Stäng

Livsfara för de gamla på äldreboenden när personalen inte kan svenska

ÅLDRINGSVÅRD. I Sverige öppnas alltfler äldreboenden för invandrare. Det anses viktigt att de får en miljö där hemlandets språk talas eftersom de kanske inte lärt sig så mycket svenska eller glömt bort den till följd av demenssjukdom, enligt tidningen Kommunalarbetaren.

För svenska åldringar går utvecklingen i stället i motsatt riktning, det anses rasistiskt att kräva svensktalande personal och svenska traditioner. 

På sina håll når knappt hälften av de som arbetar inom äldreomsorgen upp till rekommendationerna för svenska språkkunskaper. Allvarliga tillbud med fara för brukarnas liv har inträffat på grund av språkförbistring.

Omfattande språkproblem inom äldreomsorgen utgör en fara för brukarna, skriver tidningen Kommunalarbetaren. Det är bristen på personal som gör att arbetsgivarna ser mellan fingrarna och anställer personer som inte kan svenska.

– Det finns inga som helst begränsningar på hur lite svenska man kan kunna, säger Elisabeth Antfolk, förtroendevald för fackförbundet Kommunal till tidningen.

-Pettersson tycker detta är intressant. Fackförbundet Kommunal ville för några dagar sedan att valrörelsen skulle handla om välfärden och inte om migrationen. De har inte fattat att det  är samma sak.

Migrationen hotar välfärden. Tänk om en stor del av dem som nu arbetar som daddor åt invandrare i stället kunde arbeta i vården!

15 reaktioner på “Livsfara för de gamla på äldreboenden när personalen inte kan svenska

 1. Min mamma är sedan länge pensionerad men jobbar ibland inom vården för förståndshandikappade. Nej inte Socialdemokrater som man skulle kunna tro utan ”riktiga” förståndshandikappade. Hon berättade nyligen om några kulturberikare som börjat på boendet. De sover fast de ska vara vakna, hjälper inte till, pratar i telefon med släktingar hela dagarna och bryr sig inte ett skit om de boende. Antar politikerna vill ha fler sådana på boendena runt om i landet. Skrämmande och de i behov har ingen aning om vad som händer och kan inte själva larma om missförhållandena.

 2. Våra gamla med kanske syn- och hörselproblem skall alltså i praktiken fungera som SFI-lärare! Ja vad säger man?

 3. Hemtjänsten skickade till mig en väldig mörk mörk man, Svenskkunskapen obefintlig, Målet va att ha under en Times tid Social samvaro, Ringde till hemtjänsten och talade om att den mörka mannen inte kunde tala Svenska. Och att jag inte förstod meningen med ”Social samvaro när man inte kan kommunicera med varandra. Svaret jag fick va att jag kunde under den beviljade timmen lära den mörka mannen Svenska. Frågan är hur klarade niggern utbildning till undersköterska. Efter detta krävde jag Svensk personal eller personal som behärskade Svenska

  1. Vissa kommuner har utbildning till undersköterska där hemspråket används i olika grader. Fullständigt vansinne! Hörde om en som sökte jobb som undersköterska och ville att intervjun skulle hållas via sms så hon kunde översätta med translate. Föga förvånande fick hon inget jobb. 😅

 4. Om myndigheterna tillåter äldreboenden för invandrare, så skall det förstås finnas äldreboenden för endast svenskar också. Dessutom kan jag tänka mej skolor för enbart svenskar osv. Jag är hoppfull om nya framgångsrika vägval efter valet med rimliga skatter och stängda gränsen för invandring om det inte gäller efterfrågad arbetskraft eller redan EU-integrerade medborgare. Den inbillade humanismen trampar svenskarna elakt i ansiktet i och med försämringar i skola och välfärd trots höjningar av redan skyhöga skatter.

 5. Det borde väl vara lika regler för alla människor?
  Jag har faktiskt funderat länge över detta problem, roligt att ni nu tar upp det.

 6. Vad sägs om detta som nämns i Kommunalarb.

  En vikarie som inte viste vilken som var larmtelefon när en brukade larmade efter att ha ramlat och slår i huvudet..
  När även en chef ringde upp vikarien så tolkade hon samtalet som att hon kunde gå hem för dagen.

  ”Strax efter klockan åtta en januarikväll förra året ramlar en äldre person i sitt hem i trakten av Nyköping. Personen slår i huvudet och larmar hemtjänst­en. Ingen kommer. I en timme blir brukar­en liggande på golvet. Först när nattpatrullen går på sitt skift får personen hjälp upp. Det visar sig att den vikarie som borde ha åkt dit inte har förstått vilken telefon som är larmtelefon och därför inte har nåtts av larmet. Trots att en chef också ringde upp uppstod missförstånd och vik­arien åkte hem i stället. Den anställda har inte svenska som modersmål och enligt Nyköpings kommun, som senare gör en lex Sarah-an­mälan, är bristande språkkunskaper en orsak till att larmet inte besvarades i tid. Då brukar­en äter blodförtunnande medicin kunde missförståndet ha fått allvarliga konsekvenser. Även tidigare på kvällen missades ett larm på grund av språkbrister hos personalen.”

  Kommunalarb. har även forts. med artikel om vad SKL säger om att inte kunna ”svängska”.
  Annika Wallenskog, på SKL är helt otrolig med hennes argument.
  Att de även kan gå bredvid för att därigenom lära sig svenska.
  För det tar för lång tid med SFI. De lär sig snabbare ute i arbetslivet.
  Annica W tänker inte på att man skall även kunna också läsa och skriva.

  ”Olika syn på språkkunskaper”

  ”Äldreminister Lena Hallengren (S) anser att man måste kunna svenska för att jobba i äldreomsorgen. Även de med dåliga språkkunskaper måste kunna få jobb, kontrar arbetsgivarorganisationen SKL.”

  ”På arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) håller man med om att det finns problem med språkbrister i äldreomsorgen. Men det får inte hindra arbetsgivarna från att anställa. Enligt Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL, bör arbetsuppgifterna anpassas till vad personalen klarar av.

  – Jag menar att man helt enkelt måste ta in folk som inte kan så bra svenska, säger hon till TT.

  Att komma ut i arbetslivet är det bästa sättet att lära sig svenska, argumenterar hon i intervjun med TT.

  – Man får kanske gå vid sidan om till att börja med och sedan successivt lära sig arbetsuppgifterna innan man går ut själv. Jag tror inte att man lär sig svenska snabbare genom att vara hemma och till exempel läsa på SFI under en lång tid. Vi kommer dessutom inte att kunna klara av kompetensförsörjningen om det ska gå så långsamt.”

  Samtidigt råder det enorm brist på personal. 70 procent av de offentliga arbetsgivarna uppger att de har svårt att rekrytera.

  – Jag menar att man helt enkelt måste ta in folk som inte kan så bra svenska. Problemet kommer dessutom att öka. Antalet äldre kommer att öka med 45 procent de kommande tio åren.

  Det bästa sättet för att lära sig svenska är att komma ut i verksamheten och lära sig medan man jobbar, anser Annika Wallenskog.”

  https://www.ka.se/vardpersonal-ska-tranas-i-svenska

  1. Annie centerjäntan hon vet hon, alla som kommer till Sverige, ”människor som kommer hit pratar svenska”.

   1. Kan man prata svenska då kan man även säga denna utan att staka sig.

    ”Sjuttiosju sjösjuka sjömän sköttes av sju sköna sjuksköterskor på skeppet Shanghai!”

    ”Harry Brandelius – Sju sjösjuka sjömän (1949)

   2. Åsiktsmannekängen pratar skit i vanlig ordning, det
    måste vara tjugohundratalets största gåta att C valde
    denna floskelmoster till sin ledare, fast man anade
    inriktningen redan med Maud Olofsson?????

  2. Angående Wallenskog? Det är dock väldigt olyckligt att vårdpatienterna får agera försökskaniner i en redan tidigare utsatt vårdapparat. Även inhyrda sköterskor har ibland bristfälliga språk kunskaper i det svenska språket. Men det är kanske upp till patienten?

 7. Vad spelar det för roll ?
  Våra svenska gamla som byggt Sverige är ju inte värda någonting, de är ju totalt föraktade av dagens nyadel i riksdagen och av det övriga välgödda etablissemanget, de tillhör ju inte någon av de stackars utsatta kriminella och mångkulturella grupperna med det högsta människovärdet som det ska vurmas för och som får kosta hur mycket skattepengar som helst.

 8. Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Politikernas visioner om det mångkulturella samhället där de själva anser att vissa svårigheter endast är utmaningar blir till stora problem för den svenska befolkningen.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: