Offerkoftan

Hat och hot hör naturligtvis inte hemma i idrottens underbara värld. I dagens Sverige är dock skillnaden mellan hat, hot och reaktioner väldigt hårfin.

Har ni spelat fotboll? Jag har gjort det och precis som varje spelare, både nu och då, vet jag vad som sägs på en plan, på läktarna och framför tv:n.

Nu blir det klyschigt. Varenda fotbollsspelare har någon gång sagt saker på plan som skulle få de ansvariga bakom ”Locker Room Talk” att rodna. Varenda sann fotbollssupporter har någon gång använt ord framför tv:n som inte lämpar sig för små barn.

Det här vet alla som någon gång spelat fotboll. De som idag ojar sig och förfasas är de som själva aldrig gjort det. Med den utgångspunkten ska man se den uppståndelse som uppstått efter Jimmy Durmaz misstag i matchen mot Tyskland. Jag är fullkomligt övertygad om att just då, just i den stunden, var det många i soffan framför tv:n som reagerade med hårda ord. Lika övertygad är jag att just då, just i den stunden, fanns det lagkamrater på plan och på bänken som högt eller tyst reagerade med orden ”vad f*n gör han”.

Det är så det fungerar i fotboll och det vet alla som spelar och som någon gång har spelat. De som aldrig spelat förstår inte detta.

Det handlar alltså inte om det hat eller de hot som mindre begåvade individer vräker ur sig i sociala medier. Det handlar om ett stort engagemang i en idrott där nerverna är på helspänn och där reaktioner utmynnar i antingen glädje eller sorg. Hade Sebastian Larsson varit den som fällt tyskarnas anfallsspelare med sekunder kvar av matchen, hade reaktionerna på läktaren, framför tv:n och bland lagkamraterna varit densamma. Detta vet alla som spelar eller har spelat fotboll. De som inte förstår detta är de som själva aldrig gjort det.

Nu riktades frustrationen mot en spelare med rötterna i Mellanöstern och genast står vår statsminister i tv och tar avstånd. Genast ser vi en minister iklädd svenska landslagströjan i riksdagen. Genast lyckas media leta fram idrottsprofiler som inte törs säga annat än att detta är rasism. Genast vevar intresseorganisationerna igång sina kampanjer. Detta skulle aldrig hänt om syndaren hetat Larsson eller Lustig.

Igår arrangerades en manifestation i Kungsträdgården där 10 000 hade visat intresse i sociala medier. Några hundra kom. 120 000 kronor skulle arrangörerna tvingas betala, men Stockholms stad tog på sig att finansiera, givetvis med skattemedel. Klart att Stockholms politiker ville visa att de bryr sig, vilket de säkert inte skulle göra om Sebastian Larsson orsakat den ödesdigra frisparken. Hade detta inte skett, hade lagkamraterna därborta i Ryssland lovat att ta pengar från sina egna fickor för att betala manifestationen. Det skulle kosta dem cirka 6 000 per spelare och med tanke på att de i snitt tjänar mer varje månad än flera sjuksköterskor gör tillsammans på ett år, kanske detta inte är någon större uppoffring, bara ett sätt att framstå som goda kamrater.

Locker Room Talk, som lovat att skapa en ny manlighet, har åter fått skina i medierna och det var väl det egentliga syftet. Jimmy Durmaz drog på sig offerkoftan och glömda är alla ”vanliga” medborgare som dagligen kränks med hårda ord och borta är allt hat och alla hot som drabbar politiker från olika partier. Hårda ord mot en fotbollsspelar med utländsk bakgrund är så mycket viktigare.

Minns någon att Durmaz orsakade en frispark genom ett fatalt misstag? Något säger mig att den påtagna offerkoftan hade ett syfte. Att få folk att glömma….

10 thoughts on “Offerkoftan

  1. Ja, större delen av Svenska befolkningen sitter framför sina tv-skärmar som radiostyrda nickedockor. Vämjeligt !!

    • Framför TV:n och på typiskt svenskt vis väntar på att någon annan ska fixa biffen !
      Inte ett dugg konstigt att Sverige med en ryggradslös naiv och konfliktkonflikträdd befolkning idag befinner sig på botten.

  2. Det är ingen slump utan organiserat.
    Ingår i att skapa en ny statsrelion.
    Allt blir mer och mer obehagligt när politiker ”dras” med i alla dessa drev och manifestationer.

  3. De, som tror sig vara goda människor, anser alltså att denna fotbollsspelare med ursprung i Syrien behöver deras hjälp då han inte kan försvara sig själv…

    De anser alltså att han är mindervärdig pga sitt ursprung…
    Är inte detta det som kallas ’rasism’???

    Snacka om ’självmål’, men de är för ointelligenta för att ännu inse detta. Hoppas att vanliga medborgare ser detta för vad det är…
    Mvh

  4. Måste bli massor av manifestationer i framtiden tack vare dagens sociala media där hat och hot av någon anledning flödar !

  5. Bra skrivet , Stefan K.

    Det är väldigt tydligt, vilket ”hat”, som hela tiden ska uppmärksammas inom både media och det politiska etablissemanget. Det finns en klar styrning och agenda om vad som ska uppmärksammas. Fast det då finns ett betydligt bredare spektrum inom och på ”näthatets” spelplan.

    Det som förenklat kan kallas ”vänstersidans” agerande och kränkande . Ska ju naturligtvis inte uppmärksammas lika mycket som ”högersidans”.

    Sedan är ju proportionerna på hur media beskriver och uppförstorar en del av det hat, som inträffar med jämna mellanrum, inte försvarbart. Utan man riskerar tyvärr en motsatt reaktion. Som kan vändas mot både media och politiker. Vilket är mycket olyckligt.

    Hat och hot kan aldrig vara acceptabelt. Men man måste ändå börja balansera upp, hur man beskriver hatet och redovisa hela dess omfattning inom vårat samhälle. För den finns som sagt på hela spelplanen. Inte bara på ena halvan.

    Det har nyligen kommit en undersökning om näthatet mot journalister. Läs om detta nedan.

    Fåtal bakom näthatet mot journalister.

    ”En kärna av individer står för en stor del av näthatet mot journalister på olika forum, visar en studie av Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

    Ett tiotal användare står för 20-30 procent av näthatet i respektive forum.
    Värst drabbade är ledarskribenter och politiska kommentatorer. Resultaten kommer utgöra grund för åklagare och polisens arbete.

    FOI har gått igenom över 6,5 miljoner kommentarer och inlägg riktade mot 2 382 journalister på Flashback, Avpixlat, Nordfront och Samhällsnytt mellan 1997 och 2018. ”

    https://www.svt.se/kultur/medier/fatal-individer-star-for-majoriteten-av-nathat-mot-journalister-i-flera-forum

  6. Så kloka ord, varför kan inte de som anses (anser sig själv), begripa det.

    Sveriges elit vältrar sig i kränkningar..

Kommentera