Söder och samerna

Redan 2014 var Björn Söder kritiserad för att han använt orden om att samer inte är svenskar.

Nu är han åter i blåsväder för orden om att samer och judar inte är svenskar. Den som angriper hårdast är föga förvånande Annie Lööf (C).

Det är de här orden som retar delar av den politiska 7-klövern och andra.

Fast hur är det egentligen? Tror ni att en somalier eller afghan sitter hemma eller talar i telefon med bekanta från hemlandet och säger att de är svenskar? Tror ni att det på en fest i en lokal med 200 syrier hänger svenska flaggor på väggarna och sjungs traditionella svenska folkvisor? Tror ni att de cirka 20 000 svenskar som bor i Thailand kallar sig thailändare eller svenskar?

Ett medborgarskap är inte detsamma som att kalla sig svensk, fransman, britt, tysk, irakier, chilenare eller vilket land man nu bosatt sig i. Jag har en kvinnlig arbetskamrat från Norge som bott i Sverige sedan tidigt 70-tal, som är svensk medborgare, men som kallar sig norska. Svårare än så är det inte och det vet givetvis Annie Lööf och andra som nu kreverar av ilska.

Expressen

Fast är det så att Björn Söder har fel? Efter Söders uttalande 2014 fick han rätt av den samiske folkrättsjuristen Mattias Åhrén. “Samer är inte svenskar” sade han i en intervju och fortsatte…

“Jag blir personligen nästan mer bekymrad när alla andra partier från höger till vänster tar debatten och säger att samer är svenskar – för det är vi inte…//…det i grund och botten är mer farligare argument att säga att samer är svenskar”

Fast nu vet ju Annie Lööf mer om detta än samer själva och därför debatten. Att Lööf är medias nya sockerpulla och Söder tillhör ett parti som fortfarande är paria gör ju inte saken bättre.

SVT

Nu var det inte bara Mattias Åhrén som gav Björn Söder rätt. Viveca Jillker är ursprungligen från den svenska fjällvärlden, men hade bott i Göteborg under ett antal år. På frågan om hon kallar sig svensk eller same, svarade hon. “Vi samer kallar oss inte svenskar utan just samer”.

Expressen

Sedan ska vi inte glömma den hyllade filmen “Sameblod” som utspelar sig i 30-talets Sverige. Ett årtionde där rasbiologin fortfarande var legio i Sverige och där Bondeförbundet (nuvarande Centerpartiet) hade makten i en övergångsregering från den 19:e juni 1936 till den 28:e september samma år. Det rasbiologiska institutet som förövrigt bildades 1909 och initierades av socialdemokrater, just det parti som Annie Lööf tyr sig allt närmare till.

26 thoughts on “Söder och samerna

 1. Om en katt föds i ett stall, så blir den väl inte en häst?
  För övrigt funderar jag på om jag själv är svensk, eller om jag helt enkelt är bohuslänning…?

 2. Vad är det för trams och kakkel i Ankdammen ?
  Vi gör det enkelt och traditionellt ………….vi kallar de “Lappar” !

 3. Att samer som av politiker klassas som en minoritet inte tillåter blandäktenskap för att bevara sin existens är det ingen som ifrågasätter i PK-Sverige vilket ju är lite märkligt kan man ju tycka eftersom samma tänk bland andra grupper i samhället genast skulle fördömmas från ett visst håll och stämplas som rasism !
  Som alltid är det skillnad på folk och folk.

 4. Samer är svenska medborgare. De kan också vara norska eller finska eller ryska medborgare. Men som etnisk och kulturell grupp är de samer. Också som språklig grupp. De har rätt att vara samer och rätt att säga ifrån “du är inte same”. Men vi etniska svenskar har INTE den rätten. Oss skall pådyvlas alla och alla kan ha rätt att kalla sig svensk. Och säga ifrån får vi inte, då är vi rasister för vem som helst “vill och kan ju vara svensk”. Väldigt snårigt med logiken och argumenten här.
  Själv har jag gjort det enkelt för mig. Den är äkta svensk(dvs. etnisk svensk) som vid 2dra världskrigets slut hade etniskt svenska mor- och farföräldrar. Andra nordbor från Norge, Danmark, Finland, Island samt norra Tyskland (med mycket invandring från Sverige, rätt okänt, men många svenskar arbetade på godsen och i städerna där och blev kvar) går också in som svenskar. Samma språk, samma religion, i stort sett samma kultur och samma etniska härkomst.
  Man må kalla mig rasist men jag vill inte att min härkomst skall “säljas ut” till kreti och pleti på grund av några mångkulturkramare och PK-ister.
  Svensk medborgare är helt i sin ordning, naturligtvis. Det är ren juridik.
  Under min uppväxt kände och umgicks min familj med många från krigets Europa vilka bodde och arbetade i Sverige. Många blev svenska medborgare men fortfarande betraktade de sig som tyskar, österrikare, holländare, ester osv. och for HEM på semestern (om de kunde). Inget konstigt med det tyckte vi. Och de levde ett sverigeanpassat liv utan en massa krav på särbehandling (som vi märkte).

  • Brukar säga att jag är urinvånare när vi bland vännerna som är från alla möjliga håll i världen som somalia, ryssland, serbien, irak, iran m.m 🙂

 5. Etniciteten tas alltid upp i ett visst parti och är man talman kanske man inte bör utmärka sig i sådana uttalanden.

  Måste samerna förresten kallas antingen samer eller svenska, varför inte se på dem som svenska samer.

  • Mia, samerna, i varje fall en del av dem, vill inte kalla sig svenskar. För mig är de som bott i Sverige i generationer svenskar men varför ska då vissa svenskar särbehandlas?

   Sveriges fem nationella minoriteter är judar, romer, sverigefinnar, samer och tornedalingar.

   Lagen om nationella minoriteter gäller i hela Sverige och innebär att:

   minoritetsspråken ska skyddas och främjas
   de nationella minoriteterna ska kunna behålla och utveckla sin kultur
   förvaltningsmyndigheterna är skyldiga att informera om minoriteternas rättigheter och ge dem inflytande i egna frågor.

 6. Är Indianer Amerikaner? Samer är väl samer, är samerna i Norge svenskar? Är samerna i Finland svenskar? Samerna rör sig i flera länder och de vill väl ha kvar sin identitet. Sen så säger de att att Romer är Romer, inte rumäner, bulgarer eller finnar. Hur skall de ha det?

 7. Om man inte vill blanda sig med majoriteten (mer än vad man faktiskt redan gjort), har en egen hittepå-stat och nationaldag, är man då en del av majoriteten? Jag har tillbringat rätt mycket tid i fjällen över en lång räcka av år och min iaktagelse är att ju lägre andel same och ju längre från det traditionella livet desto rabiatare svenskhatare är man. Vi kan ta de två systrarna från Södermalm som SvT tagit under sina vingar. Hårtoning och brun-utan-sol om man ska tro Flashbacktråden om dem. Samisk mamma i förskingringen och svensk pappa gör att de vill framstå som urtypen för same.

  Många av de som uppträder som same i media saknar helt eller delvis de typiskt västasiatiska dragen. Det finns till och med exempel på samer som är födda i Sydamerika. Vad är orsaken till detta? Jag vill påstå förhoppningen om att Sverige ska införa ILO 169 som skulle ge dem makt över två tredjedelar av landet, vad nu en internationell arbetsorganisation har med det att göra.

  Vänner och bekanta som jag har och som kallar sig kväner hävdar att det samiska inslaget är av relativt sen årgång. Sedan Finland och delar av Sverige blivit en del av Kejsardömet Ryssland under namnet Storfurstendömet Finland blev i mitten av 1800-talet en del samer kvar i Sverige och Norge sedan Ryssland passat på att stänga gränsen då de var på sommarbete. Hur många och vilka dessa var känner jag inte till men med tanke på att det var en betydande del av sommarbeteslandet som påverkades lär de inte varit få och blev kvar i kvänernas hjärtland.

  Den svenska kungamakten har varit snar att bygga kyrkor i de nu omtvistade områdena långt innan det så kallade Lappmarksplakatet. Kyrkor har tidigt funnits i Rounala, Enontekiö, Muonio och Jukkasjärvi i syfte att skattskriva de nomadiserande. Många, om inte de flesta, av dessa kyrkböcker finns bevarade så de som vill hävda sitt ursprung kan börja med släktforskning. Såvitt jag vet så är det inte en het fråga bland minoriteten. För att travestera Flashback; En utebliven släktforskning är också en släktforskning.

 8. Ingen vettig människa vill vara svensk idag, vem vill tillhöra världens mest uttskrattade folk.
  Feminina män och moraliskt handikappade kvinnor.

 9. Även om Söder har rätt i sak, är det ju verkligen otaktiskt, speciellt under ett valår, att sätta vapen i händena på PK, som ger associationer till nazism och judeförföljelser. Så, ligg lågt med detta!

  • Men det var ju några år sen han sa detta. Har för mig att han till och med citerade vad någon av de han uttalade sig om sa.
   Eller du menar att han inte skulle gått i svaromål nu?

 10. Så länge de själva vill vara judar eller samer, så är de det. I Sverige tvingar vi inte folk att vara svenskar. Även om Annie och övriga pseudorasister och fascister anser det. Vi inom Sverigerörelsen har en demokratisk syn på det.

 11. Tänk att det finns folk inom SDs ledargarnityr som prompt skall fram och gaffla nåt som lätt kan tolkas som rasism! Om dom kunde hålla käften om raser och etnicitet eftersom dom i alla fall hävdar att dom inte är rasister.

  Och det finns ingenting i deras partiprogram som säger att dom är rasister eller nazister! Håller dom på såhär så kommer dom att förlora väljare för varje gång!

  Och dessa människor borde vara klara över att dom inte kommer att kunna få några betydande poster i en ev. regeringsbildning med SD! Man kan inte ha folk som inte kan uttrycka sig på viktiga poster!

 12. Det gäller i valrörelsen att försöka styra bort debatten från frågor som är besvärande för en själv. Löfven vill således tala välfärd och inte invandring.

  Annie Lööf vill definitivt inte tala skolgång i svenska gymnasier för 9000 afghanska män. Hon tar i stället upp en tre år gammal debatt om samer. Media ställer snällt upp utan besvärande frågor.

Kommentera