den här gången har DN skitit i det blå skåpet, på flera plan. Man toppar förstasidan med att falsifiera Hanif Bali’s värdeomdöme ”abnormt” utifrån sin egen subjektiva definition och smutskastar både Tobias Billström och Heberlein Ann av bara farten.

  En gräns har överträtts.

  Journalistikens framtida relevans sägs vara som ”faktagranskare”. Möjligen optimistiskt. Jag har varit emot kartellbildningen för granskning sedan dag ett, och nu har vi kvitto på att ”Faktiskt.se” redan havererat. Publicerade en video om detta tidigare i år:

  [youtube https://www.youtube.com/watch?v=sfNe0NiX40s&w=560&h=315%5D

  Ett kompletterande exempel är hur pigga murvlar falsifierar Donald Trump’s värdeord ”amazing” under förevändingen att värdeordet ”strong” borde ha räckt. Journalistikens framtid, som sagt.

  Slow clap.

  Slut citat

 3. Före Wolodarski var DN en hyfsad tidning. Numera är det en av de värsta vänstermegafonerna i vårt land. Helt enkelt en värdelös blaska.

 4. Apropå några synonymer till abnorm………….

  ….onormal, onaturlig, överdriven, underlig, osund, avvikande, snedvriden.

  Om någon nu granskar Sveriges siffror för asylsökande, jämfört med EU eller övriga Norden. Känns då ordet abnorms synonymer fel?

Kommentera