”16-årig” afghan erkänner åldersbluff i hovrätten – är enligt iransk ID-handling 26!

INVANDRING. Esmaeil Heedari ansökte om uppehållstillstånd 2015-10-05 och fick avslag 2017-04-19. I mars 2018 togs han av polisen för stöld och man upptäckte då att han var efterlyst för utvisning. Trots detta hade han enligt fupen fått bidrag á 1 700 kr från Migrationsverket, letat lägenhet och emellanåt sovit i en kyrka vid Linnéplatsen, där personalen känner honom. Ska nu vara förvarstagen.


Så långt får väl detta anses vara något av en dussinhistoria. Men här finns mer…

Fem veckor efter ansökan om uppehållstillstånd döms Heedari för första gången för stölder och snatteri. Straffet blir ungdomsvård. Sedan dess har han hunnit dömas ytterligare fyra gånger för stölder, häleri, snatteri och narkotikabrott. I september 2017 ville Solna tingsrätt utvisa honom i fem år, men hovrätten ogillade yrkandet och afghan fick stanna.

När Esmaeil Heedari kom till Sverige uppgav han sig vara född 2000-07-10. Men i hovrätten 2016 hade Heedari något att bekänna; han hade ljugit om sin ålder. Han berättade att han hade fått tipset att uppge sig vara 15 år för att lättare få uppehållstillstånd, men tyckte sedan att det inte var så lätt att leva som ett barn och därför bestämt sig för att berätta sanningen. Han presenterade en ID-handling från Iran, som visade att han är född 1991.

Esmaeil Heedari har uppgett att han inte, som tidigare angetts, är född år 2000, utan den 11 juli 1991. Han har vidare uppgett följande. När han kom till Sverige tänkte han uppge sin riktiga ålder men en vän till honom sa åt honom att säga att han var 15 år, för att enklare få uppehållstillstånd. Det var även problem för honom att översätta den iranska tidräkningen till den svenska. Han insåg efter ett tag att det var svårt att försöka leva som en 15-åring och bestämde sig för att berätta om sin riktiga ålder.

Åklagaren har gett in en kopia av en iransk identitetshandling för tillfälligt uppehållstillstånd, med bild på en person som är mycket lik Esmaeil Heedari. Enligt en översättning avser handlingen Esmaeil Heedari, född 1991-07-11 och med medborgarskap i Afghanistan. Esmaeil Heedari har uppgett att identitetskortet finns i Iran och att hans mor har skickat honom en kopia av handlingen.

Vid bedömningen av Esmaeil Heedaris nya uppgifter om sin ålder ska beaktas att han är mot sin vilja underkastad LVU-vård. Det finns därför anledning för honom att påstå att han är äldre än han är. Samtidigt är han medveten om att en vuxen kan få en svårare påföljd än en ungdom. Esmaeil Heedaris uppgifter och kopian av identitetshandlingen ger ett betydande stöd för att han är född juli 1991. Utöver att han tidigare har lämnat andra uppgifter, finns det inget som stöder att han skulle vara yngre. Sammantaget får det anses klarlagt att han var över 15 år när gärningarna begicks och mest sannolikt att han är född år 1991. (Västra HR B 4140-16)

I ett senare skede ändrar han sig igen och menar att han ljög för att slippa LVU och påstår sig nu istället vara född 2001. Han menar att ID-handlingen är förfalskad och att han fick den för att kunna lämna Grekland och resa till Sverige.

I april 2017 skrivs åldern upp till 1991-07-11, men trots detta väljer Göteborgs tingsrätt i februari 2018 att döma Heedari som om han vore 16 år. En av nämndemännen är dock skiljaktig och menar att Heidaris förklaring till ID-handlingen som falsk varken är sannolik eller trovärdig och att han borde dömas som en 26-åring.

Enligt ett utdrag från belastningsregistret är ”16-årige” Esmaeil Heedaris födelsedatum 19910771-5857.

Eftersom Esmaeil Heedaris själv hävdar att han är 16 år – i likhet med många av de andra afghanska männen – vore det inte något av en medmänsklig och humanitär katastrof att inte låta honom få gå på ett svenskt gymnasium till hösten?

Enbart arvodena i rättegångarna har kostat oss 137.978 kr.

Historien i sen helhet från Flashback, där domar, förundersökningsprotokoll med mera finns.

11 thoughts on “”16-årig” afghan erkänner åldersbluff i hovrätten – är enligt iransk ID-handling 26!

  1. Samtidigt skall vi minnas,att det finns 10.000-tals lika lögnaktiga orientaler som vi skatteslavar,skänker våra surt förvärvade kronor åt.
    Glöm inte detta den 9 September.

  2. När man läser om Afganen som knivskar en polis är 25 år så verkar det som om detta är ett enstaka fall av åldersbluff. Kan man hitta nån av dessa som inte ljugit om sin ålder så vore det en prestation.

    • En annan sak.Hur gör man med lagen om ”Hets mot folkgrupp” som är till för att skydda minoriteter sägs det, när svenskar blir en minoritet i detta land omkring 2050 och muslimer är en majoritet.Får vi hetsa mot muslimer då eftersom vi är en minoritet? Idag kan ju inte lagen skydda svenskar mot hets mot folkgrupp med anledning av att vi är i majoritet.För att slippa tänka på detta så är det bara att hoppas på att denna hittepålag försvinner i morgon.

    • Och när man läser om denne man som knivskurit polisen och rättegången har varit undrar man varför var inte polisen till Iran och tog reda på hans ålder under utredningen? Han är nu dömd som minderårig och vi kan se hur lätt det är för journalisterna att ta reda på hans ålder(25 år).Jag tror polisen står på politikernas sida när det gäller att skydda dessa så mycket som möjligt.Jag är säker på att polisen kan göra mycket mer om man ville.

  3. Vi måste berätta sanningen, sprida det regeringen vill dölja för att få ”deras plan”att gå igenom…
    Det gynnar inte Pk 7klöver att göra statistik på brottsligheten,hur de flesta ljuger om sitt ålder,
    inte heller att berätta om hur många män sitter bland unga tjejer i skolan , hur de tär på välfärden..
    Det skall stå i tidningar, pratas i tv och radio….
    Ända sätter är att rösta på SD
    för att öppna ögonen på alla andra som är bedragen…

  4. OT OT OT
    Enl. bönräknarna i EU kommer det nu många asylanter från Venezuela. Flyr de kommunismens brutala våldsregim eller flyr det ekonomiska eländet som alltid kommer med ett vänsterstyre?

    • Ask yourselves how many Venezuelan refugees are contaminated with morbid communist ideas. Remember the Chileans’ and their Swedish brothers’ and sisters’ enthusiasm when they went out on the streets with red flags and singing in both languages:
      ”Arriba, parias de la Tierra ……”, ”Upp till kamp emot kvalen ……..”

      Great Britain is not far behind:
      .
      So come brothers and sisters
      For the struggle carries on
      The internationale
      Unites the world in song …..

      Let’s wake up from the nightmare !

    • Få deras röster, liksom deras anhörigas röster. Så att man kan sitta kvar. Det är enda syftet. Svenska folket ? Vem bryr sig om dom ? Dom ska bara betala. Deras oro och åsikter bryr man sig inte om. Det man vill åt är makten, arvodena och priviligierierna. Hur det går för Sverige och svenska folket är inget man bryr sig om. Folk röstar ändå som de alltid gjort… Och blir man kritiserad för ett dåligt utfört jobb som minister – kanske till och med avsatt – ja, då får man bara byta stol med nån annan minister och plötsligt bli expert på nåt helt annat. Kompetens ? Nej, det har inget med detta att göra.. Detta är politik – inget privatföretag..

KommenteraAvbryt svar