Varför inte ryska brandbekämpningsplan?

SKOGSBRÄNDER. Det rasar omkring 60 skogsbränder. en del mycket omfattande i Sverige just nu. Det har utmattat både resurser och personal inom räddningstjänsten.

Nu står hoppet till två italienska brandflygplan som ska börja arbeta idag och som kan skopa upp 6.000 liter vatten åt gången ska kunna göra skillnad i släckningsarbeten där helikoptrar och markinsatser hittills gått bet.

Alliansen riktar kritik mot regeringen för att beredskapen kring bränder i skog och mark inte är bra nog. De har tydligen glömt att de satt vid makten i åtta år då det också brann en hel del utan göra något åt saken. 

I mitten på 1990-talet testade Sverige kanadensiska brandbekämpningsplan med gott resultat Förutom all räddad skog sparades tusentals arbetstimmar för räddningstjänstens personal under de elva bränderna testet pågick.

Totala kostnaderna (inklusive kostnader för flygplanet) var i 8 av 10 bränder mellan 10-75 % lägre där flygplanet använts. Undantag är en brand med högre kostnader, och en brand med likvärdiga kostnader.

Försöket pekade på att besparingen skulle bli 16 till 27 miljoner kronor under ett år med vattenbombare i full drift som kunde användas vid omkring 300 bränder, enligt Räddningsverkets rapport om ”Skopan”. Projektet lades dock ned på grund av byråkrati och revirtänkande. Alltså odugliga politiker.

I SVT Nyheters direktsändning nyligen om bränderna fick MSB:s chef Dan Eliasson frågan om Sverige ska äga flyg som kan vattenbomba. – Problemet i Sverige är ju att det är en ganska dyr verksamhet för en kort tid av året. Då måste man hitta flygplan som kan vara multifunktionella, som kan användas på vintern för annan verksamhet och på höst och vår. Det är en fråga som vi får titta på med andra aktörer.

Nåväl, mycket kan vi beskylla Dan Eliasson för men inte att det är brist på brandbekämpningsutrustning. Däremot hörde jag aldrig Eliasson uttala sig om priset för invandringen när han var chef över den. Dessutom ska vi jämföra med andra kostnader. Vid skogsbranden i Västmanland år 2014 beräknas världen för en miljarder ha brunnit upp.

När det gäller multifunktionella flygplan så finns de på nära håll, att köpa eller hyra. 

Beriev BE-200 är ett multifunktionellt amfibie-flygplan tillverkat i Ryssland av Beriev Aircraft i Irkut.

BE-200 kan användas för

 • brandbekämpning
 • spaning och räddning
 • kustbevakning
 • miljöövervakning
 • last och pssagerartransporter
 • Be-200 kan landa på land och vatten, har två mans besättning och kan släppa 270 ton vatten över en brand utan att tanka.

Bara som tips till regeringen, men ringa till ryssarna är väl inte att tänka på.

-Pettersson kan också tänka sig ett samarbete med Norge, Finland, Danmark, Estland, Lettland, Litauen, Polen eller varför inte betala för att ryssarna har beredskap för vår räkning.

44 thoughts on “Varför inte ryska brandbekämpningsplan?

 1. Planet tar inte 270 ton, det tar 12 ton dvs dubbla mängden som de plan som nu används på bekostnad av att det kräver större sjöar att dra vatten ifrån.

  • Det är ingen som sagt att planet tar 270 ton. Det står att planet kan släppa 270 tom mellan tankningarna. Sedan har ryssarna både större och mindre plan.

   Problemet är att vid varje brand går det för lång tid innan tillräckliga resurser sätts in och stoltheten eller politiska intressen hindrar regeringen (MSB) att ringa och fråga vem som har lämpliga resurser och kan sätta in dem innan bränderna sprider sig för mycket.

 2. Intressant att läsa alla kommentarer. Inte minst att så många blandar in den iofs knepiga invandringspolitiken med brandbekämpningen. Vad de har med varandra att göra förstår jag inte. Vad som är intressant är hur de ryska vattenbombarna skulle ersätta övrig bekämpning på ett effektivt sätt. Att dom kan flyga si och så långt utan att fylla på bränsle är ju ganska ointressant. Att dom tar c:a 10 ggr mer vatten per överflygning är ju heller inte så intressant om man inte ställer det i relation till vad övrig bekämpning klarar per tidsenhet. För att kunna räkna på det måste man veta 1. hur tankar dessa plan vattnet ? 2. kan dom tanka från mindre sjöar ? 3.kan övriga helikoptrar och andra plan vara i luften samtidigt ? 4.måste planen till en flygplats för att fylla på vattnet ? Har försökt få svar på dessa frågor men misslyckats. Finns det någon i detta forum som kan svara ?

 3. Om man tycker att det blir för dyrt att köpa in plan som används bara under en kort period, så kan man väl när det inte brinner, använda dessa plan till nyanländas återresor hem till sina egna länder. Det måste ju bli en mindre kostnad än att fortsätta försörja dem här.

 4. Vi ska faktiskt visa medmänsklighet och försörja några ensamkommande med några miljarder så det finns inte pengar kvar.
  Så vad förväntar ni er.
  Vad är några skogsbränder mot alla dessa kriminella unga män?
  Ingenting.
  hälsning Annie Lööf.

 5. Branden i U-län kostade miljarder hur många, säg en, alltså 1000 miljoner. Ett plan hade kunnat släcka elden efter en dag kostnad säg 50 miljoner inkl. avskrivningar av planet. Besparing 950 miljoner.
  ”Nej det är så dyra investeringar” sägs det, ingen tycks tänka på vad vi har eldat upp bara i år, säkert mera än vad ett plan kostar. Politiker kan bara tänka i efterhand aldrig förutse, dessutom har de ingen vilja för annat än sin egen välfärd verkar det.

  • Ja, och underhållet av planet ger ett bra jobb. Men vi måste ju hålla med dygnet – runt – service av vuxna män från andra länder. Det är viktigt ju annars är vi rasister!

 6. I Sverige orsakas allt, som skadar landet och dess folk, alltid av banala faktorer, som tillfälligheter, otur eller möjligen okunnighet eller allmän tafflighet. Eller, som Pettersson skriver här, av ”byråkrati och revirtänkande” eller ”odugliga politiker”.

  Svenskar ser sig, och alla sina landsmän, som alltigenom goda människor. Hat, elakhet och ondska finns inte här. Vi svenskar är alla i grunden goda, ärliga, uppriktiga och omtänksamma, anser vi. Svenskar har aldrig onda avsikter eller dolda agendor.

  Visst vet vi att det bland oss finns hatiska människor, men de finns alltid i väl definierade grupper, som ”fascister”, ”nazister”, ”kommunister”, ”rasister” osv. Men i grunden är vi så goda, så goda. Så ser vi också våra kära ledare och deras ämbetsmän: De är ärliga, uppriktiga och vill sina landsmän väl. Ofta klantiga, men de vill självklart sitt land och sitt folk väl, eller hur?

  Vi äldre växte upp i ett land, där överfallsvåldtäkter inte fanns, mord gav krigsrubriker i tidningarna och man behövde inte låsa dörren, när man gick till jobbet eller skolan. Svensken var ärlig, helt enkelt.

  Vad vi inte inser, är att det tog åttahundra år att komma dit. Det började med jarl Birger Magnusson och hans son, Magnus ”Ladulås” Birgersson. Det var deras lagar, med hårda straff, som krävdes för att få ordning på svenskarna och få dem att börja respektera varandra. Åttahundra år tog det, men resultatet var gott och vi kom så nära ’Paradiset’ man kan komma, det som vi upplevde som barn. Sedan gick allt åt h-e.

  Rötan, som nu sakta bryter ned vårt folk och vårt land, infekterade svenskarnas sinnen så smått redan för femhundra år sedan. Den spred sig först till landets förvaltning, till media och framför allt politikerna. Därifrån har den sakta sjunkit ned i folklagren. Vi måste inse att trädet Sverige idag är genomruttet och moget för avverkning. Vilket naturligtvis var meningen med hela ’infektionen’ från början.

  Fortfarande finns det en liten kärna av ’goda svenskar’ – med klara sinnen, kärlek till sitt folk och fötterna djupt i den svenska myllan – men den omfattar mindre än 10% av befolkningen. Visst börjar många sakta ’tillfriskna’, men de har en mycket lång väg att gå, innan de fått bort ’rötan’ ur sina sinnen och kan se klart.

