Sveriges helikopterresurser 1999 – nedlagda av socialdemokraterna


HISTORIA. Det har funnits en annan tid, när Sjöfartsverket hade avtal med Försvarsmakten om att använda helikoptrar vid sjöräddningsinsatser. Det byggdes sedan på med att även kommunerna kunde rekvirera helikoptrar vid exempelvis skogsbrandsbekämpning. Erfarenheten då var att det var bättre att rekvirera en liten resurs som kunde sättas in snabbt innan elden spred sig i stället för att senare tvingas sätta in större resurser. 

Till nedanstående bild ska tilläggas att det även fanns privata helikopterföretag med resurser till skogsbrandsbekämpning. 

Kommunerna kunde rekvirera helikoptrar när följande beaktades:

 • stora bränder
 • snabb spridningshastighet
 • resurser på marken och deras säkerhet vid vattenbombning
 • naturliga begränsningslinjer för branden
 • direkta släckningsinsatser
 • säkerheten för flygande enheter
 • lyfthjälp/transport av material och tramsport till svårtillgängliga platser
 • spridningsrisk vid värdefull skog, miljö eller egendom

Nåväl, ovanstående resurser och mer därtill försvann med försvarsbesluten 2000 och 2004. Socialdemokraterna ledde regeringen med Göran Persson i ledningen, men alla partier utom Sverigedemokraterna var med om att slakta försvaret.

-Pettersson misstänker politikerna ändå tänker skylla på USA eftersom kalla kriget tog slut, utom favoriten Obama, och Jimmie Åkesson. Någon långsiktig konsekvensanalys gjordes lika lite som vid besluten om massinvandring.

Läs gärna – Räddningsverket – Helikoptrar i kommunal tjänst, för övrigt är Räddningsverket också nedlagt. De försökte se till att allt fungerade och betalade delar av beredskapen. Numera har vi Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap i stället med Dan Eliassons (S) som chef. Det var dock inte Eliasson som såg till att helikoptrarna försvann. Jag tror dessutom att helikoptrar är mer mångsidiga än brandbekämpningsplan och kan användas året runt till många olika ändamål.

Twitter

Som vanligt gäller, lätt att riva ned – svårt och dyrt att bygga upp, kommer du ihåg det Göran?

Göran Persson gjorde lumpen som handräckningsman, alltså malaj, vid P10 i Södermanland 1969. Malaj blev den som av någon anledning inte klarade att göra den vanliga värnplikten.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 


41 responses to “Sveriges helikopterresurser 1999 – nedlagda av socialdemokraterna

 • havemydoubts

  Försäkringskassan slösade bort 4 miljarder under 2017, på felaktiga assistansersättningar, där även pengar kan ha finansierat terrorism. Detta kapital hade istället kunnat användas till brandkatastrofen. Man gnäller om att det är för dyrt med investeringar, men bedrägerier är man villig att finansiera.

  Gilla

 • Micke

  Om det nu är för dyrt, kanske man skulle gå ihop med några likartade grannländer, typ Finland, Norge och Danmark, och hålla ett el. kanske två flygplan med besättning och tillhörande servicepersonal i beredskap på någon flygplats/bas för en snabb insats, kan ju inte kosta mer än 9000 ensamkommande utslaget på 50år vad vet jag, men vi ska ju inte ställa grupper emot grupper.

  Gilla

 • eugenecork


  …användning av helikoptrar borde anses förkastligt vid all
  brandbekämpning…RÖDE HANEN blir på endast triggad
  å tycker det är kul då någon blåser på honom…någon kbm
  vatten blir till ånga innan det nått marken i ett eldhav på
  flera 1000 tunnland…därför borde riktiga plan, ämnade för
  vattenbombning användas…
  detta bara som ett litet apropå till de ”mindre vetande”!!!

  Gilla

 • Lena

  Kusligt att det verkar som samordnat, alldeles för mycket för att vara en slump.

  Kanske att vi skall lyssna på ett land med långt längre erfarenhet ?

  Gilla

 • kurteda

  På 1960-talet räckte det med ett telefonsamtal från brandförsvaret till flottiljen för att de skulle få helikopterhjälp.

  Gilla

 • Håkan

  Var är den feministiska brandbekämpningen?

  Gilla

 • eugenecork


  som jag skrev i förrgår…om någon vettig människa
  i sandlådan kontaktat Vladimir Putin, skulle han
  säkert ha sänt 10 vattenbombare på stört och allt
  hade varit släkt inom 6 timmar…gissar han fixat
  detta gratis, möjl. vi fått dega ngn mille pr/plan i
  bränslekostnad…egentligen skulle man ha utgett
  sig för att ha varit Stefan Löfven å ringt ryssen
  Snacka om innevånarna i Fjollträsk blivit häpna
  om en armada bamsiga vattenbombare kommit
  inflygande Österifrån!.,))

  Gilla

 • eugenecork

  https://www.dn.se/nyheter/sverige/vattenbombaren-testades-i-sverige-men-politikerna-sade-nej/

  som sagt i artikeln ovan…35 miljoner för 1
  plan i mitten på 1990 talet, skulle säkert
  ha betalt sig i dag…skulle säkert gått att
  förhandlat fram ett bättre pris då, ifall
  samtliga Nordiska länder beställt varsitt?
  …slutnotan på dagens bränder lär säkert
  inte stoppa på mindre än 3 miljarder

  Gilla

 • Benny Wikstedt

  Han ser smart/dum ut redan där! Han tänker inte följa någon/något..han vill göra på sitt eget sätt! Så tolkar jag bilden nu i efterhand🧐

  Gilla

 • Lena

  Tittar på fotot och förstår så väl ….politiker är / var hans enda utväg.

  Gilla

 • Fred

  Vi har gett bort allt och investerat noll. Då blir det så här – hur svårt ska det vara att förstå? Tyvärr behöver vi ”det händer inte oss” svenskar som levt i en rosa bubbla alldeles för länge och kastat pengar till både höger och vänster börja se om vårt hus och skog. Som en bortskämd unge som måste börja spara, behöver Sverige få på arslet för att vakna, tyvärr inte så här hårt men också tyvärr att vi ändå inget kommer att lära.

  Gilla

  • Lena

   Fred :
   Det tar generationer att ta till sig ekonomi och hyfs, för sent för flera generationer framåt. Kanske att bränderna kan väcka en del !

   Gilla

 • Hanna

  Så irriterande att höra ”landsfadern” Löfvén idag på radio från brandområdet norrut. Han sa ”när det gäller ställer vi upp för varann” och tackade räddningstjänsten, frivilliga, någon mystisk riksdagsgrupp?? vad de nu hade gjort…? Inte något sas om de norska och italienska insatserna som bistår oss eftersom vi inte behöver ha så dyra saker själva enligt MSB:s nya chef Dan Eliasson som gör succé var han än kommer.. ☹️

  Gilla

 • Suzie

  Vilka goda föredömen grabbarna i Afs är.
  se videon med Gustav Kasselstrand.
  ”Alternativ för Sverige tar paus från politiken och åker till Pålsgård i Jämtland för att hjälpa till i släckningsarbetet.
  När politikerna inte agerar är det upp till oss medborgare att göra det!”

  Gilla

 • Suzie

  Act for America la ut denna intressanta videon redan i juli 2013.
  Brigitte Gabriel är organisationens president.

  Forrest jihad: Al-Quida gives members diagram & instructions CBN

  Gilla

 • Jörgen

  Sverige behöver tydligen inget brandflyg, försvar, utan vi klarar oss med det fånigaste världen nåonsin skådat, feminism,jämstäldhet.

  Gilla

 • gamgubben

  Tycker att svenska politiker ska läsa svenska ordspråk och styra landet med hjälp av dessa. När ska skogsbränder bekämpas? ”Bättre att stämma i bäcken än i ån.” Inte lätt för det behövs ordförståelse. Men att vara tvungna att vänta på hjälp från EU tills skog för 5-600 miljoner brunnit upp plus kostnaden för att använda helikopters för att skvätta en kubikmeter vatten här och där. Detta är bevis för att våra s.k. ledare måste få personliga assistenter för att klara sina uppgifter.

  Gilla

 • age

  Var kanske denna ”besparing” av statens utgifter också en bidragande del till att Borg och Reinfeldt fick guldstjärnor i marginalen för den ”goda ekonomin” under deras regeringstid?

  => Allt har ett pris! Det finns inga gratissmörgåsar!

  Gilla

 • Joy

  Skulle vilja se denna kluns gå 30 mil med full packning, sätta upp tält och sitta brandvakt. Åla och sedan göra en framryckning under ett befäl. Jisses!

  Gilla

 • Lellegoo

  Helikoptrar gillas ej av flygvapnet. De är ett nödvändigt ont för att plocka upp flygare som skjutit ut sig.
  Helikoptrar konkurrerar om pengarna till JAS.

  SAAB och Wallenberg gillar heller inte helikoptrar. Vid JAS höjdpunkt jobbade xxx personer med detta system på FMV. Med helikoptrar jobbade x personer.

  Gilla

 • Edwin

  Stefan står framför en brandbil och lovar mera pengar om några år, andra visar vad en Svensk gör https://twitter.com/afs_riks

  Gilla

 • Wally Walrus

  Synes som G Persson var en övergödd gris redan på den tiden.

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  och skog för 600 miljoner har brunnit upp hitintills!

  Det hade vi fått många helikoptrar för!

  Gilla

  • Billy Boy

   En av de italienska piloterna sa att det kommer att ta c:a 100 år för ny skog att växa upp till samma storlek som den som nu brunnit ner.

   Bränderna fortsätter och brandytorna expanderar i storlek. När branden slukar människors bostadshus, djurstallar med djur i samt sommarstugor mm går ytterligare mycket stora värden förlorade.

   Gilla

 • Grune

  Jag undrar vad svetsarn gjorde på brandplatsen? Sprang han och bar hinkar eller delade han ut vattenflaskor åt personalen.

  Gilla

 • havemydoubts

  Varför inte låta alla dessa tuttafyrkräken vara med nu och lära sig hur svårt det är att släcka bränder?

  Gilla

 • Grune

  Om man skall hårdra detta så är det alltså sossarnas fel att halva Sverige brinner.

  Gilla

 • putte

  Hela den Svenska samhällsfunktionen är ett stort fiasko , det rustas ner på alla fronter , ska vi inte som en nation klara av våra egna problem utan måste vi förlita oss på att andra länder gör jobbet åt oss .Sedan kan man ju konstatera att snillet Dan Eliasson har en rackans otur , han och regeringen räknade nog kallt med att hans nya jobb skulle innebära några lugna och sköna månader med hög lön utan något som helst krav på kunskap , ack så fel dom hade . Men nu är det väl läge för nysvenskarna att göra en insats för sitt nya fosterland , ge dom var sin granruska och en vattenhink och så ut i blåbärsskogen , inte det ja men dom ville ju ha enkla arbeten och något enklare än att slå med en ruska och bära vatten finns väl inte .

  Gilla

 • Andorrs

  Jag kommer att rösta på socialdemokraterna för det har vår familj gjort i alla tider brukar det låta.

  Gilla

  • Ej sosse

   Ha ha, ja det är ju så det brukar låta. Sedan gnäller de varje mandatperiod om hur illa det är med Sverige och partiet och att var bättre på Palmes tid.

   Gilla

 • Cirkus Sverige.

  Som Socialdemokraterna… inte riktigt bra på någonting…..förlåt…jo, leka med andras pengar, skylla på andra och ordna sönderfall.

  VAL 2018…för FÖRSTÅND !

  Gilla

 • B Bäver

  Norrmännen o italienarna vattenbombar, svenska regeringen har möte på tisdag. Under tiden brinner det vidare. S är fullständigt värdelösa på krishantering, tänk på Estonia o tsunamin (S igen) Sverige får låna o betalar för plan i Italien, jätte begåvat, innan MSB tänkt o planen flugit hit brinner det vidare. För dyrt säger stjärnljusen i regeringen. Behövs det rabblas upp där man aldrig säger: För dyrt!

  Gillad av 1 person

 • Lena

  Jag brukar inte skratta åt lyteskomik , nu gör jag.
  Bilden säger vem han är , en sådan bedrövlig typ och ful som fan, hade klarat det om han inte var ”full i fan” !

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: