Svenska fängelser nästan fulla, våldet ökar

BROTTSLIGHET. Det blir allt trängre i svenska fängelser. Vilket i sin tur lett till att allt mer våld rapporteras och att dubbelt så många vapen beslagtas innanför murarna. Våldet sker både mellan intagna och är riktat mot personalen, rapporterar SVT

Aftonbladet 13/3 2000.
Regeringen vägrar ta fram färsk statistik så troligen ser det ännu värre ut nu. 

Det är ovanligt fullt i svenska fängelser just nu. För fyra år sedan var 85 procent av platserna upptagna. Nu ligger beläggningen runt 95 procent.

Förra året rapporterades 91 fall av våld mellan intagna och 327 fall av våld mot personal. Det är en ökning med 39 respektive 65 procent på två år.

Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg begärde tidigare i år mer resurser för att öppna 800 nya fängelseplatser, men ännu har inga pengar kommit.

-Pettersson menar att vi borde kunna hyra fängelseplatser i fångarnas hemländer.  Det borde bli billigare och bättre för dem att vara nära släkten. För övrigt kostar en svensk fängelseplats sex gånger mer än snittet i EU. 

Det sitter drygt 4000 fångar på svenska anstalter, ungefär en tredjedel är utländska medborgare. Hur många som är invandrare vet vi inte eftersom regeringen år 2002 förbjöd registrering av etnicitet och religion. Anledningen är inte svårt att spekulera om. Andra länder för statistik och redovisar den årligen.

Nåväl, i brist på officiell statistik som kan vi titta i Aftonbladet från 1996…

Ni vet att Aftonbladet älskar att rota i gammalt skit och döma dagens Sverigedemokrater för deras påstått nazistiska förflutna. Mindre känt är att Aftonbladet hjälpt till att sprida djupt rasistiska artiklar och påståenden från den kände invandrarhataren och vänsterextremisten Jan Guillou i januari 1996.

”…Men rent faktiskt så förhåller det sig alltså så att risken att en invandrare skall begå brott är ungefär dubbelt så stor som att en svensk skall begå brott…”

”…besöker man ett svenskt fängelse ser man en mycket mörkare bild, en närmast chockartad bild. För bland de intagna på fängelse är invandrarnas överrepresentation mycket större än vad man kan utläsa ur brottsstatistiken. Jag överraskades själv av denna syn när jag besökte Norrtäljefängelset förra året för att hålla ett föredrag. Så gott som alla fångarna kom till gymnastiksalen och det var ju lätt att se att svartskallemajoriteten var enorm (idag 75 % på just det fängelset)…”

”…Anledningen till att fler invandrare än svenskar dras in i narkotikasmuggling är mest att invandrarna har vissa talanger som är nödvändiga i sammanhanget men som helsvenska förbrytare saknar. De talar exempelvis kurdiska, arabiska och spanska, vilket underlättar om man ska göra affärer på de språken…”

”…det är inte särskilt lönsamt att stå i grönsaksstånd i Rinkeby centrum och redan nu har de alldeles för stora utgifter (hasch, eventuellt redan nu tyngre droger) för att ha tid med ett anständigt liv. De försörjer sig i huvudsak på småbrott, säg inbrott och väskryckning…”

”…Bara genom pengar kan man skaffa sig mänsklig värdighet och mycket pengar ger mer mänsklig värdighet än lite pengar. Pengar skaffar man inte i farfars grönsaksstånd utan genom brott…”

”…I gänget finns en stark övertygelse om att livet är och kommer att förbli en kamp mellan oss och dom (svenskarna) och det har egentligen inte så stor betydelse hur objektivt sann erfarenhet man har av diskriminering från dom andra, svennarna, eftersom känslan av diskriminering är så stark…”

”För många zigenare stjäl för mycket. I ett inslag som handlade om zigenare påpekades bland mycket annat att alldeles för många zigenare stal för mycket. På den punkten fanns inga sakliga invändningar. Men det väckte indignation att denna rasistframkallande sanning hade framförts i TV. Radionämnden fällde programmet enligt sin allra strängaste regel som handlar om brott mot Sveriges demokrati och man motiverade sin fällning just med att denna typ av påpekanden skulle kunna framkalla rasistiska stämningar i landet…”

”…Det statliga forskningsorganet BRÅ tillsatte en utredning för att visa att zigenare verkligen inte stal för mycket. Utredningsresultatet gick emellertid dramatiskt åt motsatt håll, varför utredningen hemligstämplades…

”…Denna gällande politiska moral, att förtiga olämpliga fakta, hindrade alltså länge all vettig journalistik i ämnet invandrare och brott. Följaktligen kunde denna brottslighet utvecklas i fred under lång tid…

– Det mina vänner är några citat ur en artikel av extremisten Jan Guillou i januari 1996 och publicerad på den främlingsfientliga hatsajten Aftonbladet. 

76 procent av de kriminella är invandrare, skrev Tino Sanandaji på sin Facebook år 2015.

– Men vi får inte glömma att även svenskar begår brott. Exempelvis körde Pettersson sex km för fort på en 70 sträcka häromåret och fick betala 1.600 kronor i böter.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

15 thoughts on “Svenska fängelser nästan fulla, våldet ökar

 1. Nu påstås också fängelserna fulla.
  Då behöver vi kanske inte importera fler brottslingar, eller hur Morgan.
  Hur går det för Ynkeman att skicka ut sina utlovade 80 000.

 2. Hur ska Jerzy bortförklara det faktum att fängelserna börjar fyllas?
  Han ljuger ju alltid om att brotten minskar. Tyvärr inte inom de mest brottsbenägna grupperna som med råge uppväger svenskarnas minskning av brott.

 3. Moderaterna förstörde ett väl fungerande land med dö 2014. Förlåt dem aldrig detta !

 4. Det blir resultet när total odiciplin införs på Kriminalvårdens fina fullservade hotell det ska daltas och fjollas med fångarna de får som de vill och tar då självklart över till slut, dagens s.k fångvakterna eller rättare sagt betjänter har numera inget att säga till om eller någon uppbackning från en ynklig och ryggradslös chefsledning det är bara de stackars brottslingarna som är livsviktiga !
  När man började som fångvaktare för 35 år sedan då i en icke mångkulturell miljö innanför för murarna rådde disciplin vakterna bestämde agendan fångarna visste vad som gällde de var minst två i alla lägen och fängelseledningen stöttade personalen, det var fulla platser även på den tiden och mycket våld men har man bara riktiga riktiga styrmedel en tuff nolltolerans ett högt säkerhetstänk en stark kåranda så håller man naturligvis brottslingarna lättare i schack innanför murarna vilket gjordes förr.
  Bara att jämföra dagens kramgoa polis med polisen som fanns förr innan Sverige blev tårdrypande mångkulturellt, förr var det polisen och ingen annan som bestämde på gator och torg och gjorde man inte som polisen så, ja då blev det hårda tag vilket ju är otänkbart i dagens lättkränkta och alltid rasistiska Sverige.

 5. Det är bara att konstatera 7 klövern håller på att lyckas göra Sverige till ett muslimskt land. Sverige vänner vi måste se till att Jimmy Åkesson blir Sveriges Statsminister efter valet i sep………..

 6. Och detta trots att kriminella släpps ut nästan meddetsamma och de flesta aldrig gripits. Det visar också hur låg kriminaliteten var innan kultur och rasberikningen.

 7. Vad är att vänta med en sådan politik som förs idag och som har förts, alla politiker verkar vilja slå varandra i att vara dummast, ingen av dem ser till det bästa för Sverige. Blir lätt såhär när inkompetensen av politiker är lika med noll.

 8. Politikerna har tänkt att Sverige skall hysa all världens brottslingar i fängelse, de importerar gärna fler med hjälp av röda korset.

 9. ”Öppna ERA hjärtan” (M)
  Skriv kontrakt med muslimerna om att islamisera Sverige (S)
  Släpp mängder med hemliga data om Sverige (Trafikverket )
  Släpp in mängder med oidentifierade 20 åriga ”barn”, män. (regeringen)
  Tillåt bygge av ”stridsledningscentraler”, moskéer, i hela Sverige!
  Låt utvisade stanna kvar i Sverige!

  Vart är vårt fosterland på väg?

Kommentera