  Vad dessa svenskar måste få klart för sig, är att det som sker runt omkring dem – i stort som i smått – sker enligt en plan. En djävulsk plan, som har sitt ursprung utanför vårt folk, men som nu genomsyrar hela vårt samhälle. Det är ingen tillfällighet att svensk arkitektur idag är genomgående ful, det är ingen tillfällighet att svenskarna numera klär sig i svart, det är ingen tillfällighet att ’musiken’ idag är allt annat än musik. Det är heller ingen tillfällighet att det svenska språket förflackats till oigenkännlighet och att en genomsnittlig svensk inte längre klarar av att läsa svenska texter, som är äldre än hundra år.

  Först när man fått allt detta klart för sig, kan man angripa sjukan vid roten och få bort den. Vi måste begripa att politikerna, journalisterna och ämbetsmännen – vare sig smarta eller korkade – drivs av ett hat mot sitt eget folk och sitt eget land. Deras sinnen är så förvända att de ser gott som ont och svart som vitt. De är helt enkelt onda ända in i märgen. De hatar allt som är vänligt, ljust och gott. De frossar i att tänka och handla som djävlar.

  Så, nej Pettersson, det handlar inte om ”byråkrati och revirtänkande”. Inte heller handlar det om ”odugliga politiker”. De vet vad de gör och de njuter av att göra det. Punkt.

  Därför skaffade de inte effektiva vattenbombplan. Därför får inte ryska vattenbombplan släcka bränderna. De vill att Sverige skall brinna, tills landet är förött…

 7. Sverige ska inte ha några flygplan enligt miljöpartiet.
  Dessutom så går alla resurser som är möjliga att frigöra ner i det svarta hålet.

  • Brandmännen kan cykla till jobbet precis som alla miljöpartister (utom de som måste flytta stenar eller ska på konferens).

 8. Jämförelse av kapacitet:

  Varje flygning kan det ryska planet ta ombord 270 ton vatten att vattenbomba bränderna med.

  Varje flygning kan det mindre italienska planet ta ombord 6,2 ton vatten att vattenbomba bränderna med.

  D v s det italienska planet måste göra c:a 44 flygningar där man tankar vatten och vattenbombar bränder för att komma upp i samma vattenmängd som det ryska planet klarar av på endast EN (1) flygning.

  Helikoptrarnas lilla kapacitet kan nästan betraktas som droppar i eldhavet.

   • Tack Pettersson för påpekandet!

    Ja, 270 ton vatten sammanlagt under flera flygbombningar (ovisst hur många) låter ju rimligare. Det är ju ändå en imponerande kapacitet.

    Stora fördelar med att kunna vara i effektiv drift under långa pass för att snabbt kunna släcka bränderna innan man måste återgå till basen för att tanka nytt flygbränsle.

  • Tillägg / Komplettering:

   ”Beriev Be-200 has a capacity of 12 tonnes (12,000 litres, 3,170 US gallons) of water …”

   D v s det ryska planet kan vattenbomba ut totalt 270 ton vatten över bränder innan man måste tanka nytt flygbränsle. Med 12 ton vatten i lasten vid varje bombning klarar man att hämta och dumpa vattenlasten över brandområdet vid c:a 31 tillfällen innan man måste återgå till basen för att fylla på nytt flygbränsle.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Beriev_Be-200

 9. Har för mig att det är SDs fel att det brinner och har brunnit utefter järnvägarna när tågen kört med bromsar som legat på = dåligt underhåll.

 10. Har för mig att det är SDs fel att det brinner och har brunnit utefter järnvägarna när tågen kört med bromsar som legat på = dåligt underhåll.

 11. fd sparkade sozzesopan eliason nu chef för krisberedskap anser att sverige inte har råd med egna plan? jag anser att sverige inte har råd med den mannen, efter valet bör han skyndsamt förflyttas till ny befodran som pottkusk på ålderdomshem

 12. Hur många lagligt inköpta/hyrda brandbekämpningsplan skulle vi kunna få för skattepengar, istället för den olagliga ”gymnasiereformen” ?

  • Vad är viktigast för de svenska makthavarna och det övriga välgödda hycklande och totalt föraktfulla etablissemanget, mångkultur eller brandbekämpningsplan och helikoptrar ?
   Gissa den som vill och kan.

 13. Många bra ideer. Skulle även vilja höra varför Finland klarar sig så bra i jämförelse. Samarbete med närmaste nationsgrannar borde vara naturligt. Jag hörde på nyheterna att brandförsvaret har ständigt nedmonterats sista 15 åren. Personal, som jobbar på fältet är starkt kritiska till de ständiga nedskärningarna av beredskapen.

 14. Bra resonemang, jag fick det intrycket efter branden i Västmanland att det skyndsamt skulle vidtas åtgärder för att dra lärdom av det inträffade och eventuella misstag så att det inte skulle få så omfattande skador. I det tror jag ingick inköp av lämplig utrustning.

 15. Sverige gör ofta fel prioriteringar.
  Pratade med en person som är väl insatt i de vertolhelikoptrar vi hade tidigare. Några saker han nämnde var att inget annat system vi har eller beräknar skaffa kan hovra på samma ställe så länge så lätt, kan lyfta lika mycket. Vertolhelikoptrarna kunde dessutom nödlanda på vattnet och det fanns pumpar som kunde hålla undan eventuellt inträngande vatten vilket betydde att de även kunde starta igen från vattnet. En annan viktig sak som han nämnde var att om något var fel med helikoptern kunde piloten själv bedöma om det ändå gick att flyga. De nya systemen får flygförbud och felet måste avhjälpas innan de kan starta. Även om nödställda riskerar dö.
  Under Estonia-katastrofen fungerade inte vinscharna som de skulle och det lär även funnits korkade beslut bakom det också. Men så ska de även inte varit konstruerade för att användas så intensivt.

  • Väldigt intressant! Var och tittade på vårt fina flyg i Sverige i fredags, på Flygvapenmuseet i Linköping. Hjärtat svällde av stolthet över så mycket fin teknik och vid tanken på de modiga människor som flög dessa kolosser.

   • Vi hade ett fantastiskt land med många fantastiskt duktiga svenskar som tilläts blomma ut då och den fasansfullt ondskefulla socialdemokratin (Sovjet, Maos Kina, Sverige) hade inte blommat ut i all sin djävulskhet ännu.

 16. Undrar om rysk kaviar fattas på höjdarnas bord vid deras
  feta fester som betalats av skattebetalarna? tror inte det?

  Vi hade på 60 talet ett av Europas starkaste försvar, som jag
  tror Ryssarna hade respekt för, sen har vi haft 3 regeringar
  som lagt ner försvaret , sålt ut alla beredskapslager ( var har
  dessa Miljarder tagit vägen?) och när man har lagt ner
  försvaret börjar man att mopsa sig mot Ryssland, skyller allt
  ont som händer i Världen på Ryssarna, inte särskilt smart!

  Behandla Ryssarna med respekt ifall ni vill ha respekt tillbaka,
  En början kan ju vara att köpa Ryska brandbekämpningsplan
  när dom nu har sådana!

 17. På den gamla ”GODA TIDEN” så hade Sverige årligen ca. 50.000 inneliggande värnpliltiga spridda på regementen över hela Sverige. På några timmar så kunde dessa värnpliktiga med befäl vara på plats och släcka bränder. Dessutom så kunde Sveriges dåtida 19 flygflottiljer, med egna brandkåren och helikoptrar, snabbt vara på plats och deltaga i släckningsarbetet. Marinen hade två helikopterdivisioner, en i Berga och en på Säve, Armén hade två helikopterdivisioner en i Boden och en i Linköping.
  Idag har Vi tre flygflottiljer, marinen har upphört att existera och armén har helikopterverksamhet i Linköping. All helikopterverksamheten är samlad under Försvarsmakten och räcker inte på långa vägar till att stödja civilsamhället. Sverige får nu hjälp med norska helikoptrar och brandsläckningsflyg från Italien, va?
  MSB har inga resurser, och är totalt handlingsförlamat, men Eliasson funderar på att trycka upp armband i plast med text; ”#elda inte i min skog”!
  Sverige är totalt nedrustat och saknar basala resurser för ett fungerande civilsamhälle men har råd att satsa 100 – tals miljarder årligen på andra nationer och andra nationers medborgare!
  Kan en nation sjunkit djupare i dyngan än Sverige och vad är det för ”pelle – jöns – människor” som röstat för detta elände?
  ”Saliga äro de korkade ty de skola icke drunkna”!

  • Det sades om i morse att det har nu även begärts in fler brandflyg.
   Varför inte denna begäran framfördes omg. kan man undra över.

   Det saknas runt 2.500 deltidsbrandmän runt om i landet.
   På flera stationer är de underbemannade så att de inte har personal för rökdykning.
   Där det finns personal så finns det där också brist på rökdykarutb.
   Lille Morgan Johansson tycker ändock att vi har en bra kapacitet för brandbekämpning.
   Samt att man genom EU hjälper till med de plan som finns.
   Men faktum är att det brinner även i de södra delarna av Europa.
   Så dessa brandplan har varit upptagna och har jobbat där nere.

   Försvarsmakten har idag 3 st. helikopterdivisioner.
   Det är F 17 Ronneby samt Malmen – (gamla f.d. F3) Linköping. Som numera också är flygskolan och går under F17.
   Den tredje är F 21 vid Luleå .

   Att försvaret nu inte hjälper till med sina helikoptrar är på grund av att personalen har gått på semester.
   Men de i hemvärnet som har sin semester när det rings då ställer de upp mangrant..

   Tala om en helikopter som heter duga var HKP 4.
   Hade den funnits kvar så tala om en bra arbetshäst för vattenbombning.
   Det står några av dem fullt flygdugliga i en hangar som nu är ett museum på Säve (F 9).

   Lägg märke till på slutet hur Kn Lennart Käck tar ner HKP 4 och landar framför publiken, för att därefter också backa.

   Kn L Käck in airshow with Vertol 107, HKP 4.

  • Många av mina killkompisar och bröder var vapenvägrare, men det låg på brand på flygfält istället. Det var jag väldigt stolt över. Men sur också, att vi kvinnor inte fick vara med. Men å andra sidan var jag krigsplacerad på en avdelning på vårt stora sjukhus, så jag fick ändå vara en viktig del av totalförsvaret.

  • Idag har ju Sverige efter decinnier av okontrollerad massinvandring i stället en skaplig summa av nysvenskar och pensionsräddare, kanske skulle man lite försikt kunna fråga om de vill ställa upp och för sitt nya hemland och hjälpa till att släcka bränder men det kanske vore kränkande och rasistiskt besvära med en sådan fråga ?
   Att kräva av nysvenskar att hjälpa till är ju naturligtvis helt uteslutet i dagens kravlösa och morallösa Sverige, krav och skyldigheter ligger ju bara på infödda hederliga äkta arbetande svenskar.

   • Jo tjena! Men tanken är värd några sekunders betänketid, sedan infinner sig verkligheten.

  • Men vi har ju fått mångkultur, massvis med muslimer, negrer, araber och babbar som lever på socialhjälp och som berikar oss på alla sätt i stället. Så ville socialistdumsvensken i demokratisk ordning ha det och så fick den.

 18. Vad skulle hända om man diskuterade
  brandbekämpningsplanen när det är 30 grader kallt?

  • Eller plogbilar nu på sommaren?

   Se det som en försäkring. En sak man har inte för att man vill det ska behövas utan som ett måste ifall det skulle behövas.

   • Tror du inte att om 10 år skulle journalisterna filma
    brandbekämpningsplanen i 30 graders kyla och
    indignerat utbrista att hit gick miljontals kronor
    av skattebetalarnas pengar?

  • Det talas om endast säsongsbehov. Just det. Isbrytare använder man på vintern och skogsbrandssläckare på sommaren. Berätta för de beslutande i city.

  • Vänd på det hela med stora snöslungor mitt i sommaren ??

   ”Snöröjning på Arlanda”

   • Just det! Det ingick ju snöröj i brandförsvaret på flygplatserna också. Hitta alla översnöade lampor, som visade in-och utflygning i mörkret.

 19. Putin har orsakat bränderna i Sverige meddelas från säker källa.
  (Förlåt mig för min ironi.)

 20. Nu är det fara å färde. Ring i kyrkklockorna. Dan Eliasson ska titta på problemet när sommaren är slut.

Kommentera