Negativt Facebookinlägg om muslimer inte hets mot folkgrupp

YTTRANDEFRIHET. Håkan Jonsson, 75, från Västerås frikänns av Västmanlands läns tingsrätt och Svea Hovrätt för Hets mot folkgrupp. Jonssons Inlägg anses visserligen ha varit obalanserat, generaliserat och negativt mot folkgruppen muslimer och spritt på ett sådant sätt som förutsätts för straffansvar, men den 75-årige mannen frias ändå från åtalet om hets mot folkgrupp.

I ett inlägg på Facebooksidan Politikfakta skrev Jonsson följande: ”Att det ska vara så svårt att inse muslimernas hot mot EU, dom är som barn, hotar, gapar, storkäftade, maktgalna, saknar empati, opålitliga med diktaturfasoner och hatar det fria ordet.” Mannen åtalades för hets mot folkgrupp men såväl tingsrätten som nu även hovrätten frikänner mannen från brottet.

Enligt Tingsrätt och Hovrätt är det inte fel att skriva att muslimer hotar, gapar, är storkäftade, maktgalna, saknar empati, är opålitliga med diktaturfasoner och hatar det fria ordet.

Domstolen konstaterar att publicering hade skett på en Facebooksida som är tillgänglig för allmänheten. Sidan hade ett betydande antal följare, vilket mannen måste insett. Hans meddelande hade således spritts på det sätt som förutsätts för straffansvar enligt 16 kap. 8 § brottsbalken. Muslimer är vidare en sådan folkgrupp som omfattas av bestämmelsen.

Inlägg är, skriver domstolen, visserligen obalanserat, generaliserande och negativt mot folkgruppen muslimer. Inlägget får anses vara del av en diskussion om staten Turkiets uppfattning om ett heligt krig i Europa. Mannens uttalanden ger uttryck för att EU därigenom är hotat, vilket inte kan anses vara en helt orimlig uppfattning mot bakgrund av vad den turkiska utrikesministern ska ha uttalat.

Ur Tingsrättens dom ”Håkan Jonssons har gjort inlägget som ett svar på eller kommentar till de återgivna
uppgifterna i media att Turkiets utrikesminister påstått att ett heligt krig är nära förestående. Det är allmänt känt att Turkiet, även före den misslyckade militärkuppen under sommaren 2016, inskränkt de mänskliga rättigheterna och
friheterna samt att landets politik tagit en mer nationalistisk och totalitär inriktning. Vad det heliga kriget närmare skulle innebära framgår inte. Utrikesministerns uttalande har emellertid, såvitt framgår, skett mot bakgrund av utgången i valet i Nederländerna, som är en demokrati och ett EU-land. Turkiet är ett land där den övervägande delen av befolkningen är muslimer. Att uppfatta det återgivna uttalandet som att det är fråga om ett religiöst krig där muslimer står mot EU-länder är mot denna bakgrund inte långsökt.”

Även om man särskilt kan ifrågasätta relevansen av uttalandena om att muslimer är som barn, empatilösa och opålitliga, anser inte rätten att mannens uttalanden i detta sammanhang – särskilt mot bakgrund av vikten av att även yttrandefriheten respekteras – klart kan sägas ha överskridit gränsen för en saklig och vederhäftig diskussion.

Han kan därmed inte genom inlägget anses ha uttryckt missaktning för muslimer på ett sätt som är straffbart och åtalet för hets mot folkgrupp ogillas därför.

– Pettersson läser – särskilt mot bakgrund av vikten av att även yttrandefriheten respekteras – och menar att det är dags att avskaffa lagen om hets mot folkgrupp. Den används av dem om inte gillar invandringskritiker och saknar vettiga argument för islam och invandring…

Västmanlands Tingsrätt dom B 3004-17

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

4 thoughts on “Negativt Facebookinlägg om muslimer inte hets mot folkgrupp

KommenteraAvbryt svar