En rejäl mardröm

Att årets val kommer bli en rysare gör ingen hemlighet av. Att inget av de traditionella blocken kommer kunna bilda en majoritetsregering står utom allt tvivel.

Daniel Färm på tankesmedjan Tiden spår lite i kristallkulan och det han kommer fram till skrämmer åtminstone mig rejält.

Naturligtvis handlar allt om spekulationer, då ingen levande själ vet hur det slutliga valresultatet kommer att se ut. Det spekuleras dock om framtida konstellationer, regeringsbildningar och nog är det slutliga svaret något som både roar, intresserar och kanske skrämmer många.

Daniel Färms framtidsvision skrämmer mig rejält.

Den enda regeringskonstellation som med dagens opinionssiffror skulle kunna få en egen majoritet är den med Alliansen och SD, även om KD skulle tvingas lämna riksdagen. Jag vet inte hur trolig en sådan regering ser ut, men med tanke på både Kristerssons, Lööfs och Björklunds avståndstagande är den knappast trolig.

Färm lägger sedan pussel och försöker skapa olika regeringsalternativ och den sammansättning han personligen ser som mest trolig är en bred mittenregering. En regering han då får fram i sitt pussel skulle i sådana fall innehålla…

…Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Jag kan på rak arm inte nämna någon känd skräckfilm som är i närheten av att framkalla samma rädsla som den kvartetten i regeringsställning de kommande fyra år skulle åstadkomma. Har jag inte hittills haft planer på att lämna landet, skulle det planeras för en flytt redan samma dag som talmannen förkunnade att Sverige fått en ny regering. Jag misstänker starkt att jag inte skulle vara ensam om dessa planer.

SvD

 

19 thoughts on “En rejäl mardröm

  1. Nytt DÖ? Det gamla lever ju kvar. Vart tog demokratin vägen? I så fall skulle S, M o SD bilda en stark regering, det vill nog väljarna. Endast dessa partier når ÖVER 20%.

  2. Det blev ett gott skratt i morse när jag läste Daniels funderingar. Han tippade på Annie Lööf som statsminister och Jan Björklund som vice…..( ca 7% var i en av de sista undersökningarna) uppbackade av S och MP i bakgrunden – låter inte så troligt att S blir stödparti där som tvärtom. Men vem vet…?🤔😄

    • Hanna :
      De skall samtliga i 7k dra sig undan via nödutgången……….valet kommer att bli en skräll för Sverigevänliga partier, hoppas att AfS kommer över 4 % spärren och SD 51% !

  3. Sossarnas väljare jobbade på företagen, som nu flyttat utomlands.
    Svenska valutan har förlorat 26% mot dollarn.
    Många företag flyttade till Polen som nu går starkt framåt.

    Fönstertillverkare och Husqvarna trådgårdsmaskiner, går numera strålande, med Polsk arbetskraft, och Svenska LO-sossar röstar SD.

  4. Men varje % som SD tar, tappar någon annan, förhoppningen är att Liberalerna, KD och MP, åker ut.
    Då är enda möjligheten att stoppa SD, att sossar och Moderater skall komma överens, och det accepterar nog inte LO.

  5. Ja, herre gud vilket skräckscenario. S,C,L och MP i en koalition.Det kommer garanterat bara att ta ett halvår innan Sverige inte längre finns som land.Man kan bli religiös för mindre.

    • Blir absolut någon form av DÖ efter valet i September bara för att hålla SD utanför den politiska arenan vilket ju för 7 klövern är absolut viktigare än Sveriges utveckling och framtid !
      SD behöver minst 51% av rösterna för att ta över rodret vilket kanske inte är så troligt att partiet får ?
      Oavsett hur det blir så kommer Sverige definitivt inte att gangnas av det politiska kaos som kommer att uppstå efter valet i höst på grund av totalt ansvarslösa bara maktgalna politiker som alltid låter prestige gå före landets bästa.

  6. De EKONOMISKA konsekvenserna för Sossarna kommer att kännas… kanske måste de lämna sitt älskade Sveavägen 64….. ett litet sketet parti på yttersta vänsterkanten hör hemma i förorten – där där deras enda väljare finns.

  7. Skräckscenariot – MP åker troligen ur om det inte stödröstas in absurdum. Men resterande räcker för att bilda regering. Vi får då troligen ett par år i total utförsbacke som kommer att ända med ett nyval ca 2020.
    Sitter Stefan kvar efter valet? Ja, åtminstone tidigare verkade det som om han gärna ville fortsätta som statsminister, oavsett valresultat(sic!). Nu verkar det inte så lockande längre men han kanske biter sig kvar tills läppen är rödblå.

  8. Våra nordiska grannländers politiker och befolkning har en mycket mer sund inställning, är det för sent för Sverige ?

  9. En sådan s k ”mittenregering” bestående av fyra partier med politiker som var och en på sitt håll avskärmat sig från verkligheten i varierande hög grad, …. Ja, det vore ju rena mardrömmen.

    Socialdemokraterna t. ex. tycks fortfarande inte ha begripit de egentliga orsakerna till varför de stadigt förlorar i trovärdighet …

    https://pbs.twimg.com/media/DfKKkS1W4AEUxxL.jpg

    https://pbs.twimg.com/media/CaeSGZHW4AA_IFi.jpg

    Samma brist på verklighetsinsikt finns det tydliga tecken på också inom de övriga tre tänkta partierna i en tänkt ”mardrömsregering”.

    En sådan regeringskonstellation skulle drabbas av total handlingsförlamning och utan tvekan bli ännu mer misslyckad än den nuvarande S+MP-regeringen med V som stödparti.

  10. Vi skulle alltså få en ”sko-ätare” i regeringen….huva.

    Ser fram emot denna valrörelse och valet.

    För nu gäller det att prata verklighet. Fasadpolitiker har inget att hämta.

  11. Verkligen en mardröm i verkligheten.
    Vi får hoppas att MP åker ur och S hamnar runt 20% samt att SD hamnar runt 30% så är racet öppet.

KommenteraAvbryt svar