Nederländerna godkänner burkaförbud


av Soeren Kern • 3 juli, 2018

 • ”Folks ansikten bör inte vara dolda i samhället, för det är våra ansikten som ger oss vår identitet och våra grundläggande kommunikationsmedel med andra.” – Geert Wilders, Frihetspartiet (PVV).

 • Den holländska inrikesministern Kajsa Ollongren sade att den nya lagen representerar en ”rättvis balans” mellan ”friheten att klä sig som man önskar” och ”det generella intresset i kommunikation och säkerhet”. Hon sa också att det är långt ifrån ett brott mot de grundläggande rättigheterna eftersom det kommer ge muslimska kvinnor ” tillgång till ett bredare socialt liv” eftersom de om de inte täcker för ansiktet så ”får de fler möjligheter till kontakt, kommunikation och möjligheter att ta sig in på arbetsmarknaden.”
 • Europakonventionen har två gånger beslutat att burkaförbud är lagligt, vilket gör möjligheten att det holländska förbudet skulle kunna ogiltigförklaras i domstol föga troligt.

Den holländska senaten har godkänt en lag som ska förbjuda all ”ansiktstäckande klädsel” i offentliga byggnader, inklusive sjukhus, skolor och myndighetskontor, samt i kollektivtrafiken.

Trots att förbudet inte gäller på offentliga gator så ger lagen polisen rätt att be individer avlägsna ansiktstäckande klädsel för att fastställa deras identitet.

De som trotsar förbudet – vilket inkluderar islamiska slöjor och plagg som burka (som täcker hela ansiktet) och niqab (som täcker hela ansiktet förutom ögonen), samt balaklava och heltäckande hjälmar – kommer att få betala böter på 410 euro.

Den nya lagen, som antogs av det holländska representanthuset i november 2016 blev godkänd den 26 juni av 44 mot 31 röster i senaten med 75 mandat.

I ett uttalande förklarade regeringen, som inte ännu har meddelat när lagen kommer att träda i kraft, ändamålet med den:

Läs vidare

 


3 responses to “Nederländerna godkänner burkaförbud

 • Joy

  Märkligt att kvinnor anser att de har rätt att maskera sig och underkasta sig en hatisk gud som anser dem mindervärdiga. De kuvar sig frivilligt under hat och förtryck! Säger de iallafall.

  Gilla

  • Lena

   Joy :
   Under många år hade jag en granne , vi hade stora tomter så vi stötte inte på varandra varje dag, hon var algeriska och så (satans rälig) men det var inget emot hur elak / ond hon var.
   Hon har sålt sitt hus , tror jag jag eller har det sedan åratal under försäljning, har blivit åtalad för bedrägeri och hennes före detta man en amerikan har blivit åtalad för misshandel av en annan granne.
   Jag har all rätt att INTE tycka om !

   Gilla

  • Jörgen

   Ja detär märkligt men och andra sidan vet dom inget annat.
   Men än märkligare är Svenska kvinnor som gifter sig med dom och skaffar barn med dom och sen inte förstår någonting när han slår in pannbenet på våpet och tar barnen till sitt hemland.Är inte det också märkligt joy?

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: