Dåliga politiska beslut kommer att medföra dramatiskt högre elpriser närmaste åren

ENERGI. Tillsammans med vattenkraften är kärnkraften vår baskraft. Under 2017 stod kärnkraften för 38% av totala elproduktionen. Tidigare har Barsebäck 1 stängts år 1999 och Barsebäck 2 år 2005. Oskarshamn 2 stängdes 2013 och återstartades aldrig. Eon motiverade beslutet med låga elpriser i kombination med effektskatten på kärnkraft samt kommande krav på ytterligare säkerhetshöjande investeringar.

Men Socialdemokraterna och Miljöpartiet fortsätter nedmonteringen av kärnkraften. Oppositionen håller tyst. I juni 2017 stängdes Oskarshamn 1. Så nu var det bara åtta kvar. Ringhals 1 stängs 2019 och Ringhals 2 år 2020. Det innebär ett ytterligare bortfall om 1700 MW. Det blir en klar och tydlig försämrad effektbalans.

Svenska Kraftnät ansvarar för kraftöverföringen och driften av stamnätet. De har kommit med skrivelse ”Kraftbalansen på den svenska elmarknaden, rapport 2018″. Rapporten är välskriven och intressant då den blickar flera år framåt.

Läs vidare på Klimatupplysningen…

-Pettersson säger att det är lugnt. Vi får ta cykeln till medeltiden tillsammans med Miljöpartiet, sedan går det inte åt mindre energi med hundratusentals invandrare…

Förbrukningen idag klockan 17:20

Stöd bloggen…

16 thoughts on “Dåliga politiska beslut kommer att medföra dramatiskt högre elpriser närmaste åren

 1. Vem behöver kärnkraft när vi kan importerara skitig och billig kolkraft och gas, från Ryssland och Polen. Energibehovet löste vänstern enkelt med miljö aktivisterna i sin iver att stänga kärnkraften.

 2. Feministregeringen och 7 klövern kan glatt meddela att det inte kommer drabba vår nya adel utan bara vita pursvenskar som kostar från vaggan till graven! Grattis PK, eller tror Ni ngt annat ? Ha ha.

 3. Om dagens kärnkraft tycker jag inte.

  Men, jag är av den åsikten att det är vansinne att gräva ner avfallet. Forska på hur det som nu anses vara farligt avfall skall kunna användas som bränsle i nyare och förhoppningsvis mindre farliga reaktorer.

  I Norge verkar beslutsfattare kanske ha mindre dålig koll på läget.
  Det finns även mer av torium än uran.
  http://thorenergy.no/

 4. Jag tror inte det är dåliga poltiska beslut, jag tror helt enkelt det är lobbyverksamhet från elproducenterna.
  De säger att politiker måste ha höga löner för att inte bli frestade att ta mutor. Helt fel. Ju mer pengar man har ju mer vill man ha. Fråga Bill Gates och Mark Zuckerberg.
  Jag tror mer på låga politikerlöner, då vänjer de sig vid den inkomstnivån.

 5. Jag hade 2015 ett anbud för ett delprojekt till ett utländskt företag som ville producera alger för medicinskt syfte, en hög-elektricitet-krävande process. Aletrnativen för nya fabrikerna var någonstans i norra Sverige eller Seattle.
  Elpriserna var, och just nu är mycket lägre här hemma än i Kalifornien.
  Dock efter en dyr framtidsanalys valde företaget Seattle. Av någon anledning trodde de inte på Sverige 2015.
  Nu börjar jag förstå varför.

 6. Tokpartiet MP har ju varit med och utpressat moderater och sossar, då blir det så här. Hoppas att de åker ur riksdagen för all evighet.

 7. Vår regering gör verkligen ALLT för att omvandla Sverige till ett u-land! Ingen framförhållning alls, utan allt handlar bara om precis NU, NU, NU! Konsekvenserna av all skit man ställer till med lämnar man helt enkelt bara över åt någon annan i nästa generation att städa upp…

  Diagrammet ovan är mycket talande.
  Om man stänger ner kärnkraften kommer förmodligen många svenska industrier tvingas lägga ner sin verksamhet, eller flytta utomlands. Detta kommer garanterat att utlösa den väntade finanskraschen och de som då bor kvar i landet kommer bli tvungna att livnära sig på barkbröd då regimen även utrotat alla matproducerande bönder. Själva befinner de sig nog då på Bahamas eller i något annat skatteparadis där de gömt undan alla sina pengar.

  Tanken när man byggde ut Norrlandsälvarna, och senare kärnkraften på 70-talet, var väl till stora delar att kunna förse industrin med billig el. Detta för att stärka konkurrensen med utlandet. De flesta städer längs Norrlandskusten har fortfarande stora energikrävande industrier, men sedan staten avreglerade elmarknaden har elen blivit mycket dyr för dessa ! Flera av kraftverken längs t.ex. Indalsälven är idag dessutom i utländsk ägo.

 8. Det ända som vi kommer att ha ett kraftigt överskott av i framtiden och som vi redan framgångsrikt exporterar är musselmen med islam-ideologisk fanatism som är extremt triggerhappy och man känner igen dom på sin utsmyckning, bombväst, skjutvapen och knivar, inte att förglömma deras kacklande läte!, allha akbar.

 9. När röluvan släppt in sina 30 milj. nya sängkamrater, så måste vi återstarta alla stoppade verk och dessutom dra igång ett 50-tal nya om elen ska räcka.

 10. Jag vet inte om det är så tokigt. Det finns fortfarande många som tror att vår nya regering är kompetent, kraftigt höjda elpriser kanske räcker för att väcka dem utan att förstöra Sverige bortom räddning.

 11. Sverige kan vara självförsörjande på det mesta och med en normal regering så hade så också varit fallet.
  Nu går landet istället under med dunder och brak!

 12. Vi kommer köpa ström från tyska brunkolseldade kraftverk istället tack vare MP:s politik.

  • Om vi ha råd med tyska elen! Vi klagar, skulle vi ha Tyska elpriser skulle vi storkna

   • Det stämmer nog, men vi har ju en mycket sämre köpkraft p.g.a. mycket lägre löner, så den prisnivån de har i Tyskland är inte lika betungande för en tysk löntagare som den hade varit för en svensk löntagare.

Kommentera