Rasismen mot de gamla svenskarna


ÄLDREOMSORG. I går ”avslöjade” Sveriges Radio att vårdtagarna  inom hemtjänsten i Västernorrlands kommuner ges möjlighet att välja bort personal med utländsk bakgrund. 

Det blev naturligtvis liv på journalister, ministrar, advokater och andra över den fruktansvärda rasism det innebär att äldre svenskar vill ha hjälp av personal som kan det svenska språket, kan den svenska kulturen och förstår svenska social koder.

Konstigt nog ses det av samma personer som nekar svenskar hjälp på sitt eget språk att det är fint med finska, arabiska och iranska äldreboendet. Utländska äldre ska känna sig som hemma i Mellanöstern fast de flyttat till Sverige men svenskarna…

 

I februari 2013 skrev jag nedanstående dröm om ”Äpplet” ett vård- och omsorgsboende med svensk inriktning. 

Äpplet är ett svenskt boende för dig som längtar hem på gamla dagar. Det finns många svenskar som efterfrågar ett tryggt vård- och omsorgsboende med svensk inriktning och det är precis vad vi vill erbjuda med vård – och omsorgsboendet, Äpplet.

På Äpplet nöjer vi oss inte med att bara tala svenska. När du kommer till Äpplet vill vi skapa en känsla av att komma ”hem till Sverige”. Med hjälp av möbler, mattor, dofter, tavlor och saker som påminner om Sverige har vi utrustat de gemensamma utrymmena. Den egna bostaden inreder du själv efter tycke och smak.

Vi har mindre sittgrupper för kaffedrickarna och det finns möjlighet att ta en nubbe med sill. Vi har de klassiska sällskapsspelen, svenska TV-kanaler, svensk radio och svensk musik.

Här på Äpplet visar vi respekt och hänsyn för den svenska kulturen och den jämlikhet vi byggt in den svenska kulturen. För äldre personer med kristen bakgrund kan det vara viktigt att bli vårdad och bemött av någon av samma kön.

Familjen är viktig. När du flyttar till Äpplet är vi i första hand ett komplement till din familj. Vi tar inte över utan låter dina närstående även i fortsättningen ta ansvar, känna sig välkomna och vara delaktiga i omvårdnaden i den utsträckning de önskar och orkar.

Vi serverar hemlagad svensk husmanskost varje dag som vi planerar och tillreder tillsammans i våningsköket. Eftersom många varit ute i världen så serverar vi även utländska maträtter om de boende efterfrågar det.

Varje dag har vi en fast tid då vi över en kopp kaffe och ett dignande fruktfat diskuterar nyheter. Vi ordnar föreläsningar och underhållning på svenska språket flera gånger i veckan. Vill någon vara med i köket och laga den svenska maten så välkomnar vi det. Tillsammans rör vi i grytorna och provsmakar maten.

Självklart erbjuder vi även vanliga aktiviteter som du kan välja att delta i efter ork och förmåga. Det kan vara att promenera i närområdet, att sjunga, gymnastik, frågesport, besöka kyrkan, poesiafton, gudtjänst  etc.

Vi uppmärksammar svenska högtider och traditioner.

Vi som ansvarar för Äpplet vill hälsa dig välkommen och hoppas att du ska trivas hos oss!

Kontaktuppgifter – Äpplet.  Telefon: 08 – 58 00 47 50

Shahram Roshanghias

-Pettersson tänker, vilken dröm för alla som slitit hårt och byggt upp vårt land men som ofta med drömmar så är det naturligtvis inte sant. Äldreboendet heter i verkligheten Persikan och drivs av Kavat vård AB i Stockholm. Byt ut Äpplet mot Persikan, svenskt mot iranskt, svenska mot persiska, kaffe mot te, kyrkan mot moskén, jämlikhet mot annorlunda könsroll osv. så förstår ni att min version närmast kan beskrivas som rasistisk eftersom svenska gamlingar ska vara tacksamma för somalisk och arabisk personal som de inte förstår medan, ja, ja…ni är inte dumma och fattar.

Persikan


23 responses to “Rasismen mot de gamla svenskarna

 • Rasismen i hemtjänsten är inte rasism | Petterssons gör skillnad!

  […] För några dagar sedan skrev vi om att äldre i Västernorrlands kommuner gavs möjlighet att välja svensk personal och välja bort personal med utländsk bakgrund. Det blev naturligtvis ett ramaskri trots att det […]

  Gilla

 • Stenbock

  När jag läste genom era kommentarer från dagens Absurdistan kom jag att på nytt att minnas gångna tider.Hur allt har förändrats under de år jag bodde utomlands.Kände faktiskt inte igen min barndoms stad,när jag återvände.Då var det inte enbart den nya befolkningen som störde mina ögon. Nej de nya yngre styrande hade förändrat hela min gamla stad,till det sämre .Storhetsvansinne hade klart präglat den förstörelse som skett.
  I dag såg jag en bild av en åldrad väghyvel,och minnena från flydda da`r
  vände åter tillbaka. Just med ett sådant fordon började sagan,om ett av dagens svenska storbolag PEAB.Inse hur landet förändrats under endast en ”mansålder”:
  http://img-s-msn-com.akamaized.net/tenant/amp/entityid/BBBOkYf.img?h=65&w=136&m=6&q=60&u=t&o=t&l=f

  Gilla

 • Tony

  När jag blir så gammal att jag inte kan få vård av någon som jag kan tala med får jag söka andra lösningar, här ska fan ingen politiker få lov att pådyvla mig något jag inte vill ha, dock har jag inget emot utländsk personal som kan göra sig förstådd, och kan språket.

  Gilla

 • Amanda

  Jag har börjat jobba inom äldreomsorgen för 3 månader sedan. Jag fick mig en chock att vara tillbaka o se vad som hänt på bara 4 år.
  Vi har en flykting som går på ett vikariat , (afganhistan) kom hit 2015.. en på fast tjänst ifrån iran, ( kom hit för 10 år sedan) ytterligare har vi en som har tjänst , fast denna ifrån Irak. (Älskar sin koran & berättar var dag hur fredlig den är ) jätte hjärntvättad kvinna tyvärr ..
  men iaf!
  Vi har MINST en gång i veckan bråk, då våra äldre inte kan göra sig förstådda med dem. Blir oroligt som fan & extra narkotiska medel ska man behöva delegera ut för att minska deras oro..Framförallt till våra danska vårdtagare. Dem har det inte lätt, ingen förstår dem .. det kommer bara flera o flera invandrare. Men vi gemensamt i gruppen har kommit överänns, vi ska neka flera som kommer nu, för det håller inte tyvärr. Vi har väldigt sjuka människor med de olika sorters sjukdomar som finns, men just de dementa är väldigt VÄLDIGT sköra.

  Gilla

 • Kapten Bölja

  Det är ju för jävligt att den enskilde pensionären skall få
  bestämma över vem som skall släppas in genom den
  privata dörren när man är gammal och skröplig.
  Sådana beslut skall givetvis anstå till en kommunal
  tjänsteman som indirekt utsetts av politikerna.

  Min personliga sammanfattning av SVT:s vinklade reportage.

  Gilla

 • age

  Än en gång:
  Våra styrande står under påverkan från islam.
  Dags att acceptera det våra invandrade muslimer har att rätta sig efter;
  Att koranen säger att muslim måste betrakta otrogen som fiende.

  D.v.s. enligt koranen, muslimernas lagbok, är alla muslimer våra fiender!

  Hur länge ska vi bjuda våra fiender på allt?
  Hur länge ska vi bjuda våra fiender på vår välfärd?
  Hur länge ska vi bjuda våra fiender på vårt land? (bygga moskéer)
  Hur länge ska vi bjuda våra fiender på vårt liv? (avstå från vård)
  Hur länge ska vi, själva avstå från den välfärd vi byggt upp?

  Alla muslimer är muslimer!
  De ockuperar delar av vårt fosterland!
  — utan att regeringen gör något för att förvara vårt land!
  Undantagstillstånd skulle vara naturligt för en riktig regering!

  Stoppa invasionen och ockupationen från muslimer!
  Man ”försöker” göra något år muslimernas invasion.
  Det blir inget resultat!
  Kan vi låta muslimerna ta över vårt fosterland?

  Gilla

 • Truthfighter

  Det borde vara självklart på ålderns höst, att få känna det som man levt i sitt liv. Det borde unnas, istället för att prackas på sånt som man som äldre inte förstår, eller känner sig tillfreds med. Det är en STOR SKYMF mot våra äktsvenska äldre i alla avseenden idag. DE SOM GJORT, att man idag har massa resurser att slösa bort på invandrarkräk.

  Gilla

 • Grune

  Jag föreslår att kinesiska skall vara språket i riksdagen och förstår inte rövhålet detta språk så får han avlägsna sig skyndsamt från Sverige.

  Gilla

 • ruben

  Självklart vill man som Svensk att det skall vara genuina svenskar som förstår och kan göra sig förstådda. Bosätter jag mej i annat land, så har jag accepterat och anpassat mej till det, men i Sverige behöver man inte det. Så typiskt att det är fint med finska, arabiska och iranska äldreboenden, men Svenska skulle vara rasistiska. Dessutom vill ingen riskera att få rasistkortet godtyckligt viftat i ansiktet. Det känns långt till nästa val.

  Gilla

  • Grune

   Jag har själv vandrat ut från vårdcentralen efter att blivit pådyvlad två st s.k. läkare som inte kunde Svenska. De må vara hur duktiga läkare som helst, men kan man inte föra en dialog med dom så är dom odugliga. Det är samma sak här.

   Gilla

   • ruben

    Jag anser att det är brottsligt att anställa läkare i Sverige, som inte kan Svenska.

    Gilla

 • Lena

  Hade en liten pratstund i dag med två jämnåriga från två andra västliga EU-länder. De startade diskussionen med vad som skett i kabul, vi hade alla tre läst om det, alla har vi barnbarn, ställde då frågan , funderar ni någonsin på att våra barnbarn inte får växa upp med den frihet och trygghet som vi fick göra ?
  Svaren var i korthet, det är förfärligt men vi kan inget göra.
  Är det där västvärlden befinner sig, då skriver jag arma barnbarn.

  Gilla

  • Hans Nilsson

   Det är på denna nivå som västvärlden invånare har befunnit sig de senaste 50 åren. Kommande generationer kommer att få ett helvete på alla områden.

   Gilla

 • gamgubben

  Det var väntat att det skulle bli drev. Helt klart ska vi de äldre respekteras och kunna få träffa personal som talar svenska om det sedan är en annan nationalitet spelar mindre roll, men en oklanderlig svenska är oerhört viktigt.
  Jag hoppas att norrlänningarna som tillåter att de gamla får välja vilka som ska betjäna dem har is i magen och ignorerar folk från Fjollträsk och deras osvenska attityder.

  Gilla

 • Mr Jordan

  Ja, jag reagerade också på inslaget. Den manliga reportern var ju tydlig med att han bara lekte med tanken men han försökte ändå, på ett ytterst milt vis, vända på resonemanget. Svaret blev förutsägbart, som vanligt. Man hänvisar till en lagstiftning som så tydligt bara gäller åt ett håll. Eventuella orättvisor i detta förnekas eller förbises helt, som om det vore helt otroligt att de någonsin skulle kunna existera. Tankevärlden når inte långt i de fega och smidiga politikernas medvetande.

  Gilla

 • Kurt

  När jag läser detta börja gallan kokar, speciellt med erfarenheter som jag ha gjord i hemtjänsten, Vist det finns Etniska Svenskar också som är lata rötägg som jag helst vill slippa. Många utav de färgade anställda gör ett bra arbete, Men jag anser det är inte min sak att ge Svensk lektioner eller ge utbildning i Svensk / Europeisk kultur. Va nöje är det att ha blivit beviljad Social samvaro en timme i veckan som ska tillbringas med en individ som kommer från långtbortistan och ha svårigheter att kommunicera med mig.
  Ni kan kalla mig rasist eller vad ni vill, vist är jag rasist men det är mycket sanning i ”lika barn leka bäst” Jag som ha levt i Sverige i 40 år och kommer från ett grannland med samma kulturhistoria och många historiska band. Ha det inte alltid lätt att undvika missförstånd eller bli feltolkad av Etniska Svenskar även om jag talar Svenska flyttande. Då kan man tänker sig hur det är att kommunicera med en person från en väsensskild kultur, som man dessutom är motståndare till (Islam). Det är bara riktig att man ha möjlighet att kunna avböja dessa individer.

  Gilla

 • Mårten

  Problemet är att de etniska svenskarna inte erkänns som en skyddsvärd minoritet. Vi etniska svenskar är en germansk folkstam med mångtusenårig historia i Norden.

  Gilla

 • Hönsmamman

  Tänk att ligga på sin dödsbädd och inte ens få kräva att de som omger en kan förstå språket och kulturen?

  Gilla

 • Hönsmamman

  Tänk att ligga på sin dödsbädd och inte ens få kräva att de som omger en kan förstå språket och kulturen?

  Gilla

 • Realist

  Ajaj vad många rasister som bor i Norrland å det är tom. statsministerns ”HEM” landskap !!!
  Kanske har hans mamma blivit erbjuden hemtjänst av någon som inte förstår vad hon säger !!!!
  🙂

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: