Gamla får inte välja hemtjänstpersonal

DO tog igår ett prejudicerande beslut när man ansåg det vara diskriminerande att gamla människor har kunnat välja bort utländsk hemtjänstpersonal.

Varför gamla människor valt bort utländsk personal framgår inte. Rädslan för det främmande och svårigheter att förstå personalens brytning och ibland dåliga svenska kan förstås vara två anledningar. Den här rätten ska nu tas bort från de gamla. Nu återstår att se om muslimska kvinnor tvingas ta emot manlig och icke-muslimsk personal när de behöver hemtjänst, eller om också detta är ett område där man gör undantag.

SVT

17 thoughts on “Gamla får inte välja hemtjänstpersonal

  1. Invandrare har annars en annorlunda en lösning på diarré.

    80-åring fick handtag i ändtarmen
    ”Personalen skulle stoppa hennes diarré”
    En 80-årig kvinna misstänktes först ha blivit utsatt för våldtäkt på demensboendet.
    Vid en undersökning hittades ett handtag från en rollator i hennes ändtarm.
    Men en i personalen hade använt handtaget för att stoppa kvinnans diarré, säger en källa med insyn.

  2. I mitt Sverige ska vi sätta de äldre i högsätet, deras vilja är lag och vanliga svenskar ska ha rätt att välja ”svensk hemtjänst” precis som en finne kan välja ”finsk hemtjänst” – det finns ett företag med det namnet för övrigt. VI SKA ÄVEN HA RÄTT ATT VÄLJA SVENSK TAXI!!! Vill vi inte ha niggrar eller araber är det vår ensak….! Därför kommer jag i valet att lägga rösten på AfS som vill återupprätta Sveriges befolknings värdighet och STOPPA ASYLINVANDRINGEN!! Det ska vara tuffa krav på dem som jobbar med de svagaste, de måste tala god svenska och inte finnas i polisens belastningsregister! Alltför många äldre blir rånade och mördade av Hemtjänstpersonal, vi glömmer aldrig MÄRTA PETTERSSON i Sätra som blev misshandlad, våldtagen och slaktad av ”flyktingen” från Bangladesh ROY RHAMAN en av Socialdemokraterna importerad som flykting, anställd av Hemtjänsten i Skärholmen….! Rösta på SD eller AfS – vi ska ge den gamla kvinnan som brändes upp i sin bostad av Socialdemokraten Roy Rhaman upprättelse….!!!!!! De skyldiga ska flås levande!

  3. I gårdagens Aktuellt vinklade man det till att det var ”mörkhyad” hemtjänstpersonal som de äldre inte ville ta emot. Hemska rasister alltså! (typ KuKluxKlan eller Hitler).
    I själva verket handlar det väl om att man vill ha någon man som behärskar det svenska språket och som man kan hysa förtroende för. Även någon med gemensam bakgrund att dryfta några ord med. Skvaller från byn. Gamla minnen m.m. Hemtjänstpersonalen kanske är den enda mänskliga kontakt man har under dagen (veckan).
    I värsta fall kan det även sluta som här; https://samnytt.se/har-ar-invandrarganget-som-misshandlade-och-ranade-97-ariga-elsa/ ”Här är invandrargänget som misshandlade och rånade 97-åriga Elsa” (varav en var f.d. hemtjänstpersonal). Sedan alla zigenarligor som reser runt och lurar pensionärer, ofta med falska legitimationer från hemtjänsten.

    Har själv till och från arbetat extra inom omsorg (sedan 80-talet) och med egna ögon kunnat observera den tydliga försämring som drabbat våra äldre. Särskilda äldreboenden är väl snart helt borta. Istället är det billigare hemvård som gäller.
    Jobbade på ett äldreboende (kommunalt) under 90-talet där man då kunde skriva in sig i ett ganska tidigt skede. Där fanns aktivitetsrum med särskild personal, sociala aktiviteter (bingo, sångstunder m.m) trädgård med odlingsmöjligheter och t.o.m. speciella lägenheter för par. Idag läser man om 100-åringar och dementa som tvingas bo ensamma hemma av besparingsskäl.

    Två äldre släktingar hamnade för några månader sedan på ett demensboende utanför Sundsvall. På skilda rum och skilda låsta avdelningar. Detta efter ett helt liv tillsammans! Mannen (90) ganska klar i skallen ännu, men hade väl svårt att klara sig själv hemma.
    Nu sitter han i ett kalt rum utan möbler, utan radio,TV eller tidning, (barnen bor långt ifrån och verkar inte bry sig). ”Det här är ett helvete. Som att sitta i fängelse!” sade han sist jag träffade honom.

    Dagens ”hemtjänst” går väl sedan mest ut på att någon gång i veckan slänga in några förpackningar med prefabricerat oätligt röra, så att man snabbt svälter ihjäl. https://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/att-gamla-dor-av-svalt-tillats-i-valfardslandet/ (bra skrivet)
    När jag på 80-talet arbetade inom hemtjänsten lagade man maten hos var och en efter personliga önskemål. Man följde med dem att handla, städade m.m. Mycket gick också ut på att vara social. Minns ännu alla de intressanta människor man träffade och de berättelser man fick sig till dels. Minns frivilligsoldaten från finska vinterkriget som fått medalj av självaste Mannerheim och efter kriget arbete som trädgårdsmästare på Drottningholm. Minns Anders som huggit skog i Kanada. Karin som arbetat som sömmerska åt Stockholm-societeten. Han som arbetat som assistent åt Carl Eldh. Hulda som vuxit upp med stampat jordgolv hos sina fattiga morföräldrar sedan modern rest för ett bättre liv i Amerika…

    Alla människor har sin egen historia som de ofta vill dela med sig av. Att då få hem någon som inte behärskar språket eller ens har någon anknytning till det man talar om måste vara ett rent helvete även det.

    Samhällsnytt skriver idag; ”Kristersson vill höja pensionsåldern: man ska inte ha ”väldigt många år kvar efter arbetslivet”. Den nya pensionsåldern blir ”mot 70”, enligt moderatledaren”. Helst skulle han nog vilja införa obligatorisk eustanasi vid 70. Vidriga människa!

  4. Invandrare har rätt till skattefinansierad tolk livet ut inför kontakt med myndigheter men gamla svenskar har inte rätt att välja vårdare som förstår.>/b>

  5. Gamlingar från muslimländer har fått beviljat att de ska bli omhändertagna av sina gelikar med hänvisning till att de behöver tala sitt språk och kulturella gemensamheter. [Läs religiösa] Motiveringen var bla att det motverkar utbrott av senilitet och de blir lugnare när de är med likasinnade och talar samma språk.

  6. Absurdistan blir bara värre och värre. Stackars gamlingar de ska inte förstå vad den sk personalen säger och som dessutom föraktar vårdtagarna, gamla är oftast försynta och klagar inte Hoppas de gamla har några anhöriga som kan sätta fart på de sossestyrda hemmen och klaga till (opartiska) SVT med flera. Sosseragatan Strandhäll är meningslöst att säga något till hon förstår absolut nada hon talar bara om att vi har vård i världsklass men det ingår inte mat till de äldre där.

  7. När en muslim kläd i huckle kommer skickar jag iväg henne och åberopa min rätt om Frihet från religion.Vilket är skyddat enligt grundlagen.

  8. grebom5 – Sweden – Retired male with more than 25 years experience of overseas work, mostly in Africa and Asia but also Europe. Convinced that Islam is a dangerous religion present in our time but still using medieval ways of practising their religion.
    gamgubben skriver:

    Har ett färskt exempel på detta. Besökte min hustru på ett korttidsboende såg det var ny personal, vitklädd med huckle. Hälsade och frågade ”hur står det till med fru (hustruns efternamn) idag.” Svaret blev ”jag icke förstå” varpå jag upprepade frågan nu saktare och väl artikulerat, svaret ”icke förstå” Jag gav då henne beskedet ”då ska du inte vara här om du inte förstår”
    Där har vi orsaken till att gamlingar icke vill ha främmande som talar dålig svenska.
    Den DO som tog detta beslut skall naturligtvis ha sparken per omgående.
    Vad som är diskriminerande är att vi svenskar utsätts för detta femtekolonnarnas svek, inget annat!

    • Jag hjälpte till med att dra ut äldre till en mässa som kyrkans präst håller i en samlingslokal, frivilligt eftersom jag går till kyrkan ibland. Det är samma problem, invandrare kan inte föra längre dialoger med en. Och på en avdelning där det bara jobbar muslimer i slöja, säger de att ingen vill gå på mässan och stirrar faktiskt obehagligt trots att jag är både vänlig och välklädd. Jag har slutat att gå dit, orkar inte längre.

  9. Respekten för muslimer och de som talar i det närmaste obegriplig svenska är viktigare än respekt och hänsyn för våra äldre.
    Det sköter ni bra Löfvén! Jävla pratmakare!

  10. Fel Stefan. Om du är svensk och har byggt landet får du inte välja. Du får stå ut med att inte förstå vad personalen säger och tro mig, det kan ibland vara omöjligt. Om du däremot hävdar att du har ett annat modersmål väljs personalen ut med omsorg. Reinfeldts språklag kom inte till för att skydda svenska språket utan för att skydda andra språk som inte har med Sverige att göra.

    Fimpa minoritetsspråken och minoritetsboendena och låt skyltar på exempelvis flygplatser och järnvägsstationer vara på svenska, engelska för besökare men också finska för att kunna ställa krav på svenska i Finland.

  11. Nej dagens infödda gamla hederliga svenska medborgare som byggt Sverige åt dagens föraktfulla välgödda och mångkulturälskande politiker och etablissemang ska naturligtvis inte ha någonting det är av politiker utvalda s.k stackars grupper i samhället som ska ha allting!
    När införs ättestupan igen ?

  12. Kan man önska få Akilov och Mehmet Kaplan innan man blir för gammal? För miljöns skull alltså bättre Mehmet cyklar än han tar sin svarta smutsiga gamla SAAB 9000.

KommenteraAvbryt svar