Från jättevinst till jätteförlust

I maj 2014 publicerade DN en rapport som tog svensk media med storm. Sandvikens kommun presenterade siffror som sade att den stora invandringen till kommunen gav en jättevinst på 500 000 000 kronor.

”Eftersom vi har jobbat en hel del med integration och flyktingmottagning har vi sedan länge haft klart för oss att över tid blir majoriteten av de som flyttar till Sandviken förvärvsarbetande. Nu fick vi siffror på det”.

DN:s artikel gömmer sig bakom en betalvägg och är därför ointressant. Vi använder istället Expressens artikel om nämnda kommuns glädjerop.

Det var 2014 och valrörelsen stod och knackade på dörren. Idag är det 2017 och nu blåser det kalla vindar in över Sandvikens kommuninvånare.

Fram till 2030 måste skatten höjas med 6 kronor, eller så måste det till nedskärningar i välfärden på 1 procent varje år fram tills dess.

SVT

Dessa chocksiffror över ett Sverige i kris är Sandviken inte ensamma om. Minns rubriken från maj 2016, om Sveriges sorgebarn nummer ett, Malmö. Skattehöjning med 6,41 eller neddragningar i välfärden med hundratals miljoner fram till 2030. Påminner inte lite om de siffror som Sandviken presenterar.

Sydsvenskan

Till sist några ord från SVT:s artikel där Sandvikens kommunordförande, socialdemokraten Peter Kärnström, lugnar sina kollegor runt om i landet.

”Sveriges kommuner och landsting, SKL, har redan uppmärksammat att många kommuner, inte bara Sandviken, står inför liknande utmaningar”

Hur många dessa kommuner är vet vi inte, inte heller vilka de är. Fast nog tusan Fredrik, undrar vi lite till mans var den lönsamma invandringen håller hus.

Minns ni Sandvikenrapporten? 

11 thoughts on “Från jättevinst till jätteförlust

 1. Undrar var Sveriges glada, klämkäcka och positiva finansminister M.Andersson bor, inte i Tensta väl ?

 2. I sedvanlig ordning begagnar sig makthavarna av den försmädligt missvisande litotesen ”utmaningar”, då det i själva verket handlar om en gigantisk belastning av det välfärdssystem den totalitära regimen dränerar till förmån för de massimporterade bidragsbedragarnas kravlösa komfort.
  Andreas.

 3. I min kommun så har ekonomichefen tre gånger gått ut i lokalpressen och varnat för att skatteintäkterna kommer att minska framöver. Det återstår tre åtgärder att vidtaga; Skattehöjningar, utgiftssänkningar och ta lån. Detta kan göras enskilt eller tillsammans.
  Varför kan man fråga sig?
  Vän av ordning går in och studerar befolkningsutvecklingen i kommunen, vilket kommunledningen skryter om, och finner en tillväxt om 4.325 personer mellan 2005 och 2016. Tillväxten består av flykting – och anhöriginvandring till 65%, födelsenetto om 30% och resterande 5% är inflyttade svenskar för arbete.
  Alltså, 5% skall försörja 95% vilket måste anses som en enastående bedrift, hoppla!
  Det är väl ingen nyhet men man måste nog anse svenska politiker vara ett enda stort gäng bestående av rena rama idioter, hoppla igen!!!!!

 4. Kan vi inte använda hela 2018 fram till valet att inte köpa ett
  enda ex av kvällsblaskorna och även dom stora dagstidningarna,
  uppenbart vill dom inte folkets väl, åtminstone inte dom
  Svenskfödda. Säg upp bekantskapen med skräpet!
  Dom går nog inte omkull i första taget, men dom får ju hellre
  inte ut budskapen(Lögnerna) till folket, så sluta köp!
  Och troligtvis kommer det att kännas i i kassakistan.

  • Varje sunt tänkande Pursvensk borde ha slutat med detta sen åratal tillbaka. Själv slutade jag köpa ALLA former av tidningar 2010.

 5. Nu kommer finansminister Magdalena Anderssons (S) ”Lilla puckel” att vältras över på kommunerna när statens bidrag upphör efter två års finansiering av asylkaoset från 2015 – 2016.

  Den lilla puckeln (Publicerat av: Johan Westerholm 2016-08-27)

  http://ledarsidorna.se/2016/08/den-lilla-puckeln/

  Magdalena Andersson (S) önskar nu politikerna i 290 kommuner ett käckt Lycka Till! … och upplyser samtidigt alla skattebetalare i hela Sverige om läget …

  https://2.bp.blogspot.com/-dLnWkKsgZYA/Vw9Kz6lV0dI/AAAAAAAASL4/TvDI_aDIanA8UuO4lMipuGWkzc10vUBxQCLcB/s1600/borta.jpg

 6. Starkare ekonomi en ekonomi kan inte bli varken svag eller stark eftersom ordet ekonomi är, läran om att handskas väl med resurser när det är knappt om tillgångar.
  Det har tydligt visats i Sverige att vi handskas mycket vårdslöst med tillgångar, se bara på bankernas agerande vad gäller bostadsköp. Hade inte bankerna varit så generösa med långivning så hade det idag varit lättare för ungdomen att skaffa eget boende eftersom prisnivån inte okontrollerat skjutit i höjden.
  Om vi hade tillåtit en tiondel av den migration vi haft hade både vi och de nyanlända mått bättre, vi hade inte haft den brottsstatistik vi har. Både skola, vård och omsorg hade mått bättre. Polis, brandkår ja alla samhällsfunktioner hade fungerat bättre.

Kommentera