Stäng

Är brottsligheten mycket värre än den redovisade?

BROTTSLIGHET. Väntetiden för att anmäla brott via telefon har upp till tredubblats i år. I maj tog det nästan 20 minuter i snitt att komma fram. Enligt polisen är det ett ändrat arbetssätt som ligger bakom.

Det tar allt längre tid att komma fram till Polisens kontaktcenter för att anmäla brott som inte är pågående eller gäller akuta händelser. Under flera månader i år har väntetiderna nästan tredubblats och i maj var den genomsnittliga väntetiden för att komma fram till kontaktcentret 19 minuter och 34 sekunder. Det kan jämföras med genomsnittstiden i maj 2017 som var 6 minuter och 51 sekunder.

Den främsta anledningen är enligt polisen ett ändrat arbetssätt som gör att varje samtal tar längre tid i snitt.

– Medborgarna förväntar sig att vi gör mer vid första kontakten med oss och då vill vi ge dem det. Vi säkrar vittnessuppgifter och bevisning i större utsträckning än vad vi gjorde innan den här förändringen, säger Anna-Carin Åström, chef för Polisens nationella kontaktenhet.

SVT

-Pettersson undrar om det är ett dårhus.

 • ”ett ändrat arbetssätt som gör att varje samtal tar längre tid i snitt”
 • ”Medborgarna förväntar sig att vi gör mer vid första kontakten med oss och då vill vi ge dem det”

Hur många är det som ger upp med sin anmälan? 

Anmäl på nätet säger vissa eller vänta på att bli uppringt. Bra i teorin.

Jag råkade ut för en parkeringsskada på bilen av en smitare för en tiden sedan. Ringde försäkringsbolaget och de måste ha en polisanmälan.

Gick in på nätet för att anmäla men det gick inte, man måste ringa upp. Det tog två dagar och alternativet att bli uppringd fungerade inte, när jag knappade in mitt nummer sa en vänlig röst att det var felaktigt och tackade för samtalet, gång på gång…

Det som kallas utveckling är avveckling, Nästan alla brott sker lokalt, polisen måste finnas lokalt men den centraliseras mer och mer.

Utan att nämna några namn så ryckte polisen i min hemstad ut och grep äppelpallare som inte höll uppsikt tillräckligt på 1960-talet. De struntade då som nu i några äpplen men det var bra uppfostran och ”busarna” och polisen lärde känna varandra.

Poliskåren ovan var plus civilanställda, idag ser det ut som nedan. Det finns visserligen polis i närliggande Nyköping men där går de också på knäna på grund av omorganisation och neddragningar.

6 reaktioner på “Är brottsligheten mycket värre än den redovisade?

 1. Oxelösund i all ära men i Sverige har vi inget riktigt fungerande:
  Försvar
  Rättsväsende
  Polis
  Skolsystem
  Sjukvård
  mm. mm.
  Men det som fungerar är utbetalning av feta månadslöner till 349 Riksdagsledamöter vare sig de finns på plats eller ej.

 2. ”…Norrlänningar slutar att anmäla brott.
  Kriminaliteten rekordökar i samhället men när antalet anmälda brott ökar påstår Polisen och journalisterna att brottsligheten egentligen minskat.
  Både privatpersoner och företagare i Norrland vittnar enhälligt om att dagen efter att Polisen mottagit anmälan och skickat ut ett brev om detta, så kommer ett nytt brev med posten med beskedet att utredningen är nedlagd. Att åklagare har satt i system att inte utreda brott har lett till att förtroendet för systemet håller på att försvinna….”
  Från Fjällsjö Nyheter 180515; http://www.xn--fjllsj-cua2m.nu/media/20180515-norrlanningar-slutar-anmala-brott.php

 3. Definitivt värre än vad som sägs i landet där sanningen, SD och numera också AFS är maktelitens absolut värsta fiende !

 4. Med alla stölder och rån, även våldtäkter som inte registreras,så är det inte orealistiskt att den redovisade brottsligheten lätt är 5 ggr så hög i Sverige .. Arma land och oss !

  1. Helt enig!

   År 2008 – för 10 år sedan – visste man att majoriteten av alla brott aldrig anmäldes, samt att endast 13% av sexualbrotten och 25% av misshandelsbrotten där offer och föröver kände varandra anmäldes till polisen. Sedan dess har nätbrotten och speciellt ”hets mot folkgrupp” ökat, samtidigt som brotten har blivit svårare att anmäla och tröskeln höjts för att anse det meningsfullt att överhuvudtaget anmäla någonting. Inte ens försäkringsbolagen polisanmälde år 2017 mer än 10 % av sina försäkringsbedrägerier.

   Frågan är varför inte polisens telefonsluss nu förstärks ordentligt på sommaren … men då blev det väl alldeles för många brott att utreda och ingen välbehövlig semester!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: