Expo får en konkurrent


Ordet konkurrent är naturligtvis inte korrekt, möjligen när det gäller finansieringen av organisationen, stiftelsen eller vad ni vill använda för ord. Den nya stiftelsen heter Doku och har som syfte att granska islamismen och jihadismen i Sverige.

Bland grundarna till stiftelsen finns Sofie Löwenmark, journalist på bl.a. Expressen och Magnus Sandelin, författare och journalist.

Expo har i många år granskat den s.k. högerextremismen i Sverige, där fokus inte sällan legat på Sverigedemokraterna. Stiftelsens toppfigurer har kunnat resa landet runt och hållit föreläsningar för dyra pengar och inte sällan har de suttit i medias finsoffor som inkallade experter där man getts möjligheten att debattera om, men sällan med.

Grundarna av Doku ska nu göra samma sak med den muslimska extremismen. För att sammanfatta orsakerna till stiftelsens uppkomst uppger initiativtagarna följande argument:

 • Säpos bekräftelse att den våldsbejakande islamismen är det största hotet mot Sverige
 • Gruppen våldsbejakande islamister är större än den höger- och vänsterextrema gruppen tillsammans
 • Individer ur denna miljö har kunnat både lämna och återvända till Sverige efter deltagande i IS och andra terrororganisationer
 • Gruppen salafister är ett snabbt växande fenomen i landet
 • Det har har tillåtits ske då knappt någon har vågat granska problemet i rädsla för att kallas rasister
 • Statliga medel har finansierat tvivelaktiga föreningar och grupper med tvivelaktig agenda

Det här är givetvis bra och nödvändigt, men risken är att en stiftelse med fokus på den växande islamismen är för sent ute. Vi får se och följer detta med spänning.

GP

Doku kommer till en början att finansiera sin verksamhet med s.k. fundraising, där allmänheten kan hjälpa till med att donera pengar. Detta görs på den här sidan och i skrivandets stund har drygt 48 000 kommit in på de två dagar insamlingen varit öppen. Målet är 500 000.

Tidigare nämnda Expo behöver inte allmänhetens hjälp att finansiera sin verksamhet. Föreläsningar inbringar hundratusentals kronor varje år, statsbidrag från bl.a. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor och Kulturrådet har inbringat miljoner. Man har kunnat hämta miljoner från Allmänna arvsfonden, statliga Vattenfall finns bland finansiärerna och självklart också LO. Rebecca Weidmo-Uvell publicerade förra året ett inlägg om just Expos finanser och vilka som ger dem ekonomiskt bistånd. Värt att läsa.

Huruvida staten, fackförbunden och andra aktörer är lika villiga att sponsra granskningen av den muslimska extremistmiljön återstår att se. Vilka som tänker lägga ned tid på att starta en stiftelse med målet att granska vänsterextremismen och dess tentakler får vi nog se oss i stjärnorna efter. De står ju för det goda hatet, förser de stora medierna med underlag och stöds av stora delar från det mediala Sverige.

Dokus webbsida är under konstruktion, men den kommer att kunna följas här.

Ps. Undrar om Miljöpartiet är lite byxis nu? Ds.


12 responses to “Expo får en konkurrent

 • Björn

  Min fråga är lika aktuell nu som alltid: Vem granskar granskarna (journalisterna själva)?
  Detta skrå som lever efter egna regler väl medvetna om att t.ex. politiker och makthavare är livrädda för att kritisera dem av rädsla att utsättas för drevet som journalister är proffs på att sätta igång i tid och otid.
  Jag är sjukt trött på det ständiga hyllandet av journalister som någon slags hjältar vilket de inte är.

  Gilla

 • hllviken

  Håll ögonen på okynnesanmälarna:

  Gilla

 • Ourgon

  AB Kuhnke kommer inte att gilla DOKU om Westerholm har rätt i vad han säger.

  Gilla

  • Ourgon

   https : // soundcloud . com / aronflam / 85-johan-westerholms-jihad

   Hm, varför kom inte länken till Soundcloud med förra gången?

   Gilla

   • Ourgon

    …och nu finns den två gånger. Den är värd att lyssna på, men två gånger är överdriven…

    Gilla

 • Mm

  Bortkastade pengar, ut med muslimer och låt dem aldrig mer beträda svensk jord. Åk hem till något långtbortistan. Riv allt som har med den religionen att göra, och övriga. Kyrkor med kulturellt värde kan vara kvar, men ut med präster som tror sig ha mandat att ringa i kyrk klockor. Vem tror de att de är.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Apropå lite om enfaldiga organisationer………….

  En före detta Pridebesökare, tar till orda.

  ”Jag är homo och Pride är inte längre för mig.

  Jag tycker inte om identitetspolitik. Den förminskar mig som människa.

  Och nu har den vunnit och tagit över Pride. Jag kommer aldrig att sluta arbeta för homosexuellas rättigheter – men 2018 slutar jag närvara vid Pride”, skriver Maria Hölerman i Dagens Samhälle.

  https://www.dagenssamhalle.se/debatt/jag-ar-homo-och-pride-ar-inte-langre-mig-23169

  Gilla

  • pettersonaxeagentlemansgentleman

   Frågan är väl bara vilka ”rättigheter” HBTQ-rörelsen inte redan tillskansat sig, där det påträngande flödet av krav och manifestationer, rimliga som orimliga, aldrig inkluderar begreppet skyldigheter gentemot resten av samhället.

   Då det avvikande, rent makabra eller nyanserade tillåts ta en oproportionerlig del av det offentliga utrymmet i anspråk och tjäna som något slags ideal, sker detta alltid på bekostnad av den allmänna moral som utgör en av samhällets absoluta stöttepelare.

   Ett annat adekvat exempel, vilket representerar dess diametrala och de facto inkompatibla motsats, är den utbredning muslimernas primitiva kultur och icke sällan inhumana människosyn beviljats inom vårt namndemokratiska existensutrymme.

   Dags att erinra om det faktum att precis ALLT inte alls går an.
   Andreas.

   Gilla

 • Billy Boy

  Tänk att det behövdes 8 år och 9 månader innan man äntligen börjar fatta budskapet från Jimmie Åkesson (SD) i debattartikeln i Aftonbladet daterad 19 oktober 2009 …

  Läs mer på länken nedan:

  https://unv.is/aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article12049791.ab

  Hur mycket mer tid kommer stiftelsen Doku att ta på sig innan man får fram faktauppgifterna som visar att Åkesson hade rätt redan år 2009 även i denna fråga?

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Bäst att de är försiktiga i sin granskning så de inte kränker någon eller anklagas för det numera totalt urvattnade ordet rasism, gruppen som ska granskas är ju som alla vet lite känslig!

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Äntligen !!!!!!!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: